Gimnázium, Szakgimnázium
2021. október 23., szombat, Kapisztrán Szent János, Nemzeti ünnep, Gyöngyi napja van.
Hírek – Gimnázium, szakgimnázium

[ Hírek (2019/2020-as tanév) ]

Informatika OKTV

2020. január 8.

Az Informatika OKTV alkalmazói kategóriájában a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 7 tanulója a 2. fordulóba jutott:
Dobos Máté, Hajnal Szabolcs Béla, Jedla Martin, Jurás Dorka, Kovács Marcell Balázs, Molnár Máté, Nagy Zsombor. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny

2020. január 8.

A Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny regionális fordulójában a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda csapata nagyon szép eredményt ért el!
A Kovács Marcell Balázs 12.B, Jedla Martin 11.A és Molnár Máté 11.A Hókuszpókusz csapata 1. helyen bekerült az országos döntőbe! Felkészítő tanárok: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Angol nyelvi OKTV

2019. december 18.

Az angol nyelvi OKTV 2. fordulójába jutott Jurás Dorka a Szent László Katolikus Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára Orosz Lászlóné. Gratulálunk az elért eredményhez.

[ képek... ]


Továbbjutók a Nemes programozói versenyen

2019. december 16.

A Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny programozói kategóriájának 2. fordulójába jutott a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 7 tanulója:
I. kategória: Jenei Marcell, Kovács Kristóf. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós.
III. kategória: Rozinka Ádám, Molnár Máté, Jedla Martin, Zsuravszkij Tamás, Kovács Marcell Balázs. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Dürer Matematika Csapatverseny

2019. december 14.

A Dürer Matematika Csapatversenyen szép eredményeket érnek el a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda. A C kategóriás Sporting Libacomb csapat bejutott a Miskolcon megrendezendő országos döntőbe.
Eredmények: Észak-Alföldi régió (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megye)
C kategória
1. hely (országos 10. hely): Kovács Ádám, Vass Milán Sándor, Csonka Orsolya. Felkészítő tanár: Budai-Kiss Ildikó, Jenei Miklós.
10.hely: - Szabó Kristóf Áron, Simon Vivien, Gáti Csaba. Felkészítő tanár: Budai-Kiss Ildikó, Kosztya Gézáné.
- Dicső László Bence, Jenei Miklós, Bénó Petra. Felkészítő tanár: Budai-Kiss Ildikó, Jenei Miklós, Kosztya Gézáné.
17. hely: Ráti Balázs, Tóth András Ferenc, Bodnár Dorka. Felkészítő tanár: Budai-Kiss Ildikó, Jenei Miklós.
D kategória
12. hely: Jedla Martin, Molnár Máté, Bákonyi Marianna.
15. hely: Jármi Dávid, Papp Lóránt András, Kerekes Nikoletta.
17. hely: Varga András, Borbély Bálint, Vegera Katrin. Felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Kis-Neumann Alkalmazói Informatika Verseny

2019. december 10.

Szépen szerepeltek diákjaink a Kis-Neumann Alkalmazói Informatika Versenyen.
7-8 évfolyam: 1. Jenei Marcell 8.A, 2. Kovács Kristóf 8.B, 3. Németh Eszter 6.B.
9-10 évfolyam: 1. Szabó Kristóf Áron 10.A, 2. Csonka Orsolya 9.A, 3. Virga Emese 9.A.
11-12 évfolyam: 1. Molnár Máté 11.A, 2. Kovács Marcell Balázs 12.B, 3. Nagy Zsombor 11.B. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Katolikus Középiskolák Matematika Versenye

2019. december 9.

A Katolikus Középiskolák Matematika Versenyén a Szent László Katolikus Gimnázium 16 tanulója jutott a 2. fordulóba:
9. évfolyam: Csonka Orsolya, Jenei Miklós. Felkészítő tanár: Budai-Kiss Ildikó.
10. évfolyam: Szabó Kristóf Áron. Felkészítő tanár: Kosztya Gézáné. Kovács Ádám, Rutkai Dávid, Vass Milán Sándor, Széles Áron, Tóth András Ferenc, Ráti Balázs. Felkészítő tanár: Jenei Miklós.
11. évfolyam: Molnár Máté, Papp Lóránt András, Jármi Dávid, Jedla Martin, Borbély Bálint, Nagy Zsombor. Felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea.
12. évfolyam: Rozinka Ádám. Felkészítő tanár: Szolnokné Szepessy Éva Dóra. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Első és ötödik hely programozásban

2019. december 8.

Iskolánk tanulói 2019. december 8-án vasárnap a Debreceni Egyetem Informatika Kara által szervezett Regionális Programozó Csapatversenyen vettek részt. A versenyen, melynek különlegessége, hogy 5 óra alatt, az egyetemisták és középiskolások szinte ugyanazt a feladatsort oldják meg. Idén 12 feladat - melyből 9 megegyezett az egyetemi kategóriával - várt a 32 csapatot számláló középiskolás mezőnyre, melyben szép számmal akadtak a határainkon túlról (Romániából és Ukrajnából) érkező csapatok is.
Iskolánkat két csapat képviselte. Az Ayaya csapat tagjai, Jenei Marcell és Kovács Kristóf először vettek részt a megmérettetésen. Annak ellenére, hogy még csak 8. osztályosok, a középiskolás mezőnyben a kiváló 5. helyezést érték el, 6 teljesen megoldott feladattal. A Sztekkóverfloo csapatnak 9 feladatot teljesen és 1-et részben sikerült teljesíteni, így végül szoros versenyben sikerült megszerezni a dobogó legfelső fokát. Az 1. helyezést elért csapat, melynek tagjai Jedla Martin, Kovács Marcell Balázs és Molnár Máté, az értékes tárgynyeremények mellett így elhódították a vándorserleget is, melyet 1 éven keresztül iskolánkban őrizhetünk. A csapatokat a versenyre Pacsuta Tibor készítette fel. Gratulálunk mindkét csapat tagjainak a kiváló eredményhez!

[ képek... ]


Vadász Dénes Programozó Verseny

2019. december 6.

A Vadász Dénes 2019 programozó verseny 1. fordulójában szépen szerepeltek iskolánk tanulói. 3 csapatunk is képviselteti magát az országos döntőben!
A döntő időpontja: 2019. december 14. 10.00-13.00. A döntő helyszíne: Miskolci Egyetem, Informatikai Intézet épülete.
1. csapat: Zsuravszkij Tamás 12.A, Rozinka Ádám 12.A, Hadar Máté 12.A.
2. csapat: Kovács Marcell Balázs 12.B, Molnár Máté 11.A, Jedla Martin 11.A.
3. csapat: Kovács Kristóf 8.B, Jenei Marcell 8.A. Felkészítő tanárok: 1-2 csapat: Pacsuta Tibor. 3. csapat: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós.

[ képek... ]


Savaria Történelem Verseny

2019. december 3.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által szervezett országos történelem versenyek 2. fordulójába jutott a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 2 tanulója: Legény Máté, felkészítő tanára: Papp Angéla. Máté Gergely, felkészítő tanára: Vassné Virga Ágnes. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Két forduló, két dobogós hely

2019. október 18.

A RoboLabor Országos Szumó Bajnokságán eddig két fordulót rendeztek meg. Az elsőre 2019. szeptember 15-én került sor Egerben, ahol iskolánkat egy csapat, az X-FORCE képviselte a kilenc fős mezőnyben. Itt minden csapat megküzdött mindenkivel, és végül a 3. helyen végzett a csapatunk, melynek tagjai: Gyetvai Viktor, Serbán Attila és Szikora István voltak.
A második fordulóra már három csapattal neveztünk, és Nyíregyházán 2019. október 18-án már 16 csapat mérkőzött egymással. Mindenki négy mérkőzést játszott, így alakult ki a végeredmény: A LEGO-Force csapat a 2. helyen végzett (két ponttal lemaradva az első helyezett mögött). A csapat tagjai: Hegedüs Dávid, Kovács Patrik, Serbán Attila. A LEGO-Warrior csapata a 6. helyen zárt, tagjai hetedik osztályosok: Stefán Dominik, Szabó Máté, Szalonna Bence. Az X-Force végül a 10. helyet szerezte meg, a programjukért viszont plusz pontot kaptak. Tagok: Bubonyák Ferenc, Gyetvai Viktor, Szikora István. A csapatok felkészítő tanárai: Pacsuta tibor és Jurás László. A bajnokság az egész tanévben tart, az összetett versenybe a legjobb négy forduló eredménye számít be, így van még több lehetőség a javításra a csapatoknak.

[ képek... ]


Külföldi nyelvtanfolyamra lehet pályázni rövidesen

2019. szeptember 20.

A Kormány 2019. február 6-i döntése értelmében 2020-tól a 9. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos gimnáziumi és szakgimnáziumi tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvtanulásban vehetnek részt a Nemzeti alaptanterv alapján tanulható első idegen nyelvek (angol, német, francia, kínai) célországaiban: Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Írországban, Franciaországban és Kínában. A további részletekért kattintson ide: TÁJÉKOZTATÓ


Erdélyi barátságok a 11.D-ben

2019. június 28.

A Határtalanul program keretében a 11.D. osztály tanulói erdélyi tanulmányi körúton vehettek részt. A projektben partnerintézményünk a Téglási Gábor Elméleti Líceum volt, amelynek oktatóiban, vezetőiben és diákjaiban is barátokra tehettünk szert. Az április 5-8. közötti programsorozat alatt megismerkedhettünk a tordai sóbányászat történelmével, meglátogattuk Déva várát, megismerkedhettünk és beszélgethettünk a Szent Ferenc Alapítvány dévai központjában dolgozókkal, az ott élő "Böjte" gyerekekkel.

[ képek... ][ tovább...]


Őseink nyomában a 9.C-vel

2019. június 26.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda az Emberi Erőforrások Minisztériuma által hirdetett Határtalanul pályázatot elnyerte. Ez egy 4-4 napos tanulmányi kirándulást foglalt magába. Először mi mentünk Erdélybe 40 tanulóval, majd 40 kinti diák jött vissza hozzánk.

[ képek... ][ tovább...]


Együtt az összetartozás ünnepén

2019. június 10.

2019. június 4-én a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda diákjai és tanárai vettek részt Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség által támogatott és szervezett, Nemzeti Összetartozás Napi ünnepségen. A megemlékezésen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki elmondta, kilencvenkilenc évvel Trianon után „mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!”. Felemelő érzés volt több mint 1000 felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, anyaországi és diaszpórából érkező középiskolással együtt gondolkodni, érezni és közösen énekelni a Magyar Himnuszt.

[ képek... ]


Kiváló Felkészítő Tehetséggondozó Tanár Díjban részesült Dajka Miklós

2019. június 7.

Az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ "Kiváló Felkészítő Tehetséggondozó Tanár Díj"-ban részesítette Dajka Miklóst, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanárát.
Dajka Miklós 1997-től dolgozik intézményünkben először rendszergazda, majd informatika tanárként. Pedagógiai munkájában fontos szerepet játszik a fiatalos lendülete, őszinte személyisége. Munkájában precíz, és tanítványaitól is ezt várja el. Nagy hangsúlyt fektet a tehetséges tanulók gondozására, illetve sokoldalú, széleskörű felkészítésére.

[ képek... ][ tovább...]


Országos népdaléneklési verseny

2019. május 20.

A "Tiszán innen, Dunán túl" országos népdaléneklési versenyen szép eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói. Szóló ének kategória: Ezüst minősítés: Fabók Zsófia. Kisegyüttes kategória: Bronz minősítés: Juhász Barbara, Barabás Dóra, Vedres Dóra. Énekegyüttes kategória: Ezüst minősítés: Barabás Dóra, Vedres Dóra, Juhász Barbara, Fabók Zsófia, Tamás Adrienn. Felkészítő tanár: dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Savaria Országos Történelem Verseny

2019. április 27.

A Savaria Országos Történelem Verseny döntőjében a Szent László Katolikus Gimnázium tanulója, Máté Gergely a 4. helyen végzett. Felkészítő tanára: Vassné Virga Ágnes. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Torna Diákolimpia országos döntő

2019. április 17.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda csapatai kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Torna Diákolimpia országos döntőjében. Az V-VI. korcsoportos csapatunk a 2. helyet szerezte meg. A csapat tagjai: Barkaszi Dániel, Pilcsák Vencel, Filep Dénes, Olajos László, Batári Máté, Nagy Dániel. A III-IV. Korcsoportos csapatunk pedig a 12. helyen végzett. Csapattagok: Mihály Gergő Csobai Kristóf, Csobai Máté, László Dániel László, Máté Csaba, Szabó Nándor, Csatlós Máté. Felkészítő tanár Szabó Sándor. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Alföldi Országos Számítástechnikai verseny

2019. április 16.

Az Alföldi Országos Számítástechnikai verseny döntőjébe jutottak a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda következő tanulói: Kovács Kristóf, Jenei Marcell, Papik Petra, Németh Eszter, Jurás Dorka, Jedla Martin, Molnár Máté. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Megyei Informatika verseny

2019. április 15.

