Általános iskola
2021. október 28., csütörtök, Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok, Szimonetta napja van.
Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2018/2019 tanév)Az igazságos Mátyás király nyomában, Erdélyben ]

Iskolánk 27 tanulója és 3 kísérő tanára 2019. május 26-30. között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! HAT-18-01-0885 pályázat keretében tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben. Pályázatunk címe: „Az igazságos Mátyás király nyomában, Erdélyben”. A támogatás összege 1.620.000 Ft volt. A kirándulás lehetőséget adott Erdély szép tájainak és történelmi nevezetességeinek a megismerésére. Az útvonalat úgy terveztük meg, hogy a különböző helyszínekhez kötődő mondákat és regéket is fel tudjuk eleveníteni. Túrát szerveztünk a Tordai-hasadékhoz, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. E helyek keletkezéséről, kialakulásáról szóló ismereteiket újabb történetekkel bővíthették tanulóink.

Korán reggel indultunk el és az első nap Kolozsváron megtekintettük Mátyás király szobrát és a szülőházát, majd hosszú utazást követően érkeztünk meg Gyergyószentmiklósra a Rubin hotelbe, ahol a kint tartózkodásunk alatt a 4 éjszakát töltöttük. A második napon - katolikus intézmény lévén - felkerestük a Kárpát-medence leghíresebb zarándokhelyét, Csíksomlyót. A Mária-kegyhelyen láthattuk a pápalátogatás előkészületeit, épp akkor állították össze a pápát fogadó székelykaput. A kegytemplomban a barokk oltár mögött elhelyezkedő Babba Mária-kegyszobor lábát is megérintettük. A torjai büdösbarlangban lehetőségünk nyílt mofettázásra, megtapasztalhattuk a száraz kénfürdő szervezetünkre gyakorolt értágító fiziológiai hatásait is. A harmadik napon nagy élményt nyújtott a gyerekek számára Gyergyószárhegy-Güdücön a hegyi piknik, ahol megkóstolhatták a nevezetes székely ételeket, melyeknek elkészítését feljegyezték és fotókkal is dokumentálták.

A ferences rendi Böjte Csaba testvér által vezetett gyergyószentmiklósi Szent Katalin Gyermekotthonban tett látogatás alkalmával a diákok a magyarság összetartozását is megtapasztalhatták. Átadtuk a tanulóink által gyűjtött adományokat. Ez a gyermekekben növelte az empatikus képességeket és a szociális kompetenciájukat. Ezen a napon jártunk a Gyilkos-tónál, és a Békás-szoros természeti szépségeit is megismertük. A negyedik napon ellátogattunk Parajdra, a sóbányába, majd Székelyudvarhelyen a szoborpark nyújtott számunkra pihenőhelyet. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron emlékszobrát, meséltünk írásairól, és személyesen is láthatták a helyszínt, ahol regényeinek a szereplői éltek. Szejkefürdőn Orbán Balázs székelykapui jelentettek maradandó élményt. Megkóstoltuk a borvizet is, mely gyógyhatásainak ellenére nem nyerte el tetszésünket. A Maros mellett haladva végig nyomon követhettük a Wass Albert regényeiben szereplő helyszíneket. Bár a gyerekek erről még nem tanultak, de ismereteket szerezhettek irodalmi életünk egyik nagy alakjáról. A nevezetes helyszíneket előre kiadott szempontok szerint tekintették meg. A napok végén, esténként, a gyerekek a szállodában összegezték az élményeiket.

Az utolsó napon jártuk végig a Tordai-hasadékot. Megismerkedtünk Szent László legendáival, de „Szent László pénzét” sajnos nem találtuk. A túra után indultunk haza Magyarországra, Kisvárdára. A diákok az ötnapos utazás során felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Mindenki boldogan mesélt szüleinek, testvéreinek és a többi diáknak arról, hogy milyen csodálatos helyeken jártak.

[ képek... ]


Látogatók száma: 1475 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4