Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 26., kedd, Szent Armand, Dömötör napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2013-2014 tanév) / Szín-kópék a színpadon ]

Egy évvel ezelőtt emlékeztünk meg a Szent László Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda alapításának 95., egyházi fenntartásba vételének 21., és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának 20. évfordulójára.
Minden jeles évforduló nemcsak emlékezés, hanem az értékek számbavétele is. Ezeket az értékeket bővítették az elmúlt napokban intézményünk diákjai, tanárai. Ebben a tanévben alakult meg iskolánk Szín-kópék Diákszínpada. Tagjai között találunk olyan tehetségeket, akik már évek óta szereplői egy-egy Kisvárdán bemutatott színdarabnak, de többségük most először lépett fel a világot jelentő deszkákra. Korosztályuk is igen változatos, az óvodástól kezdve az általános iskolásokon keresztül megtaláljuk itt a középiskolásokat is.

Az előbbieket is figyelembe véve, olyan darabot kerestünk a bemutatóra, amelyben minden korcsoport képviselteti magát, és szellemisége, mondanivalója közel áll intézményünk hitvallásához: „Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”( Jn 13,35)

A 16. század sokszínű katolikus nevelési törekvéseknek egyik nagy hatású irányzata az orsolyiták apácarendjének alapítójához, Angela Mericinek a nevéhez fűződik, aki 1535-ben hozta létre Bresciában a Szent Orsolya Társaságot. A közösség célja többek között a leánygyermekek keresztény szellemű nevelése és oktatása volt.

A katolikus népnevelés másik kiemelkedő alakja az 1622-ben Loyolai Ignáccal, Xavéri Ferenccel és Avilai Terézzel együtt szentté avatott Néri Szent Fülöp, akinek az életéről, munkásságáról szóló zenés darab előadására esett a választás, amit április 24-én és 25-én két-két alkalommal a Várszínház és Művészetek Házában, Legyetek jók, ha tudtok! címmel mutattunk be. Az első napon a Szent László-sok nézhették meg a várva várt előadást, másnap délelőtt 23 meghívott iskola 20-20 diákja és kísérőik tapsolhattak a zenés produkciónak. A szintén teltházas gálaműsort megtisztelte jelenlétével Bosák Nándor a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, a kassai, győri és egri apácák képviselői, Linzenbold József plébános atya, a kisvárdai egyházak vezetői, az iskolalelkészek, valamint az intézmények képviselői. Ekkor csendült fel iskolahimnuszunk is énekkarunk előadásában.

A négy előadás felejthetetlen élményt jelentett nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is. A színdarabot betanította Baloghné Votyku Klára, dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka és Juhász Béláné tanárnők. Kerezsi Béla igazgató úr nemcsak a rendezőknek köszönte meg a munkáját a gálaműsoron, hanem az intézmény valamennyi pedagógusának, alkalmazottjának, akik hozzájárultak az előadás sikeréhez.

[ képek... ]


Látogatók száma: 392 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4