A Megyei Informatika versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói. Alkalmazoi verseny 9-10: 1. Nagy Zsombor 10.B, 2. Jedla Martin 10.A, 4. Jurás Dorka 10.E, 7. Kristóf Bence 10.B. Alkalmazoi verseny 11-12: 5. Szokolai Ágnes 12.E, 7. Dobos Máté 11.B. Programozói verseny 9-12: 1. Molnár Máté 10.A, 6. Kovács Marcell Balázs 11.B, 13. Jedla Martin 10.A. Felkészítő tanárok: Dajka Miklós, Pacsuta Tibor. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Infoprog 2019

2019. április 14.

Infoprog 2019 - A XXIV. Kárpát-medencei magyar középiskolák informatika versenyének döntőjében a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói kiemelkedő eredményeket értek el.
Alkalmazói "B" kategória (9-10 évfolyam): 2. hely: Jurás Dorka 10.E. Programozói "B" kategória (9-10): 1. hely: Molnár Máté 10.A. Az iskolák közötti versenyben a Szent László katolikus Gimnázium csapata a 3. helyen végzett. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


I. Nyíregyházi Sumo és Robotolimpia

2019. április 10.

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2019. április 10-én rendezte meg az I. Nyíregyházi Sumo és Robotolimpiát. A versenyre két csapattal nevezett iskolánk, és mindketten szép eredményt értek el. Az X-FORCE csapat a sorbadobás versenyszámban a 2. helyen végzett, így az oklevél mellett egy-egy bluetooth hangszóróval gazdagodtak. A csapat tagjai: Gyetvai Viktor, Hegedüs Dávid és Szikora István.
A Lego Warrior csapat a népes (21 csapat indult) szumo mezőnyben végül a 4. helyet szerezte meg. A verseny során egyre javuló teljesítményt mutatott a csapat, és végül a bronz mérkőzésen maradtak alul. A csapat tagjai: Boroska Bence, Csonka Nándor és Stefán Dominik. Felkészítő tanárok: Pacsuta Tibor és Jurás László. Gratulálunk az eredményekhez!

[ képek... ]


Magyar Ifjúsági Robot Kupa

2019. április 7.

2019. április 5-én rendezték a Nyíregyházi Egyetemen a Magyar Ifjúsági Robot Kupa idei versenyét, amely egyben a RoboCup Junior minősítő versenye is. Iskolánkat három csapat képviselte három kategóriában. A hatodikosok először vettek részt a versenyen az OnStage (színpad) kategóriában a Lego Warrior csapattal, ahol A brémai muzsikusok történetét adták elő a robotokkal, és végül a 2. helyet szerezték meg. Szintén ők kapták a legjobb technikai bemutatóért járó különdíjat is. A csapat tagjai: Boroska Bence, Csonka Nándor, Molnár Eszter, Stefán Dominik, Szalonna Bence.
A kilencedikesek X-Force csapata szintén először próbálkozott egy számukra új kategóriában, a CoSpace ligában. Ez egy virtuális robot irányítását jelenti, ahol meghatározott elemeket kell begyűjteni és egy depó területre szállítani, természetesen a megfelelő programozáson keresztül. Végül összesítésben a 2. helyet szerezték meg. A csapat tagjai: Gyetvai Viktor, Hegedüs Dávid, Szikora István.
A soccer lightweight kategóriában induló SZLKI-ROBOTS csapat tagjai már voltak hasonló versenyen, így a nehézségeit is jól ismerik. Most is folyamatos szerelés kísérte a versenyt, ahol sok problémát sikerrel megoldottak, de mindig jött valami új, így végül a 3. helyen zártak. A csapat tagjai: Hadar Máté, Molnár Máté, Rozinka Ádám, Zsuravszkij Tamás. Gratulálunk az elért eredményekhez! A csapatok felkészítői: Pacsuta Tibor és Jurás László.

[ képek... ]


Katolikus Középiskolák Matematika Versenye

2019. április 6.

A Katolikus Középiskolák Matematika Versenyét ebben az évben először rendezték meg, melyre több, mint 700 diák nevezett. A döntőt a Katolikus Pedagógiai Intézetben rendezték, melyen évfolyamonként a legjobb 10 eredményt elérő diák vehetett részt. A Szent László Katolikus Gimnázium tanulói kiemelkedő eredményeket értek el a versenyen.
9. évfolyam: 3. hely Kovács Ádám, 6. hely Vass Milán Sándor. Felkészítő tanár: Jenei Miklós.
10. évfolyam: 5. hely Molnár Máté, 8. hely Jedla Martin. Felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea.
11. évfolyam: 8. hely Rozinka Ádám. Felkészítő tanára: Szolnokné Szepessy Dóra. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


60 éves érettségi találkozó

2019. március 30.

Kérjük, jelentkezzenek a Kisvárdai Leánygimnázium (ma Szent László Katolikus Gimnázium) 1959-ben érettségizett IV. reál osztály volt tanulói! 60 éves érettségi találkozót szervezünk. Érdeklődni lehet Dolhainé, Zupkó Ilona 45/410-375 illetve Pappné, Molnár Erzsébet 45/405-531-es telefonszámon. Szeretettel várjuk jelentkezéseteket.


Negyedik hely az OKTV-n

2019. március 29.

Kovács Marcell Balázs, a Szent László Katolikus Gimnázium tanulója a 4. helyen végzett az Informatika OKTV I. kategóriájában. Az elért eredmény alapján a jelenlegi pontszámítás szerint az egyetemi felvételinél 100 többletpontra jogosult. Felkészítő tanára: Dajka Miklós. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

[ képek... ]


15.Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny

2019. március 27.

A 15.Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny országos döntőjét a Szent László Katolikus Gimnázium tanulója, Kovács Marcell Balázs nyerte meg Hungarian Highway játékával. Molnár Máté a Hacjob nevű játékával 6. helyen végzett. A diákok játékai a Play Áruházban nemsokára elérhetőek lesznek. Marci a legjobb előadásért járó különdíját is megkapta. Felkészítő tanárok: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Infoprog 2019

2019. március 27.

Infoprog 2019 - A XXIV. Kárpát-medencei magyar középiskolák informatika versenyének döntőjébe jutott a Szent László Katolikus Gimnázium 7 tanulója. Alkalmazói "A" kategória (11-12 évfolyam): 1. Dobos Máté 11.B, 2. Szokolai Ágnes 12.E, 3. Hamza András 11.B. Alkalmazói "B" kategória (9-10 évfolyam): 1. Jurás Dorka 10.E, 2. Szabó Kristóf Áron 9.A, 3. Jedla Martin 10.A, Programozói "B" kategória (9-10): 1. Molnár Máté 10.A. A döntő a szlovákiai Füleken lesz 2019. április 11-12-ig. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a továbbjutóknak!

[ képek... ]


Harmadik hely robotautóval

2019. március 26.

2019. március 22-24. között rendezték az idei Automobil & Tuning Show-t, amelyen két különböző témájú robotversenyt is szerveztek. Iskolánk két csapattal vett részt a versenyeken, ahol egy 3. helyet szereztünk. Az önvezető autók versenyén Lego alkatrészekből épített járműveknek kellett különböző feladatokat megoldani önállóan egy pályán. A 9.B osztályos diákokból álló X-FORCE csapat a 3. helyen zárta a versenyt, amivel több díjat is elnyert. Minden résztvevő kapott egy PC-World lapszámot, az első három helyezett csapat és felkészítőjük részt vehet egy speciális gyárlátogatáson a győri Audi gyárban, valamint három napos VIP-belépőt kapnak a jövő évi AMTS-re. A csapat tagjai: Hegedüs Dávid, Gyetvai Viktor és Szikora István. A 6. osztályosokból álló Lego Warriors csapat ugyanebben a versenyszámban a 9. helyen zárta a versenyt, ami azért is elismerésre méltó, mert a középiskolásokkal egy kategóriában versenyeztek. A csapat tagjai: Boroska Bence, Csonka Nándor és Stefán Dominik Péter. A második napon robot szumó versenyre került sor, amelyen 15 csapat vett részt, és a sorsolás után egyenes kieséssel zajlottak a küzdelmek. Egyik csapatunk sem volt szerencsés, így az első körben kiestek. A versenyen szerzett tapasztalatokat viszont fel tudják használni a következő időszak megmérettetésein. A különleges helyszín miatt a diákok a versenyek után is hasznosan töltötték az időt, hiszen megtekinthették a számtalan látnivalót. A diákok felkészítői: Jurás László és Pacsuta Tibor.

[ képek... ]


"Tiszán innen, Dunán túl" Megyei Népdaléneklési verseny

2019. március 25.

A "Tiszán innen, Dunán túl" Megyei Népdaléneklési versenyen szép eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói. Kiemelt arany minősítést kapott és ezzel bejutott az országos megmérettetésre: Pacsirták énekegyüttese: Juhász Barbara, Barabás Dóra, Vedres Dóra. Hajnalkák énekegyüttes: Fabók Zsófia, Vedres Dóra, Barabás Dóra, Juhász Barbara. Szóló ének kategóriában: Fabók Zsófia. Arany minősítés: Szóló ének kategóriában: Tamás Adrienn. Felkészítő tanár: Dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Döntőbe jutottak a focisták

2019. március 23.

A Fair play kupa 2018/2019-es tanévének őszi és tavaszi fordulójában 10 csapat vett részt a fiúk versenyében! A Szent László Katolikus Gimnázium Nemzeti 11 nevezetű csapata a 2. helyen végzett és így kvalifikálta magát az április első felében Nyíregyházán megrendezésre kerülő megyei döntőbe, ahol a megye legjobb 12 csapata mérkőzik meg! A csapat tagjai: Szabó Patrik (11.b), Porvázsnyik Patrik (11.b), Gál Patrik (11.b), Hamza András (11.b), Gyebnár Zsolt (10.a), Miklovicz Ádám (12.b), Kovács Tamás (11.e), Sinka Martin (12.a), Kiss Csaba (12.a), Olajos László (12.e). Felkészítő tanár: Feigel Attla. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Tartós szeretet - nagyböjti élelmiszergyűjtés

2019. március 20.

Kedves Szent Lászlós Diákok! Hozzatok ti is tartós élelmiszereket a templomba 2019. március 24-31. között! Tégy jót másokkal! - a nagyböjt időszakában is.

[ képek... ]
Ajtónyitogató történetek

2019. március 11.

Kedves Szent Lászlós Diákok! Böjti időben, mint már azt megszokhattátok, iskolánkban minden ajtóra kikerülnek heti rendszerességgel az „Ajtónyitogató történetek”. Remélem, hogy ezek a gondolatok is segítséget nyújtanak nektek a Húsvétra való felkészüléshez. Szeretettel ajánlom olvasásra! Kerezsi Béláné

[ képek... ]


Megyei Alkalmazói verseny

2019. március 11.

A Megyei Alkalmazói verseny döntőjébe a Szent László Katolikus Gimnázium következő tanulói jutottak: 9-10. évfolyamon: Jedla Martin, Jurás Dorka, Kristóf Bence, Molnár Máté, Nagy Zsombor, Szabó Kristóf Áron. 11-12. évfolyamon: Dobos Máté, Szokolai Ágnes, Zsuravszkíj Tamás. Felkészítő tanárok: Dajka Miklós, Pacsuta Tibor. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Curie Országos Kémiaverseny

2019. március 9.

Az Curie Országos Kémiaverseny megyei fordulóján szép eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói: 3. hely: Szabó Kristóf Áron, 8. hely: Dicső László Bence. Felkészítő tanár: Papp-Soós Andrea. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

2019. március 9.

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny megyei fordulóján a Szent László Katolikus Gimnázium tanulója, Szabó Kristóf Áron a megyei 3. helyen végzett, teljesítményével bejutott az országos döntőbe. A megyei fordulón Dicső László Bence a 9. helyet szerezte meg. Felkészítő tanáruk Papp-Soós Andrea. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Savaria Országos Történelem Verseny

2019. március 7.

A Savaria Országos Történelem Verseny döntőjébe jutott a Szent László Katolikus Gimnázium tanulója, Máté Gergely. Felkészítő tanára Vassné Virga Ágnes. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Nemzetközi Informatikai Diákolimpia

2019. március 6.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulója, Kovács Marcell Balázs meghívást kapott a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) és a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI) válogatóversenyére is. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor és Dajka Miklós. Gratulálunk a kiemelkedő sikerhez.

[ képek... ]


Nemes Tihamér programozási verseny

2019. március 5.

A Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny - Programozás kategóriában a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda diákja szép eredményeket értek el.
I. korcsoport (7-8. évfolyam): 18. hely Jenei Marcell 7.B.
II. Korcsoport (9-10. évfolyam): 17. hely: Molnár Máté 10.A, 44. hely: Jedla Martin 10.A. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Aranytorkú pacsirták

2019. március 4.

