Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 23., szombat, Kapisztrán Szent János, Nemzeti ünnep, Gyöngyi napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2013-2014 tanév) / 6. Megyei Diákparlament ]

2014. március 24-én került megrendezésre Nyíregyházán a Megyei Önkormányzat Hivatalában, a Bessenyei Teremben a 6. Megyei Diákparlament, ahol a megye általános és középiskolái képvi-seltették magukat. A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola Kollégium és Óvoda diákönkor-mányzatának küldöttei, Hardi Renáta és Kovács Mirella, valamint Hegedűs Árpádné, a diákön-kormányzat munkáját segítő pedagógus vettek részt a tanácskozáson.

A 9 órai megnyitó alkalmával köszöntőt mondott Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke, Bálega János, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület elnöke, valamint Bagoly Vivien, Nyíregyháza diákpolgármestere. 9.30-tól megkezdődött a tényleges program, amelyben elsőként az Új Nemzedék + Kontaktpont Iroda, majd a Mustárház mutatkozott be, és ismertették programjaikat, együttműködési lehető-ségeiket, valamint elérhetőségeiket azoknak a diákoknak és diákönkormányzatoknak, akik a jövőben együtt kívánnak velük működni, illetve a segítségükre számítanak. A két tartalmas és nem utolsósorban hasznos tájékoztató után a Nemzeti Ifjúsági Tanács ismertette a tavaszi ifjúsági rendezvénysorozatot, sőt még falinaptárt is kaptak a résztvevők, amelyeken megjelölték ezen események napjait.

11 órától délig egy érdekes és teljes körű tájékoztatás következett az európai lehetőségekről, azaz a külföldi munkavállalásról, az Európai Unión belüli tanulásról és az ERASMUS+ Programról. Az utóbbi egy Európai Önkéntes Szolgálat (E.V.S.), amelyről egy épp itt tartózkodó román önkéntes fiatal, Vaslábán Zsombor tartott előadást. Ez a program 18-30 éves fiataloknak szól, akik főiskolai tanulmányaik előtt vagy után külföldön szeretnének önkéntes munkát végezni. Ez egy remek lehetőség egyrészt megismerni egy másik ország kultúráját és szokásait, másrészt önmagunk személyiségének fejlesztésére is kiváló alkalom. A program célja még, hogy a világnyelveken kívül (angol, német) elsajátíthasson az önkéntes még egy nyelvet is, valamint szakmai tapasztalatokat is szerezhessen, mindezt úgy, hogy a fogadó szervezet gondoskodik a teljes körű ellátásról.

A minden igényt kielégítő tájékoztató után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermek és Ifjú-sági Önkormányzat jelenlegi tagjai ismertették az általános és középiskoláknak szóló lehetősé-geket, programokat, pályázati lehetőségeket, mint például: Tehetség Kavalkád, KÖSZ Önkéntes Program, 3 Tusa Torna, Önkéntes Fesztivál, Fuss a Fényben! Sport és Családi nap.

Ezt követően a Sz-Sz-B. GYIÖK vezetőségét választották újra a résztvevők és a 2013-as csiga-díjak is kiosztásra kerültek. Az ebéd után kihirdették az új vezetőséget, majd a délután hátralévő részében kiscsoportos mű-helymunkára volt lehetőség a 16 órai programzárás előtt.

Köszönöm, hogy részt vehettem a diákparlamenti ülésen. Én nagyon élveztem az ott eltöltött napot, hiszen sok tippet kaptunk az ifjúsági élet felpezsdítésére, valamint azon is elgondolkodtam, hogy a továbbtanulás előtt esetleg külföldön önkénteskedem egy évig. Köszönöm ezt a remek pár órát minden résztvevőnek, előadónak.

Hardi Renáta 11.D

[ képek... ]


Látogatók száma: 488 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4