Általános iskola
2021. október 26., kedd, Szent Armand, Dömötör napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2014-2015 tanév) / Egy délután a laborban ]

Hétfő délután a 4. évfolyamosok nem a megszokott módon tanultak, hanem különleges meghívást elfogadva ellátogattak iskolánk nemrég avatott Jedlik Ányos Természettudományi Laboratóriumába. Itt izgatottan vártak minket a pedagógusok, akik tantárgyaikra jellemző kísérleteket mutattak be. A kémiai laborba belépve először egy hófehér köpenyt kellett felvennünk. Kosztya Gézáné tanárnő a labor „varázslója” kémiai bemutatót tartott. Először a nátrium különleges tulajdonságait mutatta be. Majd ebből egy kis darabot egy vízzel teli üvegedénybe dobott és a víz rózsaszínné vált. Jolika néni több érdekes kísérletre tanított minket. Egy kék folyadékot feketévé változtatott, mi pedig egy üvegtölcsérbe szűrőpapírt helyeztünk és abba beleöntöttük a sötét színű folyadékot, aminek az eredménye tiszta víz lett.

Ezután Agárdi Sándor tanár úr - megbízva bennünk - kezünkbe adott egy strucc, liba, emu tojást; egy teknős páncélját, egy agancsot, levedlett pók bőrét. Majd bemutatta mikroszkóp alatt élővilágunk kincseit - kisebb állatokat - katicabogarat, bundásbogarat, legyet. A legérdekesebb a csiráztatásról szóló videó volt, ami szemléltette, hogyan fejlődik 5 nap alatt egy növény.

Utána Jenei Miklós és Kerekes Tibor tanár urak bemutatójára került sor. Játszhattunk a neonfényekkel és „villámokat” generáltunk. Legutoljára lufira folyékony nitrogént öntöttek, amitől a lufi összezsugorodott. Majd jött a varázslat: a lufi a hő hatására visszakapta eredeti formáját. Nagyon jól éreztük magunkat ezen a kivételes délutánon. Köszönjük a bemutatót tartó tanároknak a lehetőséget, hogy betekintést nyerhettünk, milyen élményekben lesz részünk ezeken az órákon.

4.a és 4.b osztályos tanulók

[ képek... ]


Látogatók száma: 456 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4