A X. Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozóján (MEGINT) szervezték meg a IV. Nits Márta Országos Népdaléneklési versenyt. A Szent László Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Pacsirták énekegyüttese: Juhász Barbara, Barabás Dóra, Vedres Dóra kiemelt arany minősítést kapott. Szóló ének kategóriában Fabók Zsófia arany minősítésben, míg a Hajnalkák énekegyüttes: Fabók Zsófia, Vedres Dóra, Barabás Dóra, Juhász Barbara szintén arany minősítésben részesítette a zsűri. Felkészítő tanár Dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka.

[ képek... ]


Mező Ferenc szellemi diákolimpia

2019. február 28.

A Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos elődöntőit két helyszínen rendezték meg (Körmend, Vác). 24 induló iskola közül a Szent László Katolikus Gimnázium csapata az eredmények összesítése alapján a 9. helyen végzett. A csapat tagjai: Kosztyi Nikolett, Mády Réka, Papik Réka, Szénás Barbara. Felkészítő tanár: Csáki Tamás. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Két diák az országos döntőben

2019. február 27.

A 15.Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny előzsűrizése, alapján iskolánk két diákja is meghívást kapott az országos döntőbe. Molnár Máté 10.A osztályos tanuló a Hacjob nevű játékával, Kovács Marcell Balázs 11.B osztályos tanuló pedig Hungarian Highway játékával jutott a döntőbe! A döntő március 21-22-én lesz Szekszárdon. Felkészítő tanárok: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Katolikus Középiskolák Matematikaversenye

2019. február 27.

Az idei tanévben első alkalommal rendezik meg a Katolikus Középiskolák Matematikaversenyét, melynek 2. fordulójából a Szent László Katolikus Gimnázium öt tanulója jutott az országos döntőbe, ahová az évfolyamok legjobb 10 eredményt elérő diákja kapott meghívást.
9. évfolyam: Országos döntőbe jutott Kovács Ádám és Vass Milán Sándor. 17. hely: Ráti Balázs. Felkészítő tanár Jenei Miklós.
10. évfolyam: Országos döntőbe jutott Molnár Máté és Jedla Martin. 16. hely: Nagy Zsombor, 18. hely: Papp Lóránt András, 25. hely: Borbély Bálint. Felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea.
11. évfolyam: Országos döntőbe jutott Rozinka Ádám. Felkészítő tanára: Szolnokné Szepessy Dóra. 15. hely Kovács Tamás, felkészítő tanára: Kosztya Gézáné. 22. hely: Zsuravszkij Tamás, felkészítő tanára: Szolnokné Szepessy Dóra. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


9 Szent Lászlós tanuló az országos döntőben!

2019. február 25.

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny 2. fordulójában nagyon szépen szerepeltek a tanulóink. Országos döntőbe jutott tanulók: I. Korcsoport (7-8): Kovács Kristóf 7.A, Jenei Marcell 7.B, Papik Petra 7.B, Németh Eszter 5.A. II. Korcsoport (9-10): Jedla Martin 10.A, Jurás Dorka 10.E, Kristóf Bence 10.B, Molnár Máté 10.A, Nagy Zsombor 10.B. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Országos 2. hely programozásból

2019. február 25.

A Dusza Árpád Országos Programozási Emlékverseny döntőjében a Szent László Katolikus Gimnázium csapata a 2. helyen végzett. A csapat tagjai: Jedla Martin, Kovács Marcell Balázs, Molnár Máté. Felkészítő tanárok: Dajka Miklós és Pacsuta Tibor. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

[ képek... ]


EuroSkills Graz 2020

2019. február 21.

A Szent László Katolikus Gimnázium diákja, Molnár Máté bejutott az EuroSkills Graz 2020 nemzeti válogató második fordulójába. A középdöntőbe a legjobban teljesítő 10 diák jutott be. Máté versenyre írt programja kipróbálható a https://minesweeper-l1pz.netlify.com/ linken. A középdöntőt 2019. február 22-én rendezik Budapesten, a Cisco Magyarország központjában. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


OKTV országos döntő

2019. február 20.

Az informatika OKTV I. kategóriában a Szent László Katolikus Gimnázium tanulója, Kovács Marcell Balázs a 3. legjobb eredménnyel jutott az országos döntőbe. Az országos döntő időpontja: 2019. március 9. (szombat), 9 óra. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a kiváló teljesítményhez!

[ képek... ]


Savaria Országos Történelem Verseny megyei 1. hely

2019. február 20.

A Savaria Országos Történelem Verseny megyei döntőjében a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói szép eredményeket értek el. 9. évfolyam: 1. hely: Máté Gergely. 10. évfolyam: 11. hely: Jurás Dorka. Felkészítő tanár Vassné Virga Ágnes. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

2019. február 17.

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny megyei fordulójába jutott Dicső László Bence és Szabó Kristóf Áron, a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói. Felkészítő tanár: Papp-Soós Andrea. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Bolyai Matematika Csapatverseny

2019. február 14.

A gimnáziumban tanulók Bolyai Matematika Csapatversenyén kiemelkedő eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói. 9. évfolyam: megyei 2. hely: Bénó Petra, Kovács Ádám, Ráti Balázs, Vass Milán Sándor. Felkészítő tanár: Jenei Miklós.
10. évfolyam: megyei 3. hely: Borbély Bálint, Jármi Dávid, Papp Lóránt András, Szabó Gergő. 5. hely: Jedla Martin, Molnár Máté, Nagy Zsombor, Varga András. Felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea.
11. évfolyam: megyei 7. hely: Hadar Máté. Rozinka Ádám, Vaskeba László, Zsuravszkij Tamás. Felkészítő tanár: Szolnokné Szepessy Éva Dóra. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Két továbbjutó a Curie-versenyen

2019. február 6.

A Curie Országos Kémiaverseny területi döntőjébe jutott a Szent László Katolikus Gimnázium 2 tanulója: Dicső László Bence és Szabó Kristóf Áron. Felkészítő tanár Papp-Soós Andrea. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Savaria Országos Történelem Verseny

2019. február 6.

A Savaria Országos Történelem Verseny megyei döntőjébe jutott a Szent László Katolikus Gimnázium 2 tanulója: Máté Gergely és Jurás Dorka. Felkészítő tanáruk Vassné Virga Ágnes. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


A Tóth Árpád Gimnáziumban jártunk

2019. január 28.

Iskolánk 10.E osztályából Jánvári Eszter és Juhász Barbara csatlakozott a Szegedi Tudós Akadémia programsorozatához, melynek részeként ebben a tanévben második alkalommal látogattunk el a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumba, ahol a területi foglalkozások kerülnek megrendezésre.
2018. október 15-én az „Utazás az agykéregbe” című előadást hallgattuk meg Dr. Tamás Gábor professzortól, aki Széchenyi-díjas, nemzetközi hírű agykutató, az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoport vezetője, az SZTE TTIK Élettani - Szervezettani és Idegtudományi Tanszék egyetemi tanára. Fő kutatási területe az agykérgi idegsejtek közötti kapcsolatok vizsgálata, melynek egyedülálló vizsgálati módszerébe bepillanthattunk az érdekes előadáson keresztül. Ezt követően laborgyakorlat keretén belül a résztvevő diákok sertés agyvelő vizsgálatán keresztül megismerhették és azonosíthatták az agy főbb területeit.
2019. január 15-én szövettani vizsgálatokon keresztül digitális és klasszikus eszközök segítségével ismerkedhettünk az emberi és állati szövetekkel, azok elváltozásaival. Az előadásban megismert szövetek felismerése interaktív módon történt, feladatlap kitöltése segítette a diákoknak az elméleti ismeretanyag gyakorlati alkalmazását. Mindkét diák élményekkel és tudással gazdagodva térhetett haza erről az alkalomról, és kíváncsian várják a folytatást.

Balázsné Szabó Lívia biológia-kémia tanár

[ képek... ]


Három továbbjutó a programozásversenyen

2019. január 19.

A Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny - Programozás kategóriájában 3 diákunk is az országos döntőbe jutott. I. korcsoport: Jenei Marcell 7.B. II. korcsoport: Molnár Máté 10.A, Jedla Martin 10.A. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Arany Dániel Matematikaverseny

2019. január 15.

Az Arany Dániel Matematikaverseny 2. fordulójába jutott a Szent László Katolikus Gimnázium 2 tanulója. A 9. évfolyamon Kovács Ádám, (felkészítő tanára: Jenei Miklós), a 10. évfolyamon Varga András (felkészítő tanára: Jeneiné Biervarth Andrea). Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Ezüstérem a tornaversenyen

2019. január 15.

A Szent László Katolikus Gimnázium tornász csapata a "Besi kupán" csapatversenyben 2. helyezést ért el, egyéni összetett versenyben pedig Olajos László 6., Nagy Dániel 4. helyen vegzett. A csapat tagjai: Barkaszi Dániel, Pilcsák Vencel, Filep Dénes, Olajos László, Batári Máté, Nagy Dániel. Felkészítő tanár: Szabó Sándor. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

[ képek... ]


Maximális pontszámmal az országos döntőbe!

2019. január 8.

Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny regionális fordulóján a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói maximális pontszámmal jutottak az országos döntőbe. Az országos döntő forduló: 2019. február 23-án, szombaton 8.00-12.30 óráig, 13.00 órától a munkák bemutatása. A döntő helyszíne: Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium. A döntőbe jutott csapat tagjai: Kovács Marcell Balázs 11.B, Molnár Máté 10.A, Jedla Martin 10.A
A másik csapatunk az országos 19. helyen végzett. Csapattagok: Zsuravszkij Tamás 11.A, Hadar Máté 11.A, Rozinka Ádám 11.A. Felkészítő Tanárok: Dajka Miklós, Pacsuta Tibor. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Továbbjutott diákunk az OKTV-n

2019. január 7.

Az OKTV Informatika I. kategóriában iskolánk tanulója Kovács Marcell Balázs 11.B osztályos tanuló országos 10. helyezéssel bejutott a regionális fordulóba. A regoinális forduló időpontja: 2019. február 2. (szombat), 9 óra. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a kiváló teljesítményhez!

[ képek... ]


Asztalitenisz diákolimpia

2019. január 3.

A Magyar Diáksport Szövetség által szervezett asztalitenisz diákolimpia Nyíregyházán megrendezésre kerülő megyei döntőjén III-IV. korcsoportban Bodnár Róbert Kristóf megyei 7. helyezést, V.-VI. korcsoportban Tóth András Ferenc (9.a) megyei 9., Orgován Róbert (10.d) megyei 10. és Kovács László (10.b) megyei 12. helyezést értek el. Felkészítő: Csáki Tamás.

[ képek... ]


Focista lányok a Besi kupán

2019. január 2.

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium által szervezett leány labdarúgó Besi kupán a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda csapata a 6 csapatos tornán 1 győzelem és 1 vereség után a helyosztón a bronzéremért való küzdelemben döntetlent követően büntetőkkel maradt alul, így lemaradva a dobogóról a 4. helyet szerezte meg. A torna gólkirálya Herczeg Zsófia lett 7 góllal! A csapat tagjai: Egyed Rebeka (8.a), Dobrai Alexandra (8.b), Herczeg Zsófia (9.e), Rubóczki Réka (9.f), Novák Panna (10.a), Bukus Annamária (10.c), Fabók Zsófia (10.c), Lakatos Szilvia (10.d), Török Alexa (11.d), Farkas Ágota (10.d).

[ képek... ]


Továbbjutó programozók

2018. december 22.

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Verseny programozás kategóriájában is szép eredményeket értek el tanulóink. 2. fordulóba jutottak: I. korcsoport: Jenei Marcell. Felkészítő tanára: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. II. korcsoport: Jedla Martin, Molnár Máté, Nagy Zsombor, Kovács Marcell Balázs. Felkészítő tanáraik: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. Hadar Máté, Rozinka Ádám, Zsuravszkij Tamás. Felkészítő tanáruk: Pacsuta Tibor. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Dobogós helyek a Kis Neumann informatika versenyen

2018. december 21.

A Szent László Katolikus Gimnázium tanuló nagyon szépen szerepeltek a városkörzeti "Kis Neumann" informatika versenyen.
1. Kovács Marcell Balázs 11.B; 2. Molnár Máté 10.A; 3. Jedla Martin 10.A; 8. Szabó Kristóf Áron; 9. Jurás Dorka; 10. Dobos Máté; 12. Szokolai Ágnes; 13. Kristóf Bence. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Megyei eredmények a Dürer matematika versenyen

2018. december 18.

