Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 17., vasárnap, Antiochiai Szent Ignác, Szent Rudolf napja van.
Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2017-2018 tanév) / Ballagás - 2018 ]

2018. május 5-én 125 diák vett végső búcsút az alma matertől. A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium tizenkettedikeseinek ünnepe azért is volt különösen jelentős, hiszen iskolánk ebben a tanévben ünnepli fennállásának 100., egyházi kezelésbe való visszavételének pedig 25. évfordulóját. Kerezsi Béla igazgató úr búcsúgondolataiban az intézmény elmúlt 100 esztendejének meghatározó képsorait elevenítette fel, kiemelve, hogy a most ballagó diákok emlékei örökre részévé váltak a Szent László Középiskola nagy filmjének. „Ha menni kell, magammal sokat vinnék, / Az egész édes, megszokott világot, / Rámástul sok, sok kedves képet/És egy pár szál préselt virágot”- hangzott fel Reményik Sándor versének üzenete Hódos Eszter 12.C osztályos tanuló szavalatában, kifejezve az elválás nehéz, ám mégis szükséges és felemelő érzését. A végzős diákok nevében Leveleki Csilla (12.E) búcsúzott, az itt maradók gondolatait pedig Rózsa Nikoletta (11.E) tolmácsolta.

Egy jó példa erőt sugároz, pozitív életszemléletet továbbít. A kiemelkedő teljesítményért járó tanulói és tanári díjak átadására is a ballagási ünnepségen került sor. Szent László-díjat kapott Major Tamásné tanárnő, az „Évek értéke”-díjat Makláriné Almási Judit tanárnő, a Lendület-díjat pedig Jurás László tanár úr vehette át. A diákok közül Szent László-díjban Joó Kitti (12.C) és Kiss Anett (12.C) tanulók részesültek. A végzősök által alapított Ezüst Híd-díjat Smajdáné Tutkovics Erzsébet tanárnőnek ítélték oda a tizenkettedikesek.

A centenáriumát ünneplő intézmény Szent László-emlékplakettet adott át Franciska és Ignácia Orsolyita-rendi nővéreknek, Linzenbold József esperes-plébános atyának és Leleszi Tibor úrnak, Kisvárda város polgármesterének, iskolánk egykori diákjának. A küszöbről még utoljára visszatekintő diákokért Kálmán József római katolikus iskolalelkész és Kilin-Szikszai Andrea református lelkipásztor – szintén egykori Szent Lászlós diák – imádkoztak. A Szent Orsolya-rend nevében Matkovics Mária Emerica nővér, a rend magyarországi tartományának főnöknője búcsúzott megható szavakkal a végzősöktől.

„Szívem ma derülj fel ünnepi dalra!
Hangolódj vidáman sokszínű húrra
szedett kottából kicsalt dallamra!
Énekeld lágyan, mint ki hárfát penget:
Szent Angéla, őrködj ifjúságunk felett!
(Magasi M. Franciska OSU)

[ képek... ]


Látogatók száma: 2144 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4