Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 26., kedd, Szent Armand, Dömötör napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2014-2015 tanév) / Határon innen, határon túl ]

A kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola tanulói a 2015/2016-os tanévben bekapcsolódtak a határon túli magyar világ megismerésébe, hiszen három alkalomra nyerték el a 6 napos erdélyi kirándulás szállás- és utazási költségét. Diákjaink ebben az évben áprilistól júniusig járták Erdély földjét, hogy még jobban megismerjék múltunkat, mely összekapcsolja a magyarságot határon innen és túl.
Az egyik ilyen pályázatot a 9.E és 11.C osztály tanulói nyerték meg Lészen ágyú! - Lészen szabadság! címmel. Előszőr a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium tanulói látogattak el Magyarországra 2016. április 11-16-ig. Ittlétük során megismerhették fővárosunkat, illetve Kisvárda és környékének nevezetességeit. Közösen vettünk részt az iskolánk által szervezett kulturális programokon, ahol a kisvárdai diákok „Szerelmi bájital” c. népmesét adták elő, a csíkszeredai diákok pedig népdalokat énekeltek és néptáncokat mutattak be. Az előadások nagyon jó hangulatban teltek. A kisvárdai 9.E, 11.C osztály diákjainak a kirándulása 2016. május 30 - június 04-ig valósult meg. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma által nyújtott támogatás összege 2.399.000 Ft volt.
A következő pályázatot a 11. E osztály tanulói nyerték meg Harangzúgás - ágyúdörgés Gábor Áron földjén….! címmel. Először a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola tanulói látogattak el Erdélybe 2016. április 18-23-ig. A kézdivásárhelyi Gábor Áron Gimnázium tanulói 2016. május 9-14-ig látogattak el Magyarországra. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma által nyújtott támogatás összege 2.479.000 Ft. A két iskola között nap mint nap ifjúsági programok valósultak meg, kapcsolatok alakultak, tapasztalatokat cseréltek pedagógusok, diákok, kölcsönösen megismerkedtünk a helyi hagyományokkal.
A harmadik pályázatot a Szent László Általános Iskola 7. osztályos tanulói nyerték meg Jussunk e honban, magyar-székelyföldre, szabad hazába térjünk boldogan! címmel. Az osztály 2016. május 23-28-ig kirándult Erdélyben, hogy megismerje Erdély történelmét, irodalmát, földrajzát és természeti csodáit. Elnyert támogatás összege 987.000 Ft volt.
A kirándulások során meglátogattuk a Böjte Csaba atya és a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Gyermekvédelmi Központokat Kovásznán és Gyimesbűkkön. A diákok által összegyűjtött adományok - ruhák, könyvek, társasjátékok, tisztítószerek – átadására került itt sor. Diákjaink ifjúsági előadással készültek az otthon lakói számára, melyet a 3-16 éves gyermekek szeretettel fogadtak.
A tematikus program keretén belül megismerkedtünk Erdély történelmi, irodalmi, földrajzi nevezetességeivel. Számos helyen jártunk kirándulásaink során: Kolozsvár, Torda, Tordai sóbánya, Tordai hasadék, Farkaslaka, Békásszoros, Gyilkos-tó, Gyimesbükk, Csíksomlyó, Szejkefürdő, Korond, Parajd, Fehéregyháza, Segesvár, Marosvásárhely, Nyerges-tető, Szent-Anna tó, Csernát, Sepsiszentgyörgy, Sinaja, és Brassó.
A kirándulások során Csíksomlyón a Kegytemplom volt az a hely, ahol mindenki „megpihent” imádkozott és elfelejtette az eddigi problémákat. A gyerekek nemcsak élményekben gazdagodtak az utak során, hanem magyarságtudatuk is erősödött, és mély barátságok is szövődtek a kirándulások alatt. Iskolánk két csoportot is fogadott Székelyföldről. Ittlétük során megismerhették fővárosunkat, illetve Kisvárda és környékének nevezetességeit. Közösen vettünk részt az iskolánk által szervezett kulturális programokon, amelyek nagyon jó hangulatban teltek. Adjunk hálát a jó Istennek, hogy ilyen kirándulásaink voltak és köszönjük meg ezt a temérdek sok élményt, amivel megajándékozott minket.