A középiskolai Dürer matematika versenyen szép eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói. C kategória (9-10. évfolyam) megyei 1. hely: Baglyos Eszter, Molnár Máté, Papp Lóránt András (felkészítő tanárok: Jenei Miklós, Jeneiné Biervarth Andrea) megyei 3. hely: Bénó Petra, Kovács Ádám, Vass Milán Sándor (felkészítő tanár: Jenei Miklós) megyei 5. hely: Jedla Martin, Nagy Zsombor (felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea) megyei 8. hely: Kerekes Nikolett, Tóth András Ferenc, Varga András (felkészítő tanárok: Jenei Miklós, Jeneiné Biervarth Andrea) megyei 10. hely: Borbély Bálint, Szabó Gergő (felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea) D kategória megyei 3. hely: Rozinka Ádám, Szokolai Ágnes, Zsuravszkij Tamás (felkészítő tanárok: Szolnokné Szepessy Éva Dóra, Budai-Kiss Ildikó) megyei 4. hely: Hadar Máté, Tóth Antónia, Vaskeba László (felkészítő tanárok: Szolnokné Szepessy Éva Dóra, Krisztián-Molnár Anikó) Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Leány kispályás labdarúgás

2018. december 12.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban megrendezendő V-VI. korcsoportos leány kispályás labdarúgás megyei elődöntőjének őszi fordulójában a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda leány középiskolás csapata 8. osztályos tanulókkal kiegészülve a 2. helyezést érte el. A csapat tagjai: Leskóczi Boglárka (9.a), Török Alexa (11.d), Dobrai Alexandra (8.b), Egyed Rebeka (8.a), Novák Panna (10.a), Fabók Zsófia (10.c), Borzák Dóra (10.d), Lakatos Szilvia (10.d), Herczeg Zsófia (9.e), Farkas Ágota (12.d). Felkészítő: Csáki Tamás és Feigel Attila.

[ képek... ]


Regionális Programozó Csapatverseny Debrecenben

2018. december 10.

2018 december 9-én immár hetedik alkalommal került megrendezésre a Debreceni Egyetem Informatika Kara által szervezett Regionális Programozó Csapatverseny. A versenyen 56 középiskolai és egyetemi/főiskolai csapat képviseltette magát hazánkból és a határokon túlról. Az 5 órás megmérettetésen ugyanazt a 12 problémát kellett megoldani a középiskolai és egyetemi kategóriában induló csapatoknak.
Iskolánkat két csapat képviselte a 23 csapatot magába foglaló középiskolai mezőnyben. A Hadar Máté (11.A), Rozinka Ádám (11.A), Zsuravszkij Tamás (11.A) alkotta trió a 13. helyet szerezte meg, négy feladatot tökéletesen, kettőt pedig "félig" teljesítve. A Jedla Martin (10.A) és Molnár Máté (10.A) páros pedig az igen szoros élmezőnyben hét feladatot tökéletesen megoldva az előkelő 5. helyen végzett. A diákokat a versenyre Pacsuta Tibor tanár úr készítette fel. A tanulóknak gratulálunk a szép eredményekhez!

[ képek... ]


Fiú IV. korcsoportos Futsal

2018. november 30.

A gyulaházi dr. Kozma Pál Általános Iskolában megrendezésre kerülő IV. korcsoportos fiú futsal kiskörzeti fordulójában a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda csapata a 3. helyen végzett. A csapat tagjai: Csatlós Máté (5.b), Krisztián Attila (7.b), Janecskó Pál (7.a), Bodnár Dávid (8.b), Jenei Miklós (8.b), Barkó János (8.b), Kovács Ádám (9.a), Vass Milán Sándor (9.a). Felkészítő tanárok: Csáki Tamás és Feigel Attila.

[ képek... ]


Válogatott mérkőzésen szurkolhattak focistáink

2018. november 28.

2018. november 15-én Budapesten a Groupama Arénában került megrendezésre a Magyarország-Észtország Nemzetek Ligája selejtező válogatott labdarúgó mérkőzés, melyre az MLSZ lehetőséget biztosított a grassroots programokban résztvevő iskolákban (Bozsik-programok, Fair Play Cup) focizó gyerekek és nevelőik számára, hogy a „Gyermekszektor-program” keretében térítésmentesen nézhessék meg a mérkőzést. Iskolánk Fair Play kupa csapataiból 20 diákunk 2 kísérő tanárral egyetemben kapott névre szóló belépőt, így szurkolhattak és buzdíthattak a Magyar labdarúgó-válogatottatnak!

[ képek... ]


Humán műveltségi verseny

2018. november 26.

Tisztelt Versenyzők! A csapatok eredményeit a jövő héttől érhetik el honlapunkon. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a következő csapatokat várjuk nagy szeretettel: BIG, NYELVTANKÁK, KINDER BUENOK, KINDER MAXI KING, KÁOSZBRIGÁD. A díjkiosztó helye és időpontja: 2018. november 30. 13 óra - Polgármesteri Hivatal, Díszterem


Megyei bajnokok kéziseink

2018. november 20.

2018. november 9-én iskolánkban került megrendezésre a Kézilabda Diákolimpia V-VI. korcsoport leány megyei döntője. A négy csapat részvételével megrendezett döntő a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda győzelmével végződött. A Megyei Bajnoki cím elnyerésével képviselhetik lányaink a megyét az országos elődöntőn. A csapat tagjai: Balogh Panna 10.E, Bottka Inez 10.E, Duranková Veronika 10.A, Frunza-Kis Gerda 11.E, Gyebnár Zsófia 11.E, Kissová Dominika 10.A, Kondásová Izabella 10.A, Kozics Bíborka 9.E, Lakatos Virginia 9.C, Leskóczi Boglárka 9.A, Pápa Petra 12.E, Papp Dóra 12.E, Rózsa Nikoletta 12.E, Zih Noémi 9.A. Felkészítő: Szankuné Ésik Gabriella és Dévényi János

[ képek... ]


„Szentlászlósok” a Varázsszavakon

2018. november 11.

„Sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek!”

Varázsszavak, amelyeket ismernünk, és minél többet használnunk kellene, mert szebb, jobb lenne a világ. Varázsszavak címmel adta elő nagysikerű produkcióját a dESZKa Társulat Debrecenben, ahol a Kölcsey Központban közel 1000 ember lehetett tanúja, megélője és átélője ezen csodálatos szavak erejének, amelyet fiatalok és idősek, amatőr és profi művészek, ép és sérült emberek egymással karöltve közvetítettek. Az iskola vezetésének és a fenntartónak köszönhetően 50 „szentlászlós” diák (az iskola színjátszósai) és tanár tekinthette meg jutalomból 2018. november 10-én a Holt költők társasága c. regény és az abból készült film alapján színpadra vitt musicalt, melynek zenei anyagát a Kowalsky és a Vega készítette. Köszönjük a szervezést Major Tamásné tanárnőnek!

[ képek... ]


Amikor találkoznak a diákok célkitűzései a pedagógusszakma szeretetével: CSODA SZÜLETIK

2018. november 5.

Történt mindez iskolánkban, a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnáziumban. A 2017/2018-as tanévig a 30 fős 11. évfolyamos osztályunk haladó csoportjából valamennyien (15 fő) Euro komplex középfokú angol nyelvvizsgát szereztünk. Ezt követően sikeres osztályozó vizsgát, majd mindnyájan jeles eredménnyel előrehozott érettségi vizsgát tettünk. Közülünk egy tanuló, Sándor Réka már megszerezte a komplex felsőfokú angol nyelvvizsgát, sőt emelt szinten jeles eredménnyel előrehozott érettségit vizsgát tett. Ezt az eredményt az iskolai tanulás mellett, külön órák vétele nélkül, az iskolánk segítségével és felkészítő tanárunk, Pappné Merő Ildikó töretlen szorgalmával értük el. Bár nagyon örülünk az elért eredménynek, de itt nem állunk meg, élünk az iskolánk adta további lehetőséggel, közülünk 12-en, most utolsó évfolyamosan, angol nyelvből emelt szintű érettségit szeretnénk tenni. Tudjuk, hogy ebben továbbra is számíthatunk felkészítő tanárunk kiváló pedagógusi munkájára, és az amerikai lektorunk, Eric Knox segítségére. Mertünk nagyot álmodni, ők segítettek, mi elértük. Köszönjük! 12.E - Bányai Bianka, Barta Krisztián, Fónagy Máté, Gricák Ingrid, Gyurkovics Boglárka, Kiss Viktória, Komáromi Denisz, Kóródi Zsófia Krisztina, Kovács Dorka, Nagy Renáta, Rigó Mirjam, Sándor Réka, Smid Letícia Virág, Szincsák Nikolett, Szokolai Ágnes.

[ képek... ]


Egymillió Gyermek együtt imádkozza a rózsafüzért

2018. október 18.

Caracasban született 2005-ben az „Egymillió gyermek együtt imádkozik a világ egységéért és békéjéért” nevet viselő kezdeményezés, amelynek célja, hogy a gyermeki szívekbe elültesse azt a vágyat, hogy imádkozzanak magukért, minden emberért, s a világ egységéért és békéjéért. Iskolánk az idén immár 7. alkalommal csatlakozott október 18-án ehhez a szép kezdeményezéshez, s reggel 9 órakor óvodásainkkal, általános iskolásainkkal és középiskolásainkkal közösen kezdtük el imádkozni a rózsafüzért, mert hisszük, hogy ebben a közös imaórában nagy erő rejlik és mindannyiunk szívét megérinti általa Mária anyai szeretete.

Votykuné Aradi Angéla

[ képek... ]


Ifjúsági találkozó Nagymaroson

2018. október 15.

2018. október 6-án rendezték meg Nagymaroson az őszi Ifjúsági Találkozót. E jeles eseményen intézményünket 17 diákunk és a köztünk élő OSU (orsolyita) nővérek képviselték. A rendezvény központi témakörét a keresztség és a beavató szentségek alkották. A főelőadást követően az Új Jeruzsálem Közösség által vezetett szentségimádáson vettünk részt majd az ősi templomban Kerényi Lajos atya katekézisét hallgattuk. Keresztény vagy? Ez azt jelenti, hogy meghívott vagy! Továbbá különböző fakultációs foglalkozásokba is bekapcsolódhattunk a nap folyamán. „Neked is van hivatásod!”- mottóval, az Iránytű Hivatástisztázó Műhely hasznos tanácsokkal segítette a hivatásukat kereső fiatalokat. Az ének- és zenekedvelők Taizéi ima- és zenei műhely foglalkozáson bővíthették ismereteiket. Az evangelizációs foglalkozáson Isten Országának hirdetéséhez kaptunk hasznos támpontokat. Az egész napos rendezvény kiválóan alkalmas volt az elcsendesedésre, lelki- és baráti beszélgetésekre és új kapcsolatok kialakítására.

Béres Tamás

[ képek... ]


Kutatók éjszakája Debrecenben

2018. október 5.

A Szent Lászlós diákok és tanáraik idén is ellátogattak a Kutatók Éjszakájára Debrecenbe, ahol az előző évekhez hasonlóan az egyetem által szervezett rendkívül érdekes programokon vehettünk részt. A szokásos buszos kirándulásról hazafelé tartva ezúttal is mindenki lelkesen mesélte élményeit, mutogatta a foglalkozásokon szerzett dolgait és a részvételi pontokért kapott ajándékait. Ismét új ismeretekben és élményekben gazdagon tértünk vissza Kisvárdára. Reméljük jövőre újból részesei lehetünk ennek a különleges programsorozatnak!

[ képek... ]


Határtalan kirándulás Kárpátalján

2018. szeptember 21.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola 10.B osztályos tanulói 2018 szeptemberében a „Határtalanul” pályázat keretében Kárpátaljára látogattak. A diákok megismerkedhettek a kárpátaljai magyarlakta települések (Ungvár, Munkács, Beregszász, Técső) irodalmi-történelmi emlékeivel, az ott élő emberek életkörülményeivel, betekintést nyerhettek történelmi helyzetükbe, a kisebbségi lét nehézségeibe.

[ képek... ][ tovább...]


Augusztusi iskolai eseménynaptár

2018. augusztus 11.

2018. augusztus 24. (péntek): 10.00 órától konzultációk a javítóvizsgás, osztályozó és különbözeti vizsgás tanulóknak.
2018. augusztus 27. (hétfő): 9.00 órától javító-, osztályozó és különbözeti vizsgák.
2018. szeptember 3. (hétfő): Ünnepélyes tanévnyitó. Mise, Istentisztelet felekezetek szerint.


Üdvözlégy Krisztus keresztje…!

2018. június 15.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma a Missziós Kereszt útnak indult a Kárpát-medencében, hogy bejárja a katolikus egyházmegyéket. 2018. június 11-én Kisvárdára is megérkezett a magyar szentek és boldogok ereklyéjét tartalmazó ereklyetartó, melyet a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói, pedagógusai, hitoktatója és az egyházközség papjai fogadtak. A keresztet ünnepélyes keretek között a Római Katolikus templomban helyezték el. Június 12-én és 13-án a Szent László Intézmény diákjai: óvodások, általános és középiskolások elmélkedtek rendhagyó imaóra keretében, Votykuné Aradi Angéla hitoktató vezetésével, a kereszt jelenlétében. Az Intézmény közel 1200 diákja és számos pedagógusa imádkozott a Missziós Kereszt előtt, mert fontosnak éreztük, hogy közösen valljuk meg Jézusba és az Oltáriszentségbe vetett hitünket, hogy közösen köteleződjünk el Isten szeretetének jelében, hogy közösen éljük át a békét és nyugalmat, melyet a Missziós Kereszt áraszt felénk, hogy közösen részesüljünk a kereszt közvetítése által Ferenc pápa áldásában, hogy közösen elmélkedjünk életünkről és közösen imádkozzuk, hogy: Üdvözlégy Krisztus keresztje…!

