Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 23., szombat, Kapisztrán Szent János, Nemzeti ünnep, Gyöngyi napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2014-2015 tanév) / 3D nyomtatás az oktatásban ]

Szakmai nyílt nap a Szent László Katolikus Középiskolában

A Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda a 3D nyomtatás technológiája iránt érdeklődő vállalkozók, pedagógusok és diákok részére 2016. január 29-én 9.30 órai kezdettel szakmai napot tartott „3D nyomtatás az oktatásban” címmel. A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadás sorozatot 4 helyszínen több mint 200 tanuló és kísérőik részvételével rendezték meg. A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak. A nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből.

A nyomtatás additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készítünk tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék. Az additív gyártási eljárást megelőzi a digitális modell készítése. Ezt egy számítógéppel segített tervező (CAD) vagy egy 3D animációs szoftver segítségével lehet felépíteni. Meglévő testről 3D szkenner segítségével is készíthető digitális modell. A különböző formátumú modelleket a szoftverek vékony, azonos vastagságú vízszintes virtuális rétegekre szeleteli.

Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, így fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. Ezeket a rétegeket egymáshoz köti vagy automatikusan egymáshoz tapadnak. Ennek a módszernek legnagyobb előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. A mai technológiákkal egy modell kinyomtatása néhány perctől néhány óráig is tarthat. Néhány additív gyártási technológia kétféle anyagot használ fel az alkatrészek előállításához. Az első anyag képezi az alkatrészt, a másik a nyomtatás alatt egyes részek alátámasztására szolgál csupán. A támasztó anyagot az eljárás befejezése után leolvaszthatják vagy leoldhatják oldószerrel vagy vízzel.

A rendezvény Kerezsi Béla igazgató nyitotta meg. Ezt követően Szabó Péter, a FRE3DEE Akadémia vezetője a 3D szkennelés rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. A nyomtatás technológiájának általános ismertetését Nemes Krisztián és Pacsuta Tibor tartották. Az eljárás oktatásban történő hasznosíthatóságára Agárdi Sándor és Papp-Soós Andrea világítottak rá. A technika robotikában való alkalmazását Jurás László tanár és Barati István (11.B) mutatták be. Zárásként Kerezsi Béla igazgató együttműködési megállapodást írt alá a FRE3DEE Akadémia vezetőjével.

[ képek... ]


Látogatók száma: 454 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4