Élménybeszámolók

Már nagyon izgatottan vártuk ezt a 6 napos kirándulást, mert még soha nem jártunk Erdélyben, ezért minden iránt nyitottak voltunk. Már az indulásunk is izgalmas volt, hiszen éjfélkor indultunk. Reggel 7 órakor a Tordai hasadéknál ébredtünk és egy 3 órás túrával kezdtük a napunkat. Nagyon szép látvány tárult elénk és az idő is kedvezett nekünk. Különleges volt számunkra, mert Magyarországon nem látunk ilyet. Utunkat a Tordai sóbánya látogatásával folytattuk, ahol sok érdekes információt kaptunk a sóbányáról. Később Orbán Balázs sírját is megkoszorúztuk. Majd baráti fogadtatást kaptunk a csíkszeredai gimnázium tanulóitól. A nap végére kellemesen elfáradva értünk a szállásra.
A keddi napot egy kis városnézéssel kezdtük, ahová velünk tartott néhány helyi diák is. Megmutatták a látnivalókat, amik érdekesek, régiek és szépek voltak. A csíkszeredai városnézés után buszra szálltunk és elindultunk Csíksomlyó felé. Első állomásunk a Kegytemplom volt. Ez volt az a pont a kirándulásunk során ahol mindenki „megpihent” és elfelejtette az eddigi problémákat és komolyra fordította a dolgokat. Elképesztő érzés volt belépni a templom ajtaján. Egy rövid imádkozás után mindenki a Szűzanyát ábrázoló szoborhoz lépett. Kívántunk valamit. Kételkedés nélkül bízott mindenki az Égi Anya segítségében. A templomból mindenki nyugodt szívvel és tele reményekkel lépett ki. A kegytemplom látogatása után egy lovas szekér túrára indultunk, ami elég izgalmas, vicces és élményekkel teli időtöltés volt. Amikor elindultunk a napfény kísérte utunkat és már akkor is nagy nevetések törtek ki minden szekérből. A lovak eléggé vadak voltak és mire a hegyre felértünk az eső is eleredt, amiből szakadó eső lett, de összességében a hangulat fergeteges volt. Mindenki elázott, de senki sem törődött vele. A szekerezést követően buszra szálltunk és elindultunk a szállás felé, ahol mindenki fel tudott melegedni. A vacsora után közös szórakozás következett a tanárokkal, amit nagyon élveztünk.
A szerdai reggeli után a Békási-szoros és a Gyilkos-tó felé vettük az irányt. Ezen a napon velünk tartottak az erdélyi diákok is, így össze is tudtunk velük barátkozni vagy esetleg jobban megismerni egymást. Az út elég hosszú és göröngyös volt, de megérte, hiszen csodálatos látvány tárult elénk. Miután a busz leparkolt elindultunk a meredek úton. Az út szélén árusok álltak és néhányan vásároltak is az otthoniaknak ajándékokat. Miután visszaértünk a buszhoz a kellemes elfáradás után levezetésképpen a Gyilkos-tavat látogattuk meg. Itt mindannyian elvesztünk a táj szépségében. Amikor végeztünk a busz visszavitt minket a szállásra, ahol kipihenhettük az aznapi fáradalmakat.
Csütörtökön sok helyre látogattunk el. Az első úti cél a Nyergestető volt, ahol az emlékműnél koszorúztunk. Ezután Csernátra látogattunk, ahol a Hausszmann Pál Múzeumot néztük meg. Érdekes dolgokat tudtunk meg. Például különböző kályhákat láthattunk, majd a rádiózásról, telefonálásról hallhattunk pár szót és láthattuk a régi földművelési eszközöket is. Két órával később Kovásznára érkeztünk a Gyermekvédelmi Központba, ahol már nagyon vártak minket és egy kis műsort is adtunk a helyi gyerekeknek. Úgy éreztük, hogy tetszett nekik a mi kis előadásunk. Később ők is adtak egy kis énekes produkciót, majd beszélgettünk velük és bemutatták nekünk, hogy hol élnek. Miután elköszöntünk tőlük visszaültünk a buszra és elindultunk a szállásra. Vacsora után átjött pár erdélyi diák beszélgetni. Ez a nap is elfárasztott minket, de nagyszerű volt.
Pénteken a Szent Anna-tóhoz látogattunk el. Mikor elindultunk a lejtős úton mindenki izgatott volt, hogy vajon milyen lesz a tó, majd mikor a végéhez közeledtünk megpillantottunk egy medvét és így csalódottan fordultunk vissza. Mivel esett az eső úgy döntöttünk, hogy újra elmegyünk a Kegytemplomba, mert mindenki számára felemelő érzés volt oda bemenni. Később visszamentünk a szállásra.
Szombat reggel már úgy keltünk fel, hogy tudtuk ma hazamegyünk. Mindenkiben öröm volt és szomorúság egyaránt. Örültünk, hogy hazamegyünk és láthatjuk a családot, viszont szomorkodtunk, hogy véget ért egy szép hét tele élményekkel. Hazafelé menet is sok helyen álltunk meg. Farkaslakán, ahol koszorúztunk és megnéztük Tamási Áron szülőházát, majd egy újabb vásár következett. Az összetartozás napját ünnepelték éppen és ezen mi is részt vettünk. Ezután tovább indultunk Parajdra és Korondra. Majd folytattunk utunkat Magyarország felé. Késő este érkeztünk haza fáradtan, de felejthetetlen élményekkel. Elképesztően színes programokkal és élményekkel gazdag hetet zártunk. Az időjárás kicsit rossz volt, de nem gátolta a jókedvünket. Olyan dolgokat tudtunk megtapasztalni mindennap, amire itthon nincs lehetőségünk. Életre szóló barátságok kötődtek.