[ képek... ]


Két országos 1. hely

2018. június 11.

A XXI. Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny országos döntőjének eredményhirdetését Szegeden tartották 2018. június 11-én, ahol a Szent László Katolikus Gimnázium és Általános Iskola 2 tanulója is az 1. helyért járó jutalmat vehette át. 5-6. évfolyam, alkalmazói kategória:
1. hely: Jenei Marcell, felkészítő tanára: Dajka Miklós
9-10. évfolyam, alkalmazói kategória:
1. hely: Kovács Marcell Balázs, 3. hely: Molnár Máté, 5. hely: Nagy Zsombor, 7. hely: Jedla Martin. Felkészítő tanáruk: Dajka Miklós
10. hely: Jurás Dorka, felkészítő tanára: Nemes Krisztián. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Ballagás - 2018

2018. május 5.

2018. május 5-én 125 diák vett végső búcsút az alma matertől. A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium tizenkettedikeseinek ünnepe azért is volt különösen jelentős, hiszen iskolánk ebben a tanévben ünnepli fennállásának 100., egyházi kezelésbe való visszavételének pedig 25. évfordulóját. Kerezsi Béla igazgató úr búcsúgondolataiban az intézmény elmúlt 100 esztendejének meghatározó képsorait elevenítette fel, kiemelve, hogy a most ballagó diákok emlékei örökre részévé váltak a Szent László Középiskola nagy filmjének. „Ha menni kell, magammal sokat vinnék, / Az egész édes, megszokott világot, / Rámástul sok, sok kedves képet/És egy pár szál préselt virágot”- hangzott fel Reményik Sándor versének üzenete Hódos Eszter 12.C osztályos tanuló szavalatában, kifejezve az elválás nehéz, ám mégis szükséges és felemelő érzését. A végzős diákok nevében Leveleki Csilla (12.E) búcsúzott, az itt maradók gondolatait pedig Rózsa Nikoletta (11.E) tolmácsolta.

[ képek... ][ tovább...]


Országos informatika verseny: első öt helyezés

2018. április 27.

A XXI. Országos Alföldi Számítástechnikai verseny döntőjében a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói végeztek az első 5 helyen: 1. hely: Kovács Marcell Balázs 10.A
2. hely: Molnár Máté 9.A
3. hely: Nagy Zsombor 9.B
4. hely: Jedla Martin 9.A
5. hely: Jurás Dorka 9.E
Felkészítő tanárok: Dajka Miklós és Nemes Krisztián. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Atlétika eredmények

2018. április 26.

Az Atlétika Diákolimpia Megyei Döntőjén a Szent László Katolikus Gimnázium és Általános Iskola versenyzői az alábbi eredményeket érték el:
V. Korcsoport:
400 méteres síkfutás: 2. hely - Gyebnár Zsolt, 3. hely - Jakab Ferenc.
Súlylökés: 3. hely - Sima Tibor.
3000 méteres síkfutás: 3. hely - Nagy Kamilla.
VI. Korcsoport:
400 méteres síkfutás: 2. hely - Olajos László Leon /52,6 mp/ - országos döntőbe jutott.
Távolugrás: 2. hely - Olajos László Leon /6,16m/ - országos döntőbe jutott.
200 méteres síkfutás: 1. hely - Olajos László Leon /23,9 mp/ - országos döntőbe jutott.
4x100 méteres váltófutás: 2. hely - Pálinkás Tamás, Nagy Gábor, Bodnár Dávid, Vártás Attila. Felkészítő tanárok: Fülöp Árpádné, Rácz Sándor, Szabó Sándor. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


9. hely fociban

2018. április 26.

A Fair Play Kupa középiskolás labdarúgótorna megyei döntőjét Nyíregyházán rendezték meg. A megyénkben 96 fiú csapat indult és a Szent László Katolikus Gimnázium csapata a 9. helyen végzett összesítésben. A csapat tagjai: Somogyi Attila, Vajda Péter, Vincze Ádám, Miklovicz Ádám, Novák Levente, Major Tamás, Kovács Tamás, Olajos László Leon, Barta Krisztián, Klémencz Tibor Patrik. Felkészítő tanárok: Feigel Attila, Csáki Tamás. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Fair Play Cup

2018. április 22.

A Magyar Labdarúgó Szövetség által rendezett Fair Play Cup középiskolai labdarúgó program kisvárdai helyszínén a Szent László Katolikus Gimnázium leány labdarúgó csapata a tavaszi fordulóban 3. helyezést ért el, az őszi és tavaszi fordulókat egybe vetve pedig 4. helyen zárta a rendezvénysorozatot. A csapat tagjai: Török Alexa, Kovács Dóra, Farkas Ágota, Novák Panna, Fabók Zsófia, Lakatos Szilvia, Borzák Dóra, Vedres Dóra, Gyetkó Lilla, Gaál Éva, Rézműves Éva Dzsenifer. Felkészítő Tanár: Csáki Tamás és Feigel Attila. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Ha a falak beszélni tudnának - 100 éves iskolánk

2018. április 18.

Életünkben vannak olyan események, évfordulók, amelyek különösen is hálaadásra és számadásra indítanak bennünket. Ilyen esemény volt 1918. április 18., amikor az Orsolyita Rend nővérei először érkeztek Kisvárdára, s elkezdődött iskolánk története. Van mire emlékezni! Még tudunk szemtanúkkal beszélgetni és hálával visszagondolni intézményünk alapítóira, a Szent Orsolya Rend apácáira. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy egy évszázadnyi távlatból is meg tudjuk idézni alapítónővéreink alakját. Segít ebben a hálás feladatban a 2017-től köztünk élő két Orsolyita nővérünk Franceska és Ignácia is. Nekünk, a száz évvel későbbi utódoknak, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda mai közösségének megadatott, hogy újra elolvashatjuk az apácák által 1918-1948 között írt Naplójukat, megnézhetjük a korabeli fotóikat, elbeszélgethetünk a még élő egykori tanítványokkal, felidézve így a hőskort, amellyel bepillantást nyerhetünk az egykori diák-tanár kapcsolatba is.

[ képek... ][ tovább...]


Ezüstérem a focista lányoknak

2018. április 18.

Az újfehértói KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakgimnázium által rendezett katolikus iskolák közötti Szent István kupa leány labdarúgó tornáján a Szent László Katolikus Gimnázium csapata az 5 csapatos mezőnyben az ezüstérmes, 2. helyezést érte el! A csapat tagjai: Török Alexa, Kovács Dóra, Farkas Ágota, Novák Panna, Fabók Zsófia, Lakatos Szilvia, Borzák Dóra, Vedres Dóra, Gyetkó Lilla, Gaál Éva, Herczeg Zsófiaíy. Felkészítő tanárok: Csáki Tamás és Feigel Attila. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Negyedik hely a Besi-kupán

2018. április 17.

A Bessenyei György Gimnázium által rendezett Besi kupa leány labdarúgó tornáján a Szent László Katolikus Gimnázium csapata a 6 csapatos mezőnyből a torna legfiatalabb csapatát felvonultatva a 4. helyezést érte el! A csapat tagjai: Török Alexa, Kovács Dóra, Farkas Ágota, Novák Panna, Fabók Zsófia, Lakatos Szilvia, Borzák Dóra, Vedres Dóra, Gyetkó Lilla, Gaál Éva, Herczeg Zsófia. Felkészítő tanár: Csáki Tamás. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Több első hely a Megyei Informatika Versenyen

2018. április 13.

A Megyei Informatika Versenyeken újabb szép eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói.
Webfejlesztő csapatverseny: 1. hely: Druidák csapat: Jedla Martin, Molnár Máté, Nagy Zsombor, felkészítő tanár: Dajka Miklós.
Alkalmazói kategória: 1. hely: Nagy Zsombor, 3. hely: Jedla Martin, felkészítő tanáruk: Dajka Miklós. 4. hely: Jurás Dorka, felkészítő tanára: Nemes Krisztián.
Különdíj: Molnár Máté, Kovács Marcell Balázs, felkészítő tanáruk: Dajka Miklós.
Programozói kategória: 1. hely: Kovács Marcell Balázs, 2. hely: Molnár Máté, 9. hely: Jedla Martin, felkészítő tanáruk: Dajka Miklós. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

[ képek... ]


XXI. Országos Alföldi Számítástechnikai Verseny

2018. április 11.

A XXI. Országos Alföldi Számítástechnikai Verseny döntőbe jutottak a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda következő tanulói: Jedla Martin 9.A, Kovács Marcell Balázs 10.A, Molnár Máté 9.A, Nagy Zsombor 9.B. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Jurás Dorka 9.E. Felkészítő tanár: Nemes Krisztián. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Kiemelt arany minősítés

2018. március 29.

A "Tiszán innen, Dunán túl" népdaléneklési verseny megyei fordulóját Nyíregyházán rendezték meg, melyen a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium diákjai, Fabók Zsófia (9.c) és Juhász Barbara (9.e) kisegyüttes kategóriában kiemelt arany minősítést kaptak, ezzel bejutottak az országos döntőbe. Felkészítő tanáruk: Dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Harmadik hely a Makay László történelmi versenyen

2018. március 29.

A Makay László megyei történelmi emlékversenyen a Szent László Katolikus Gimnázium 10.e osztályos csapata a 3. helyet szerezte meg. A csapat tagjai: Barkaszi Dániel, Harakály Lilla, Nagy Kamilla, Ragány Fanni. Felkészítő tanár: Papp Angéla. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


6 diákunk a Gábor Dénes infóverseny országos döntőjében

2018. március 28.

A Gábor Dénes Számítástechnika Emlékverseny Alkalmazói kategóriájában az országos döntőbe jutottak a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda következő tanulói: Jedla Martin 9.A, Jenei Marcell 6.B, Kovács Marcell Balázs 10.A, Molnár Máté 9.A, Nagy Zsombor 9.B. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Jurás Dorka 9.E. Felkészítő tanár: Nemes Krisztián. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


2. hely a programtermék versenyen

2018. március 24.

A 14. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyének döntőjét Szekszárdon rendezték meg. A játékprogram kategóriában Molnár Máté és Kovács Marcell Balázs GetTheChest.com pályaművükkel a 2. helyet szerezték meg. A játék kipróbálható a linkre való kattintással. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Országos alkalmazói versenyeredmények

2018. március 24.

A Nemes Tihamér Országos Informatika Tanulmányi verseny Alkalmazói kategóriájának országos döntőjét Budapesten az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tartották, ahol a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda diákjai kiemelkedő eredményeket értek el.
I. kategória (7-8. évfolyam): 21. hely: Jenei Marcell 6.B.
II. kategória (9-10. évfolyam): 3. hely: Molnár Máté, 9.A
6. hely: Nagy Zsombor 9.B
6. hely: Kovács Marcell Balázs 10.B
37. hely : Jedla Martin 9.A. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Zarándoklat Kassára

2018. március 20.

2018. március 14-én ismét megtapasztalhattuk az Úr áldását. Egy csodálatos napot töltöttünk Isten közelében. Korán reggel útra keltünk, együtt, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói és pedagógusai, körülbelül 800-an, hogy Kassára zarándokoljunk. Nagyon is igazak voltak ránk nézve Victoria Sweet szavai: "A zarándoklattal az a helyzet, hogy nem lehet megtapasztalni, hacsak el nem indulunk az úton. Ebből a szempontból nagyon hasonlít az élethez: nem helyettesítheti, ha egy karosszékben ülve olvasunk róla, sem az, ha filmeken vagy fotókon látjuk.” A gyönyörű kassai Dómban közösen vehettünk részt a Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya által celebrált misén, majd osztályonként megismertük Kassa nevezetességeit. A nap egyik fénypontja az Orsolyita-nővérek rendházának templomában töltött néhány imádságos perc volt, amelyben átérezhettük iskolánk 100 éves múltjának jelentőségét, megnézhettük honnan indultak el iskolaalapítóink.

[ képek... ]


Döntőbe jutottak a játékfejlesztők

2018. március 16.

A 14. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen a Játékprogram kategóriában a négyes döntőbe jutott Molnár Máté és Kovács Marcell Balázs GetTheChest.com pályaművükkel. A játék kipróbálható a linkre való kattintással. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. A döntőt március 22-23-án rendezik meg. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Továbbjutás a WorldSkills versenyen

2018. március 16.

A WorldSkills 2019 Web Design and Development nemzeti válogató verseny középdöntőjébe jutott Molnár Máté Sky Angel játékprogramjával. A játék kipróbálható a https://l1pz.itch.io/sky-angel linken. Felkészítő tanára: Dajka Miklós. A következő forduló április 5-én lesz Budapesten. Gratulálunk az elért eredményhez.

[ képek... ]


Hatan jutottak a döntőbe

2018. március 14.

