Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 17., vasárnap, Antiochiai Szent Ignác, Szent Rudolf napja van.
Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2018-2019 tanév) / Őseink nyomában a 9.C-vel ]

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda az Emberi Erőforrások Minisztériuma által hirdetett Határtalanul pályázatot elnyerte. Ez egy 4-4 napos tanulmányi kirándulást foglalt magába. Először mi mentünk Erdélybe 40 tanulóval, majd 40 kinti diák jött vissza hozzánk.

Szent Lászlós diákok Erdélyben:
1. nap: Ártándnál léptük át a határt. Első megállóhelyünk Királyhágónál volt, ahol megcsodálhattuk a táj természetes szépségét. Kolozsváron városnézés keretében megtekintettük a főtér lenyűgöző házait, a Szent Mihály templomot, Mátyás szülőházát, szobrát. Nagyenyeden megnéztük a Bethlen Gábor Református Kollégiumot.
2. nap: Vajdahunyadra, a Hunyadiak sasfészkébe tettünk kirándulást. Rendhagyó történelemóra keretében 10 kérdést kaptak a tanulók, melyekre a vár körbejárásával kaphatták meg a választ. A kérdések megbeszélése után a legjobb eredményt elérő csapatot jutalmaztuk. Déván látogatást tettünk a gyermekotthonba. Bemutatták nekünk az ott lakók mindennapjait és vásárolhattunk az általuk készített ajándéktárgyakból. Siklóval felmentünk a dévai várhoz.
3. nap: Gyulafehérváron találkoztunk a külhoni diákokkal, akik kis műsorral bemutatták az iskolájukat. Közösen elénekeltük a Nélküled című dalt. A kinti tanulókkal együtt meglátogattuk az érseki székesegyházat, a Hunyadiak síremlékét, Izabella királyné és János Zsigmond kőszarkofágjait és közösen elmondtunk egy imát.
4. nap: A tordai sóbányát tekintettük meg és indultunk haza Kisvárdára.

Erdélyi diákok Magyarországon:
1. nap: Utazás Romániából Magyarországra. Látogatás a nyíregyházi állatkertbe és a szállás elfoglalása Dombrádon.
2. nap: Kirándulás Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre, Megtekintették a Rákóczi várat, a Vörös tornyot, a Várkertet, az Ágyúöntő műhelyt és az Olasz-bástyát. Elmentek a Zemplén kalandparkba.
3. nap: Kirándulás Szatmárcsekére. Megnézték a Csónak alakú fejfás temetőt és Kölcsey Ferenc szobra előtt közösen elszavalták a Himnuszt. Tarpán megnézték a Református templomot, ellátogattak a Szárazmalomba és Tarpai Tájházba, ahol megismerhették a község néprajzi tárgyait, a helyi kismesterségek hagyományait és történelmi múltjait. Délután vártuk őket Kisvárdán műsorral, fánkkal és üdítővel. Körbevezettük őket az iskolánkban, majd két kollégánk érdekes kísérleteket mutatott be. Este a Római Katolikus templomban Húsvéti koncerten vettünk közösen részt.
4. nap: Indultak haza Romániába.

A találkozások során betekintést nyertünk a határon túli kortársak életébe. Láthattuk Erdély csodálatos természeti tájait, művészetét. Betekintést nyerhettünk a kultúrájukba. Diákjaink a kirándulás hatására nyitottabbak és szociálisan érzékenyebbek lettek a határon túli magyarok életének alakulására.

Kisvárda, 2019. június 26.
Gáncs Tamásné

[ képek... ]


Látogatók száma: 2105 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4