Bóka Dominika 9.E

Jussunk e honban, magyar-székelyföldre, szabad hazába térjünk boldogan!

Erdély történelmének, irodalmának, földrajzának megismerése, természeti csodáinak megtekintése céljából osztályunk tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt. 2016. május 23-28. között hat napon keresztül olyan helyekre juthattunk el, amelyekről eddig csak tanulmányaink során hallhattunk, képeket láthattunk. Most pedig mi magunk is megtapasztalhattuk ezeket a csodákat. Már az éjféli indulás is különleges volt, majd a többórás éjszakai buszozás után a kora reggeli sétánk során végigjártuk a Tordai hasadékot, a lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegyet. A szurdokban futó közkedvelt, függőhidakkal felszerelt túraút végigjárása felejthetetlen élmény, melyet a sziklafalba vájt, néhol sodronykötelekkel megtámogatott szakaszok tettek még izgalmasabbá. A természeti szépségek mellett megismerkedtünk keletkezésének legendájával. Ezután a tordai sóbánya mélyén létrehozott játszótér ejtett ámulatba bennünket, ahol a föld alatt nemcsak a természet páratlan só-csodáival, de óriáskerékkel, csónakázótóval, fürdésre alkalmas barlangi sóstavakkal is találkozhattunk Estére elfoglaltuk a szállásunkat Farkaslakán.
Második napon ellátogattunk Tamási Áron szülőházához, ahol az író életéről , húgának a fia a ház gondnoka mesélt nekünk. Ezután a Jézus kilátót vették célba a szekereink elé fogott lovak. Út közben betekintést nyertünk a szénégetők munkájába is, ám az időjárás nem volt kegyes hozzánk, hatalmas esőt zúdított ránk. Sajnos az égi áldásból jutott bőven a következő napra is, így a Békás-szoros és a Gyilkos-tó is esőfelhőkön keresztül mutatta számunkra szépségeit. Gyimesbükkre érkezve látogatást tettünk a Böjte Csaba atya Szent Ferenc Alapítványa által működtetett Gyermekvédelmi Központban, ahol átadtuk az összegyűjtött adományokat ( ruhaneműk, tartós élelmiszer, tisztálkodási- és tisztítószerek, könyvek, játékok), majd egy mesejelenettel kedveskedtünk az otthon lakóinak. Mire megérkeztünk Csíksomlyóra, amely a katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja, a felhők is ritkultak, így a Kegytemplomban eltöltött csendes percek, az imádkozás után a legbátrabbak még a gerincre is feljutottak, a többiek csak a borvízforrás jellegzetes ízű vizét kóstolgatták.
A negyedik napon a „Sóvidék „ egyik tájegységében, a Parajdi a sószorosban túrázva ismerhettük meg a só útját. Délután már Korondon a helyi kézművesek bemutatóira látogattunk: taplókészítő, fazekas, szövő mesterek keze alatt figyelhettük a mindennapi tárgyak és a népművészeti alkotások készülését. Május 26-án éppen Tamási Áron halálának 50. évfordulója volt, így ezt a napot választottuk, hogy tiszteletünk jeléül megkoszorúzzuk sírját a templomkertben, melynek felirata:
„Törzsében székely volt, fia Hunniának
Hűséges szolgája bomlott századának.”