A Megyei Alkalmazói Versenyen újabb szép eredményeket értek el a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói. A 9-10. évfolyamosok kategóriájában az 1. forduló eredményei alapján az első 5 helyen iskolánk tanulói jutottak be a döntőbe. Eredmények: I. kategória (9-10. évfolyam):
1. hely: Molnár Máté, felkészítő tanára: Dajka Miklós
2. hely: Kovács Marcell Balázs, felkészítő tanára: Dajka Miklós
3. hely: Nagy Zsombor, felkészítő tanára: Dajka Miklós
4. hely: Jurás Dorka, felkészítő tanára: Nemes Krisztián
5. hely: Jedla Martin, felkészítő tanára: Dajka Miklós
II. kategória (11-12. évfolyam): 5. hely: Szokolai Ágnes, felkészítő tanára: Dajka Miklós. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

[ képek... ]


Szép eredmények a torna döntőn

2018. március 14.

A Torna Diákolimpia Országos Döntőn a Szent László Katolikus Gimnázium csapata 7. helyezést érte el. A csapat tagjai: Barkaszi Dániel, Filep Dénes, Ignéczi Ádám, Nagy Dániel, Olajos László, Pilcsák Vencel. A II. korcsoportos egyéni versenyzőink közül László Ádám és Szabó Nándor is sikeresen szerepelt a döntőben. Felkészítő tanár: Szabó Sándor. Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!

[ képek... ]


Országos 9. hely programozásban

2018. március 7.

A Nemes Tihamér Országos Informatika Tanulmányi Verseny programozás kategóriájának országos döntőjében Kovács Marcell Balázs, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulója a 9. helyet szerezte meg. A teljesítményével Marci meghívást kapott a Közép Európai Informatikai Diákolimpia válogatóversenyére. Felkészítő tanárai: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Felhívás az iskolai étkezés lemondásával kapcsolatban

2018. március 7.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda gazdasági vezetője felhívja az étkezést igénybe vevő diákok és pedagógusok figyelmét, hogy az étkezés lemondására előző nap 11 óráig van lehetőség. A lemondást megtehetik személyesen az iskola pénztárában, vagy a 06 45/506-026-os telefonszámon. A 11 óra után történt lemondást már nem tudják elfogadni másnapra, csak az azt követő napra. Megértésüket köszönjük!


Fővárosi Középiskolai Alkalmazói Verseny

2018. március 6.

A Fővárosi Középiskolai Alkalmazói Verseny döntőjébe jutott a Szent László Katolikus Gimnázium két tanulója, Molnár Máté és Jedla Martin. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. A döntő időpontja: 2018. március 20. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Szép eredmények a Zrínyi Matematikaversenyen

2018. március 2.

A Zrínyi Ilona Matematikaversenyen a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanuló szép eredményeket értek el.
3. évfolyam: 4. hely: Simon Zsombor, felkészítő tanára: Nyisztor Attila Zsoltné.
6. évfolyam: 1. hely: Jenei Marcell, felkészítő tanára: Kristóf Melinda.
7. évfolyam: 2. hely: Csonka Orsolya, 12. hely: Kovács Bianka. Felkészítő tanár: Szolnokné Szepessy Éva Dóra.
9. évfolyam: 3. hely: Nagy Zsombor, Felkészítő tanára: Jeneiné Biervart Andrea, 10. hely: Jurás Dorka, felkészítő tanára: Krisztián-Molnár Anikó.
10. évfolyam: 9. hely: Rozinka Ádám, felkészítő tanára: Szolnokné Szepessy Éva Dóra. Csapatversenyben: 9. évfolyam: 3. hely: Jurás Dorka, Molnár Máté, Nagy Zsombor. Jenei Marcell teljesítményével bejutott a Kecskeméten megrendezendő országos döntőbe. Gratulálunk az elért eredményekhez!

[ képek... ]


Öt diák az országos döntőben

2018. február 27.

A Nemes Tihamér Országos Informatika Tanulmányi Verseny Alkalmazói kategóriájának országos döntőjébe 5 diákunk jutott be. Az 1. kategóriában (7-8. évfolyam) a 9. helyen Jenei Marcell 6.B, a 2. kategóriában (9-10. évfolyam) a 3. helyen Molnár Máté 9.A, a 4. helyen Nagy Zsombor 9.B, az 5. helyen Kovács Marcell Balázs 10.B, és a 17. helyen Jedla Martin 9.A osztályos tanuló. Felkészítő tanáruk: Dajka Miklós. Az országos döntőt 2018. március 10-én rendezik Budapesten. Gratulálunk az elért eredményhez.

[ képek... ]


Ajtónyitogató történetek

2018. február 26.

Hamvazó szerdával megkezdődött a böjt, ami a test, a lélek és a szellem megújulása, amikor is egy kicsit többet foglalkozunk a lelkünkkel, ki így, ki úgy. De ha valaki még nem találta meg a lélek ez irányú útját ebben a mozgalmas világban, segítséget nyújthatnak az elcsendesüléshez az "Ajtónyitogató történetek". Fogadjátok szeretettel és olvassátok lelketek épülésére!

[ képek... ]


A Savaria történelem verseny megyei eredményei

2018. február 25.

A Savaria Országos Történelem Verseny megyei fordulóját 2018. február 8-án rendezték a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ahol a Szent László Katolikus Gimnáziumot 3 tanuló is képviselhette. Eredmények: 8. hely: Jurás Dorka, Tarapcsák Fanni Amina. 9. hely: Papp Viktória. Felkészítő tanáruk Vassné Virga Ágnes. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]


Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2018

2018. február 24.

Ebben az évben korábbi időpontban rendezik meg a RoboCup versenyt, emiatt a hazai minősítő versenyt is előbb tartották meg a Nyíregyházi Egyetemen. A Szent László Katolikus Gimnázium két csapattal nevezett a megmérettetésre, ám a rövid határidő miatt nem sikerült teljesen befejezni a projekteket. A színpadi kategóriában az RD-FIVE csapat mutatta be robotjait, amit a zsűri pozitívan értékelt, így megadta a minősítést a világversenyre. Az MT-SOFT csapat fociban indult, de még nem készült el a robotokkal, ezért haladékot kaptak, hogy március közepéig befejezzék a munkát, és akkor rendeznek egy mérkőzést, ahol bizonyíthat a csapat. A munka tehát folytatódik mindkét csapat számára. Az RD-FIVE tagjai: Buda Károly, Hadar Máté, Varga Zsolt és Zsuravszkij Tamás. Az MT-SOFT tagjai: Biricz László, Kovács Marcell, Molnár Máté és Rozinka Ádám. Felkészítő tanárok: Pacsuta Tibor és Jurás László.

[ képek... ]


Megyei döntőben az amatőr kézisek

2018. február 20.

Baktalórántházán rendezték meg a "B" kategóriás amatőr kézilabdatorna megyei elődöntőjét, melyen a Szent László Katolikus Gimnázium csapata a 2 forduló lejátszását követőn a 2. helyen végzett, ezzel kvalifikálva magát a nyíregyházi megyei döntőbe. A csapat tagjai: Gyüre Gergely (10.d), Hasulyó Roland (9.b), Nagy Róbert (9.b), Iski Ádám (11.b), Miklovicz Ádám (11.b), Rácz Bence (11.b), Sebők Sándor (11.b), Nagy István Dániel (11.b), Necze Máté (11.b), Sima Tibor (9.a), Vaskeba László (10.a), Radvánszky Martin (12.b). Felkészítő tanár: Csáki Tamás és Feigel Attila

[ képek... ]


Országos bajnok a Szent László programozó csapata

2018. február 17.

A Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny országos döntőjét 2018. február 17-én rendezték meg a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, melyet a Szent László Katolikus Gimnázium csapata nyert meg. Az országos bajnokcsapat tagjai: Kovács Marcell Balázs 10.B, Molnár Máté 9.A, Jedla Martin 9.A. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

[ képek... ]


Kérjük, támogassa alapítványunkat!

2018. február 10.

Ismét elérkezett a személyi jövedelemadó bevallásának időszaka. Kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa az iskola alapítványát, ezzel hozzájárulva a kiemelkedő eredményt elért tanulók jutalmazásához, a szociálisan rászorulók támogatásához, a hagyományok ápolásához és a vallási-erkölcsi nevelés feltételeinek javításához. A rendelkező nyilatkozaton kérjük tüntesse fel adószámunkat: 18795189-1-15 és a kedvezményezett nevét: Szent László Alapítvány. Támogatását köszönjük!


Szellemi diákolimpia

2018. február 7.

Kazincbarcikán került megrendezésre a dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia egyik országos elődöntője, melyen a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium V-VI. korcsoportos csapata a 9.helyen végzett, országos összesítésben pedig a 14. helyet szerezte meg. A verseny rangját emelte, hogy a zsűri elnöke Martinek János olimpiai-, európa- és világbajnok öttusázó volt. Gratulálunk az elért eredményhez! Felkészítő tanár: Csáki Tamás.

[ képek... ]Savaria Országos Történelem Verseny

2018. január 31.

A Savaria Országos Történelem Verseny 9-10. osztályosoknak megyei fordulójába a Szent László Katolikus Gimnázium 3 tanulója: Jurás Dorka, Papp Viktória és Tarapcsák Fanni Amina is bejutott. Felkészítő tanár: Vassné Virga Ágnes. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]Videó összeállítás készült a Színkópék előadásáról

2018. január 21.

A közelmúltban nagy sikerrel mutatta be iskolánk Színkópék Színtársulata A három fa legendája című előadását. Most elkészült az előadásról két videó összeállítás (egy rövidebb és egy hosszabb), amelyeket a lenti linkre kattintva meg lehet nézni. A videót Kovács Marcell állította össze, s a kisfilmhez Dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka tanárnő két idézettel kíván jó szórakozást:
"Minden egyes gyermek egy csoda. Nem lehet tudni, hogy kiben mi lakozik: egy új Ady Endre vagy épp Blaha Lujza. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket. Nem kell hozzá mást tenni, csak egymásból a jót 'kiszeretni'." /Böjte Csaba/
"Köszönet a gyermekeknek, mert csak ők képesek jobbá tenni a világot. Próbáljuk meg úgy nevelni őket, hogy büszkék lehessünk rájuk." /Deák Kristóf/

Hosszabb videó. - Rövidebb videó.

[ képek... ]Országos döntőben a programozóink

2018. január 20.

A Nemes Tihamér Országos Informatika Tanulmányi Verseny 2. fordulóját, 2018. január 13-án rendezték meg Nyíregyházán. A forduló eredményei alapján a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvodát 4 tanuló képviselheti majd az országos döntőben, melyet 2018. március 3-án Budapesten. Döntőbe jutott tanulóink: 1. korcsoport (5-8. osztály): Jenei Marcell, 6.b (felkészítő tanár: Pacsuta Tibor)
2. korcsoport (9-10. osztály): Kovács Marcell Balázs, 10.B (Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós), Molnár Máté, 9.A (Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor, Dajka Miklós), Rozinka Ádám, 10.A (Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor). Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]Szellemi Diákolimpia

2018. január 19.

A Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia 5 internetes fordulóját követően a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda csapatai szép eredményeket értek el. A III.-IV. korcsoportban országos 18. helyezettként elődöntőbe került csapatunk. A csapat tagjai: Ágoston Réka (5.a), Halász Hanna (5.a), Révész Vivien Anna (5.a), Varró Viktória (5.a)
A V.-VI. korcsoportban országos 8. helyen végeztek diákjaink, szintén bejutva az elődöntőbe. A csapat tagjai: Gaál Éva (9.c), Kosztyi Nikolett (10.d), Máté Gabriella (9.d), Rozovlyán Inez (9.d). Felkészítő tanár: Csáki Tamás. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]Jégen a Szent László!

2018. január 18.

A kisvárdai Kori Sziget adta lehetőséget kihasználva több Szent Lászlós osztály birtokba vette délelőttönként a jégkorcsolya pályát, hogy a téli sportok ezen válfaját kipróbálja. Esésekben, kelésekben és nevetésekben nem volt hiány, de ami a legfontosabb, mindenki ugyanannyi karral, szemmel, füllel és lábbal jött le a jégről, mint amennyivel felmerészkedett rá!

[ képek... ]KKFKK NYÍLT NAP A SZENT LÁSZLÓBAN

2018. január 16.

2018. január 11-én a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ a Szent István, a Debreceni és az Óbudai Egyetemmel karöltve tartott nyílt napot az intézményünkben. Lehetőségünk volt vendégül látni Magyar Ferenc kancellárt, Prof. Dr. Palkovics László rektorhelyettest, Prof. Dr. Friedrich László dékánt, Prof. Dr. Lakner Zoltán dékánhelyettest, Pásztorné dr. Huszár Klára oktatási dékánhelyettest a Szent István Egyetem képviseletében, Prof. Dr. Komlósi István dékánt és Prof. Dr. Pető Károly dékánt a Debreceni Egyetemről, Szigeti Ádám kancellárt, Kutni Mátyás kancellári kabinetvezetőt és Prof. Dr. Felde Imre dékánhelyettest az Óbudai Egyetemről. A Szent László Katolikus Gimnázium mellett Belinszky Katalin a KKFKK igazgatója volt a nap házigazdája és szervezője.

