Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 23., szombat, Kapisztrán Szent János, Nemzeti ünnep, Gyöngyi napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2014-2015 tanév) / Humanoid robotok a Szent Lászlóban ]

A napokban megérkezett Franciaországból az a két darab NAO robot, amelyet az elmúlt év végén rendelt meg a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda. A jelentős beruházás célja, hogy a diákok közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a legmodernebb technológiákkal, s ezeket a vívmányokat az oktatás folyamán is ki tudják használni.

A robotok elsősorban az informatika, azon belül is a programozás oktatásában jelentenek előrelépést, hiszen több programozási nyelvet (szám szerint 8) is ismernek, és jelenlétükkel sokkal életszerűbb programozási feladatokat lehet megoldani. Természetesen nemcsak az informatikusoknak jelent élményt egy ilyen eszköz, hiszen látványos bemutatók tarthatók közreműködésükkel természettudományi, angol nyelvi, vagy akár testnevelés órákon is.

A Nao robot felhasználási területe elsősorban az oktatás, de eredményesen használják őket beteg gyerekek kezelésében is. Az informatika órákon kívül szakköri keretekben komolyabb versenyekre, bemutatókra készítik fel a robotokat a szakkörös diákok, amelyeken eddig főleg LEGO robotokkal szerepeltek sikeresen.

A humanoid robotok esetében is több irányban folyhat a kutató munka. A robotikában az egyik cél, hogy minél emberszerűbb mozgást és viselkedést érjenek el a programozók. A versenyek közül az egyik legnépszerűbb a robotfoci, ahol a gépeknek teljesen önállóan kell győzniük az ellenfél csapata ellen. A világszerte folyó kutatások célja, hogy a robotválogatott 2050-ben legyőzze az aktuális FIFA bajnokcsapatot.

A viselkedés formálásában pedig az önálló kommunikáció, a beszéd és a szövegértés képességének minél magasabb szintű megvalósítása a cél. Természetesen mindezek megvalósítása hosszú időbe telik, de a fontosabb az, hogy ezeken a feladatokon keresztül a diákok megismerhetik a jövő technológiai kihívásait, s így többen kedvet kaphatnak a műszaki, természettudományos, informatikai pálya választásához.

Jurás László
informatikatanár

[ képek... ]


Látogatók száma: 381 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4