Gyorsan repültek a napok, már az utolsó előttit számoltuk, amikor Kőhalom várában sétáltunk körbe, majd Székelyudvarhelyen a szoborparkban is elhelyeztük koszorúnkat. Természetesen mindenkinek volt lehetősége, hogy egy kis vásárfiát hozzon emlékbe és az itthoniaknak ajándékul. A hazaút is tartogatott persze látnivalókat: Segesvárat, Erdély legfestőibb középkori várnegyedét a Világörökség részét képező segesvári vár falain belül találtuk, ahol megtekintettük Petőfi mellszobrát, az óratorony harangjátékát,s bár már az eltelt napok fáradtságát igen éreztük lábainkban is, nem hagyhattuk ki a Diák-lépcsőt, amely vár főterétől a várhegyre vezet.
Kolozsvár és környéke sok mindent kínál turistáinak. Rögtön a főtéren található a Szent Mihály katolikus templom, ami egy gyönyörű gótikus épület és egyben Erdély egyik fő kultikus helye. A templom mellett emelkedik Mátyás király lovasszobra, amit Fadrusz János szobrászművész készített. Mátyás király szülőházához is ellátogattunk. Ezek az együtt eltöltött napok felejthetetlen emlékek maradnak számunkra, amikor pedig a történelem, irodalom vagy földrajz könyvet lapozzuk, szinte ott látjuk magunkat a kövek között megbújva.

7.a osztály

Harangzúgás - ágyúdörgés Gábor Áron földjén….!

A kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola 11.E osztályos tanulói 2016. április 18-23. a kézdivásárhelyi Gábor Áron Gimnáziummal együttműködve bekapcsolódtak a határon túli magyar világ megismerésébe, hogy jobban megismerjék közös múltunkat, mely összekapcsol minket határon innen és túl. Az első napot hosszú utazással töltöttük mire elérkeztünk Kézdivásárhelyre. Közben megálltunk Gyulafehérváron, Pelesen és Brassóban is. A második nap délelőttjét Kézdivásárhely felfedezésével töltöttük vendéglátóink segítségével, délután pedig a Szent Anna tó környékét jártuk be. A harmadik napon a cudar idő miatt a kirándulás helyett a gyönyörű Peles kastélyt csodálhattuk meg. A negyedik napon eljutottunk Csíkszeredára, ahol megtekintettük a Makovecz Imre által tervezett templomot, Csíksomlyón imádkoztunk a templomban és végig jártuk a Kálváriát. Délután a kovásznai gyermekotthon lakóit leptük meg műsorunkkal és ajándékainkkal, valamint megtekintettük a Haszmann Pál Múzeumot. Utolsó napunkon egy nagy kirándulást tettünk a Gyilkos tó és a Békás-szoros környékén. A hazafelé úton sem pihentünk, megnéztük Kolozsvár nevezetességeit.
A gyerekek e pár nap alatt nem csak csodálatos élményekben részesültek, hanem magyarságtudatuk is erősödött, mély barátságok is szövődtek az erdélyi és a magyar diákok között. A székelyudvarhelyi iskola fogadására 2016. május 9-14. között került sor. Közösen vettünk részt az iskolánk által szervezett kulturális programokon és a kirándulásokon. E két kirándulás során apasztalatokat cseréltek pedagógusok, diákok, kölcsönösen megismerkedtünk a helyi hagyományokkal. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma 2.479.000 Ft-tal támogatta határon túli programunkat. Köszönjük!

11.E osztály

[ képek... ]


Látogatók száma: 367 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4