[ képek... ][ tovább...Készül a jubileumi évkönyv

2018. január 14.

Kedves Szent Lászlós Öregdiákok! Iskolánk ebben a tanévben ünnepli fennállásának 100., és egyházi fenntartásba való visszavételének 25. évfordulóját. Erre a jeles alkalomra évkönyvet szeretnénk megjelentetni. Tisztelettel felkérjük a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és elődintézményeinek (pl. Császy László Szakközépiskola) „öregdiákjait”, hogy amennyiben kedvet éreznek rá, akkor gazdagítsák jubileumi évkönyvünket írásaikkal. Visszaemlékező gondolataikat nagy szeretettel várjuk 2018. február 7-ig az iskola email címére: kisvardaszlki@gmail.com, vagy postai úton: 4600 Kisvárda, Flórián tér 3. Szívesen fogadjuk az írásokhoz csatolt fotókat is (ha nem digitális kép, akkor természetesen visszaküldjük a feladónak).

Tisztelettel és köszönettel, a szerkesztőbizottság nevében: Jurásné Papp Mónika

[ képek... ]Bolyai Matematika Csapatverseny

2018. január 12.

A Bolyai Matematika Csapatversenyen a Hunnia-Észak körzet (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Pest megye Dunától keletre eső része és a Csepel-sziget) 15. helyét szerezte meg a DRAVIDÁK csapat. A csapat tagjai: Jedla Martin, Molnár Máté, Nagy Zsombor, Pápai Tamás. Felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]Dürer Matematika verseny

2018. január 11.

A Dürer matematika csapatversenyen a Szent László Katolikus Gimnázium csapata az Észak-Alföldi régió 5. helyén végzett. A csapat tagjai: Molnár Máté 9.A, (Jeneiné Biervarth Andrea), Rozinka Ádám 10.A (Szolnokné Szepessy Éva Dóra), Kovács Viktória 10.E (Kosztya Gézáné). Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez a tanulóknak és a felkészítő tanátaiknak!

[ képek... ]Díj az eredményes diáksportért

2018. január 11.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület díjátadó gáláján a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda a 2016/17 tanév eredményes diáksport munkájáért járó díjat vehette át az intézmény képviseletében Feigel Attila testnevelő tanár 2017. december 5-én. Az intézmény igazgatója: Kerezsi Béla. Testnevelő tanárok: Rácz Sándor, Szankuné Ésik Gabriella, Fülöp Árpádné, Szabó Sándor, Feigel Attila. Gratulálunk a rangos elismeréshez!

[ képek... ]Hat diákunk a 2. fordulóban!

2018. január 10.

Az Arany Dániel Matematikai Tanulóversenyen a Szent László Katolikus Gimnázium tanulói közül 6 diák jutott a második fordulóba. 9. évfolyam: Jedla Martin (9.A), Molnár Máté (9.A), Nagy Zsombor (9.B), Varga András (9.A). Felkészítő tanár: Jeneiné Biervarth Andrea. 10. évfolyam: Rozinka Ádám (10.A), Zsuravszkij Tamás (10.A). Felkészítő tanár: Szolnokné Szepessy Éva Dóra. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]Sikeresek programozóink

2018. január 8.

A Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny regionális fordulójának első helyét szerezte meg a Szent László Katolikus Gimnázium csapata, így az országos döntőbe jutott. Csapattagok: Kovács Marcell Balázs 10.B, Molnár Máté 9.A, Jedla Martin 9.A. Az országos döntő Miskolcon lesz 2018. február 20-án. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. A másik csapatunk az Országos 7. helyen végzett. Csapattagok: Zsuravszkij Tamás 10.A, Hadar Máté 10.A, Rozinka Ádám 10.A. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor. Sok sikert kívánunk a döntőhöz!

[ képek... ]Megyei bajnokok tornából

2018. január 5.

A Torna Diákolimpia megyei döntőjében csapatversenyben a "Szent Lászlós" lányok bajnokok lettek, a fiúk pedig szoros küzdelemben a 2. helyezést érték el. Az egyéni összetett versenyben Szilágyi Petra 4., Hódos Viktória 3., Rózsa Nikoletta megyei bajnok lett. Fiúknál egyéniben Pilcsák Vencel 6., Olajos László 5., Nagy István Dániel megyei bajnok lett. A leány csapat tagjai balról jobbra: Kóródi Zsófia Krisztina, Hódos Viktória, Szilágyi Petra, Rózsa Nikoletta, Dobos Fruzsina, Tamás Adrienn. A fiú csapat tagjai balról jobbra: Olajos László, Ignéczi Ádám, Nagy István Dániel, Barkaszi Dániel, Filep Dénes, Batári Máté, Pilcsák Vencel, guggol Darmai Csaba, Major Tamás. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk a diákoknak és felkészítőjúknek, Szabó Sándornak!

[ képek... ]Nyolc továbbjutó a Nemes Tihamér alkalmazói versenyen

2018. január 5.

Nagyon szépen szerepeltek diákjaink a Nemes Tihamér Országos Informatika Tanulmányi Versenyen. 8 diákunk is a regionális fordulóba jutott, amit 2018. február 3-án rendeznek Nyíregyházán. A továbbjutók (zárójelben a felkészítő pedagógusok):
Nemes Tihamér OITV - Alkalmazás 2018 - 1. korcsoport:
Jenei Marcell (Dajka Miklós), Nagy Péter Sándor (Nemes Krisztián)
Nemes Tihamér OITV - Alkalmazás 2018 - 2. korcsoport:
Kovács Marcell Balázs, Molnár Máté, Jedla Martin, Nagy Zsombor (Dajka Miklós) Jurás Dorka, Hajnal Szabolcs Béla (Nemes Krisztián)

[ képek... ]Tapasztalatszerzés az Óbudai Egyetemen

2017. december 20.

Idén negyedik alkalommal rendezte meg az Óbudai Egyetem a Kódolás Órája (Hour of Code) nevű rendezvényét. Az eseményen több mint száz ország több tízmillió diákja vesz részt világszerte. Ebben az évben részt vett a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda negyvenkét diákja is, akik a korábbi évekhez hasonlóan grafikus környezetben ismerkedhettek a kódolás alapjaival. A tapasztaltabbak az egyetem saját fejlesztésű AGAR.ÓE környezetében írhattak kódot, amit aztán össze is mérhettek egymással.
A programozást követően érdekes előadásokat láthattak a résztvevők az egyetemen folyó oktatásról, a felhő alapú szolgáltatásokról, valamint a matematika tanításának nehézségeiről. A program zárásaként mindenki megtekintette az Óbudai Egyetem állandó kiállítását, az IT Evolúciót, ahol az informatika történetével ismerkedhettek meg.

[ képek... ]Kiemelkedő eredmények a Kis Neumann versenyen

2017. december 16.

A Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 2017. december 13-án és 14-én rendezte meg a „KIS NEUMANN” városkörzeti alkalmazói informatika versenyét az általános iskolák 7-8. évfolyamai, valamint a középiskolák 9-12. évfolyamai részére. A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Az általános iskolások versenyében a dobogós helyekből kettőt, míg a középiskolásoknál az első 5 helyből 4-et szereztek meg tanulóink.
Eredmények:
Általános iskolák 7-8. évfolyama: 1. hely Szabó Kristóf Áron 8.a (Felkészítő tanár: Nemes Krisztián) 3. hely Jenei Marcell 6.b (Felkészítő tanár: Dajka Miklós) Középiskolák 9-12. évfolyama: 1. hely: Kovács Marcell Balázs 10.A 2. hely: Molnár Máté 9.A 4. hely: Nagy Zsombor 9.B 5. hely: Jedla Martin 9.A Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a kiemelkedő eredményekhez a tanulóknak és a felkészítő pedagógusoknak!

[ képek... ]Öt továbbjutó informatikából

2017. december 11.

A Gábor Dénes Számítástechnika Emlékverseny alkalmazói kategóriájában a 2. fordulóba jutottak a következő tanulóink:
Jedla Martin 9.A, Kovács Marcell Balázs 10.A, Molnár Máté 9.A, Nagy Zsombor 9.B - Felkészítő: Dajka Miklós.
Jurás Dorka 9.E - Felkészítő: Nemes Krisztián. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]Továbbjutottak programozásból

2017. december 8.

A Nemes Tihamér Programozói Verseny 2. fordulójába jutottak a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda következő tanulói:
Jenei Marcell 6.b
Jedla Martin 9.a
Molnár Máté 9.a
Rozinka Ádám 10.a
Kovács Marcell Balázs 10.b
Zsuravszkij Tamás 10.a.
Felkészítő tanárok: Pacsuta Tibor és Dajka Miklós. Gratulálunk az elért eredményhez a tanulóknak és a felkészítő tanároknak!

[ képek... ]Bronzérem a DE-IK regionális programozó csapatversenyén

2017. december 4.

2017. december 3-án, vasárnap a Debreceni Egyetem Informatika Kara által rendezett regionális programozó csapatversenyen vettek részt iskolánk tanulói. A megmérettetés színvonalát tükrözi, hogy 60 középiskolai és egyetemi csapat mérte össze tudását, mely csapatok nem csak az ország megyéiből, hanem a határon túlról, Romániából és Ukrajnából is érkeztek. A feladatot tovább nehezítette, hogy az egyetemistáknak és középiskolásoknak ugyanazt a feladatsort kellett megoldaniuk. Két kétfős csapatot indítottunk a versenyen, ahol a Rozinka Ádám (10.A) és Jedla Martin (9.A) összeállítású csapat a 15. helyezést érte el kategóriájában. A másik csapatunk, melyet Kovács Marcell Balázs (10.B) és Molnár Máté (9.A) alkottak, a kiváló 3. helyezést hozták el a 28 fős középiskolai mezőnyben. Különösen kiemelkedő ez a teljesítmény, hiszen ők ketten voltak, míg a csapatok nagy része háromfős volt. A tanulókat a versenyre Pacsuta Tibor tanár úr készítette fel. A tanulóknak gratulálunk a szép eredményekhez!

[ képek... ]Jövőbemutató megoldások a Szent Lászlóban

2017. november 29.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda és a FRE3DEE Kft. 2017. november 29-én a 3D nyomtatás iránt érdeklődő diákoknak, pedagógusoknak és vállalkozásoknak rendezett bemutatót a fizika előadóban. A megnyitón Koperniczky Ferenc, a cég ügyvezetője és Kerezsi Béla igazgató köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően két helyszínen zajlott az előadás Nyomtass Te is 3D-ben! címmel, valamint A 3D nyomtatás jelene és jövője, alkalmazása a diákok fejlesztésében címmel. A sok érdeklődő miatt az „Okos-terem” is bekapcsolódott az előadásba, ahol kivetítve követhették a programot a diákok.
Ezután közelebbről is meg lehetett nézni a nyomtatás folyamatát, ki lehetett próbálni a 3D-szkennelést, majd a nyomtatóval készített díszeket elhelyezhették a tanulók a karácsonyfán. Szabó Péter bemutatta az SLA technológiával működő Form2 nyomtatót, amely műgyanta folyadékból, lézerfény segítségével megszilárdítva állítja elő a tárgyakat. Így nagyon pontos és jó minőségű alkatrészek készíthetők. Az előadásokkal és a bemutatókkal több diák érdeklődését is sikerült felkelteni a modern technológia iránt, ami akár a közeljövőben mindennapjaink részévé válhat.

[ képek... ]3D nyomtatás mindenkinek

2017. november 24.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, valamint a FRE3DEE Kft. 2017. november 29-én (szerda) 14 órától szeretettel várja a 3D nyomtatás iránt érdeklődő diákokat, pedagógusokat és vállalkozásokat a fizika előadóban. A megnyitót követően az alábbi előadásokat tekinthetik meg:
14:15-15:00 Nyomtass Te is 3D-ben! 3D nyomtatással egybekötött előadás diákoknak.
14:15-15:00 A 3D nyomtatás jelene és jövője, alkalmazása a diákok fejlesztésében. Előadás pedagógusoknak és szülőknek.
15:00 Közös karácsonyfa-díszítés
15:15-16:00 Bevezetés a nagyfelbontású SLA nyomtatás ipari alkalmazásaiba: nyomtatással egybekötött Form2 gépbemutató.
16:15-17:00 Az alumínium szilárdsága a 3D nyomtatás egyszerűségével: Markforged kompozit nyomtatási technológia bemutatása.
Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

[ képek... ]A Sztár lehet, ki kreatív verseny eredményei

2017. november 24.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda immár negyedik alkalommal hirdette meg a Sztár lehet, ki kreatív elnevezésű versenysorozatát.az általános iskolák 7-8. osztályos korosztálya számára. Az idei megmérettetés azért is különleges volt az intézményünk számára, mert a 2017-es év Szent László-év, s a 2017-2018-as tanévben ünnepli intézményünk fennállásának 100., egyházi kezelésbe való visszavételének pedig 25. évfordulóját.
A díjátadó gálán az iskolánkban évek óta működő SzínKópék elnevezésű színjátszó csoport előadta A három fa legendája című norvég mesét. A forgatókönyvet Baloghné Votyku Klára tanárnő írta, a dalok és a zenei hangzás Kovácsné Tvergyák Hajnalka tanárnő és Faragó Sándor karnagy úr munkáját dicséri, a díszlet és a jelmezek kivitelezését, valamint a csodálatos színpadi látványt pedig Major Tamásné tanárnőnek köszönhetjük.
Ezt követően a versenyen eredményesen szereplő diákok jutalmazása következett. A részletes végeredményeket a képek között olvashatják. Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és a felkészítő pedagógusoknak!

