Jedlik Ányos Természettudományi Laboratórium
2021. október 17., vasárnap, Antiochiai Szent Ignác, Szent Rudolf napja van.
Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

[ Hírek ]

Rendhagyó fizika és kémia óra

2017. január 14.

Rendhagyó fizika és kémia órára érkeztek a laborunkba január 13-án a Mándoki Általános Iskola 8. évfolyamos tanulói. A fizika foglalkozáson az elektromossággal,míg a kémia "órán" a halogén elemekkel kapcsolatos érdekes kísérleteket láthattak a diákok. A végén a Robot-szakkör munkájába is bepillantást nyerhettek. A foglalkozásokat Foltin Tibor, Papp-Soós Andrea és Jurás László tanárok vezették. Köszönjük a munkájukat. Továbbra is hívjuk és várjuk az érdeklődő általános iskolákat rendhagyó órákra a laborunkba.

[ képek... ]


Kutatók Éjszakája 2015.

2015. október 5.

2015. szeptember 25-én iskolánk tanulói Debrecenbe látogattak a Kutatók Éjszakájára. Itt több érdekes kémiai, biológiai, fizikai kísérletet láthattak, és némelyiket ki is próbálhatták a diákok. Az informatika iránt érdeklődők a virtuális világ rejtelmeibe is bepillanthattak.

[ képek... ]


Ismét látogatókat fogadott a természettudományi labor

2015. június 5.

A Nyírlövői Általános Iskola 7. osztályos diákjai tekinthettek be a kísérletezés rejtelmeibe Kosztya Gézáné tanárnő vezetésével 2015. június 3-án. Az érdekes kísérletek után az iskola Robot Szakkörének tevékenységébe is bekapcsolódtak a vendégek egy kis időre, ahol a LegoMindstorms EV3 és a NAO robotokkal folyó munkát ismerhették meg közelebbről Jurás László informatikatanár és a szakkör tagjai segítségével.

[ képek... ]


Egy délután a laborban

2015. április 27.

Hétfő délután a 4. évfolyamosok nem a megszokott módon tanultak, hanem különleges meghívást elfogadva ellátogattak iskolánk nemrég avatott Jedlik Ányos Természettudományi Laboratóriumába. Itt izgatottan vártak minket a pedagógusok, akik tantárgyaikra jellemző kísérleteket mutattak be.
A kémiai laborba belépve először egy hófehér köpenyt kellett felvennünk. Kosztya Gézáné tanárnő a labor „varázslója” kémiai bemutatót tartott. Először a nátrium különleges tulajdonságait mutatta be. Majd ebből egy kis darabot egy vízzel teli üvegedénybe dobott és a víz rózsaszínné vált. Jolika néni több érdekes kísérletre tanított minket. Egy kék folyadékot feketévé változtatott, mi pedig egy üvegtölcsérbe szűrőpapírt helyeztünk és abba beleöntöttük a sötét színű folyadékot, aminek az eredménye tiszta víz lett.
Ezután Agárdi Sándor tanár úr - megbízva bennünk - kezünkbe adott egy strucc, liba, emu tojást; egy teknős páncélját, egy agancsot, levedlett pók bőrét. Majd bemutatta mikroszkóp alatt élővilágunk kincseit - kisebb állatokat - katicabogarat, bundásbogarat, legyet.
A legérdekesebb a csiráztatásról szóló videó volt, ami szemléltette, hogyan fejlődik 5 nap alatt egy növény. Utána Jenei Miklós és Kerekes Tibor tanár urak bemutatójára került sor. Játszhattunk a neonfényekkel és „villámokat” generáltunk. Legutoljára lufira folyékony nitrogént öntöttek, amitől a lufi összezsugorodott. Majd jött a varázslat: a lufi a hő hatására visszakapta eredeti formáját.
Nagyon jól éreztük magunkat ezen a kivételes délutánon. Köszönjük a bemutatót tartó tanároknak a lehetőséget, hogy betekintést nyerhettünk, milyen élményekben lesz részünk ezeken az órákon.

4. a és 4. b osztályos tanulók

[ képek... ]


Látogatók az új laborban

2015. március 31.

Kerezsi Béla igazgató úr mutatta be az új létesítményeket a lelki gyakorlatot segítő miskolci diákoknak. Kosztya Gézáné tanárnő a komorói általános iskolásoknak tartott rendhagyó kémia órát, ahol a tanulók is kísérletezhettek. Az új eszközöket Agárdi Sándor tanár úr mutatta be.

[ képek... ]


Beszélgetés a kémia jövőjéről

2015. február 17.

Kisvárda és környéke általános iskoláinak és középiskoláinak kémia szakos tanárai találkoztak 2015. február 17-én délután a Szent László Katolikus Középiskolában. Kosztya Gézáné tanárnő és Kerezsi Béla igazgató úr köszöntötte a megjelenteket, majd Garai Miklós (Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza) és Sarka Lajos (Nyíregyházi Főiskola) irányításával beszélgettek a tantárgy jelenéről és jövőjéről.

[ képek... ]


Új eszközök a laborban

2015. február 12.

Új eszközökkel gazdagodott a Szent László Katolikus Középiskola Jedlik Ányos Természettudományi Laboratóriuma. Az elmúlt napokban érkeztek meg, s hamarosan beszerelésre is kerülnek azok a laboratóriumi eszközök, melyek az iskolai természettudományos oktatást segíthetik: egy Memmert hőlégsterilizátor, termosztát és egy steril fülke is beépítésre vár a korszerű laboratóriumban. Ezekkel az eszközökkel középiskolánkban is lehetővé válik a tudományos kutatás.

[ képek... ]


Felszentelték a Jedlik Ányos Természettudományos Labort

2014. november 19.

2014. november 17-én ünnepélyes keretek között felavatták a Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola új természettudományos laborját, amely Jedlik Ányos nevét vette fel. A meghívott vendégeket Kerezsi Béla igazgató köszöntötte, majd Linzenbold József esperes plébános atya felszentelte a labort. Ezt követően Kerekes Tibor tanár úr méltatta a névadó, Jedlik Ányos munkásságát, az iskola természettudományos tantárgyakat tanító tanárai és diákjaik pedig látványos kísérletekkel szórakoztatták a vendégeket.

[ képek... ]Látogatók száma: 2118 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4