[ képek... ]SZALAGAVATÓ 2017

2017. november 20.

A Szent László Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium végzős diákjai 2017. november 11-én tartották szalagavató ünnepségüket és báljukat. A római katolikus templomban áldották meg a maturandusok szalagjait, a szertartást Kálmán József atya celebrálta és részvételükkel emelték az esemény rangját a többi felekezet lelkészei is. Majd az iskola tornacsarnokában ünnepélyes szalagtűzésre került sor. Idén első alkalommal adott otthont a csarnok az eseménynek, az új helyszín erre az estére hangulatos díszben pompázott. Az öt osztály bevonulása után rövid műsor keretében az osztályfőnökök és Kerezsi Béla igazgató úr köszöntője is elhangzott. Az esemény jelentőségét növelte, hogy az intézmény fennállásának centenáriumát ünnepeli ebben a tanévben, és a jelenlétével megtisztelte az ünnepséget Emerica nővér, a Szent Orsolya Rend Magyar Orsolyita Közösségének vezetője, Leleszi Tibor polgármester (az iskola egykori diákja) és a város több oktatási intézményének képviselője is. A műsor folytatásaként a végzősök bemutatkozó műsorai következtek. Elsőként keringőt táncoltak a diákok, majd minden osztály saját műsorral készült. A színpompás jelmezben bemutatott táncok egy Föld körüli útra repítették a nézőket. Rövid videórészletekkel pedig az elmúlt évek iskolai életét mutatták be, sokszor a humor tükrén keresztül. Az est további része a felhőtlen szórakozásé volt. Az eseményt vacsora és bál zárta az iskola ebédlőjében.

[ képek... ]40 év az innováció jegyében

2017. november 15.

A fenti címen rendezett tudományos konferenciát, kiállítást és robotbemutatót a Nyíregyházi Egyetem 2017. november 14-én, amelyen a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda robotika szakköre is bemutatkozott. A résztvevők háromszoros jubileumot is ünnepeltek, hiszen 10 évvel ezelőtt indult útjára a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, amiért köszönet illeti dr. Simon Béláné tanárnőt, aki meghonosította a RoboCup Junior hazai minősítő versenyét. Másrészt 40 éve alakult meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete, amelynek a születésénél ott bábáskodott Obádovics J. Gyula matematika professzor emeritus, akit 90. születésnapja alkalmából köszöntöttek a konferencia résztvevői. (A részletes programot megtekinthetik a meghívóban.)

[ képek... ][ tovább...


Újabb Szent Lászlós diák a Magyar Serdülő Kézilabda Válogatott keretében

2017. október 12.

A lányok után a fiúk válogatása is elérkezett az utolsó szakaszához. A Szent László Katolikus Gimnáziumból Kerezsi Ádám 9.A osztályos tanuló került beválogatásra. Az első összetartás 2017. október 23-25. között lesz a NEKA balatonfüredi komplexumában. Sok sikert és kitartást az elkövetkezendő munkához!

[ képek... ]Adj Egy Ötöst!

2017. szeptember 17.

2017. szeptember 12-én Szilágyi Gabriella, a Mándoki Kikelet Szociális Ápoló-gondozó Otthon vezetője előadást tartott a 9. évfolyam diákjainak arról, hogy náluk milyen lehetőségek vannak arra, hogy a sérült fiataloknak segítsenek. Ehhez kapcsolódva a 10.E osztályos tanulók közül néhányan beszámoltak arról, hogy diáktársaikkal együtt az „Adj Egy Ötöst!” pályázat keretén belül milyen programokkal lepték meg a sérült fiatalokat. Sportos, mozgásos délelőttjük tanulságait és örömeit osztották meg a hallgatósággal. Az előadás végén bemutatták kisfilmjüket, mely nagy sikert aratott. A hallgatóságnak köszönjük a figyelmet, az előadóknak pedig áldozatos munkájukat!

[ képek... ]


Bronzérem az Európai Junior Informatikai Diákolimpián

2017. szeptember 15.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kovács Marcell Balázs 10.B osztályos diákunk a 2017. június 20-án megtartott válogató versenyen a legjobb eredménnyel került be a Magyarországot képviselő csapatba. A versenyt 2017. szeptember 6-13. között rendezték Szófiában (Bulgária), ahol végül a magyar válogatott két bronz minősítést szerzett, s legnagyobb örömünkre ebből az egyiket Marci érdemelte ki, aki a második versenynapon öt helyezést javított az előző napi eredményén. Hazaérkezése után arra kértük, hogy röviden számoljon be a versenyről:

[ képek... ][ tovább...


[ Hírek (2016/2017-es tanév) ]

Világbajnoki cím és sok tapasztalat

2017. augusztus 10.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda két csapata szerezte meg a jogot az áprilisi Magyar Ifjúsági Robot Kupán az idei RoboCup Junior 2017 versenyen való indulásra. A megmérettetésre Japán harmadik legnagyobb városában, Nagoya-ban került sor 2017. július 26-31. között, s iskolánk számára igen szép eredmény született, hiszen az RD-FIVE csapata az első helyen végzett az OnStage Secondary kategória Super Team versenyében, ahol az olasz és a koreai csapattal kellett közösen megoldani egy új feladatot. A cél az volt, hogy egy este alatt készítsenek és programozzanak új robotokat, amelyek fogócskáznak a színpadon úgy, hogy közöttük interakció legyen, és ne hagyják el a pályát. A sikerhez egy kis szerencse mellett szükség volt a diákok felkészültségére, kreativitására, együttműködő képességére és pontos szabályértelmezésére is. Ismerjék meg röviden a két csapatot és munkájukat:

[ képek... ][ tovább...


Kovács Marcell a válogatottban!

2017. június 21.

Az idén először rendezték meg az Európai Junior Informatikai Diákolimpia válogató versenyét 2017. június 20-án Budapesten, az ELTE Informatika Karán. A négyfős diákolimpiai keretbe kiemelkedő teljesítménnyel, az első helyen jutott be a Szent László Katolikus Gimnázium 9. osztályos tanulója, Kovács Marcell Balázs. Így képviselheti iskolánkat és országunkat 2017 szeptemberének második hetében a bolgár fővárosban, Szófiában. Gratulálunk a szép sikerhez Marcellnek és felkészítő tanárának, Pacsuta Tibornak!

[ képek... ]


„Határtalanul” - Szent Lászlós diákok a Felvidéken és Erdélyben

2017. június 16.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola általános és középiskolás osztályai május és június hónapban a „Határtalanul” pályázat keretében a Felvidékre és Erdélybe látogattak.

Középiskolásaink a Felvidéken

A kisvárdai Szent László Katolikus Szakgimnázium 10.D és 11.D osztályos tanulói is sikeresen pályáztak egy határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL” elnevezésű program keretén belül, „4 nap Felvidéken - Pajtás, szép hazánk Felvidék” elnevezéssel. A partner iskolából, a felvidéki Szepsiből 34 diák és 3 kísérő pedagógus látogatott el hozzánk április 24-27. között. A négy nap során felkerestük közösen a Vizsolyi Református Templomot, Boldogkőváralján a várat. Másnap a sóstói Vadasparkba és a Falumúzeumba látogattak a diákok, de Kisvárda nevezetességeivel és a közgazdaság fejlődésével is megismerkedhettek egy játékos, interaktív vetélkedő keretében. A harmadik napon Budapestre utaztunk, megtekintettük a Magyarság Házát és a Parlamentet. A felvidékiek kisvárdai programja csütörtök reggel szentmisével zárult a Római Katolikus Templomban. A hazaúton Sárospatakon felkeresték a Rákóczi-várat, a Nagykönyvtárat és a Hollóházi Porcelángyárat. Az élményekkel teli napok után mindannyian nagy izgalommal vártuk a pályázat második részét, a találkozást felvidéki barátainkkal Szepsiben.

Videó a kirándulásról: Kattintson ide!

[ képek... ][ tovább...


Ifjúsági gyalogos zarándoklat Szent László évében

2017. június 13.

Kedves Fiatal Barátunk! Nagy örömmel adjuk tudtul Neked, hogy egyházmegyénk búcsú ünnepére zarándoklatot szervezünk. Kiket várunk:
akik...
- 17 és 30 év közötti fiatalok
- nem ijednek meg a gyaloglástól
- nyitottak zarándoktársaik megismerésére
- szeretnének sok időt tölteni Úr Istennel
- nem félnek önmaguk mélyebb megismerésétől
- hisznek az ima közösségi erejében
- szeretnék felajánlani valamilyen célra a zarándoklatot és mindezt vidámam, jó hangulatban.

[ képek... ][ tovább... ]


ELISMERÉSEK A VÁROSI PEDAGÓGUS NAPON

2017. június 2.

A városi pedagógus napi ünnepségen a középiskolából a pedagógusok közül Jurás László Az Év Pedagógusa, míg a diákok közül Barati István 12.B osztályos tanuló Az Év Diákja kitüntetést vehette át Leleszi Tibor polgármestertől.
Jurás László a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda informatika–magyar szakos tanára. Szaktanárként és osztályfőnökként nem csak a tehetséges tanulókat próbálja felkutatni, hanem a lemaradóknak, a kevésbé szerencsés életkörülményekkel rendelkező tanulókat is felkarolja. Nyugodt, kiegyensúlyozott személyisége jótékonyan hat a kollégáira és a tanítványaira egyaránt, akik között nagy megbecsülésnek örvend.

[ képek... ][ tovább... ]


Újabb országos bajnok Szent Lászlós diák

2017. május 30.

A XX. Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny döntőjét 2017. április 8-án rendezték meg Szegeden. A döntőben nyújtott teljesítményük alapján a május 29-i eredményhirdetésre a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola 5 diákját is meghívták, és 4 tanulónk a képzeletbeli dobogóra is felállhatott. Eredmények:
Alkalmazók 5-6.: III. helyezett: Jenei Marcell 5.b
Alkalmazók 7-8.: III. helyezett: Molnár Máté 8.a
Alkalmazók 9-10.: I. helyezett: Kovács Marcell Balázs 9.B, V. helyezett: Szokolai Ágnes 10.E
Alkalmazók 11+: II. helyezett: Barati István 12.B
Felkészítő tanár: Dajka Miklós, aki elismerő oklevelet kapott a fiatal informatikus tehetségek felkutatásában végzett munkájáért. Gratulálunk a gyönyörű eredményekhez a tanulóknak és a felkészítő tanárnak is.

[ képek... ]


Négy dobogós hely az országos döntőben

2017. május 12.

A XX. Alföldi Országos Számítástechnika Versenyen a Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai szerezték meg az első két helyet a 7-8. osztályos kategóriában:
1. hely: Molnár Máté (8.a)
2. hely: Jedla Martin (8.a) Felkészítő tanár: Dajka Miklós.
A 9-10. osztályosok között négy diákunk jutott a 10 fős döntőbe, ahol szintén kiváló eredményeket értek el:
1. hely: Kovács Marcell (9.b), felkészítő tanára Dajka Miklós.
3. hely: Jurás Dorka (9.ny), felkészítő tanára Nemes Krisztián.
7. hely: Király Sándor(10.b)
8. hely: Orgován Ferenc (10.b), felkészítő tanáruk Jurás László. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Hat diákunk az országos döntőben

2017. május 8.

Nagyon szépen szerepeltek a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói a XX. Alföldi Országos Számítástechnika versenyen. Az országos döntőbe 6 diákunk jutott be. A 7-8. osztályosok között Molnár Máté 8.a, és Jedla Martin 8.a osztályos tanuló. Felkészítő tanáruk Dajka Miklós. A 9-10. osztályosoknál Jurás Dorka 9.ny, felkészítő tanára Nemes Krisztián. Kovács Marcell 9.b, felkészítő tanára Dajka Miklós. Orgován Ferenc és Király Sándor 10.b osztályos diákok, felkészítő tanáruk Jurás László. Gratulálunk a szép eredményekhez a tanulóknak és a felkészítő tanáraiknak!

[ képek... ]


Gyárlátogatás a LEGO-ban

2017. április 17.

A pályaválasztás, a továbbtanulás szempontjából nagyon fontosnak tartjuk, hogy tanulóink megismerkedjenek a munka világával, hasznos és érdekes információkat kapjanak, sokoldalúan tájékozottak legyenek. Remek alkalom volt erre a LEGO-nál tett látogatásunk. Tanulóink színes élményekkel, értékes tapasztalatokkal gazdagodhattak a közel három órás „gyártúra” során. Köszönjük a lehetőséget a Szent László Katolikus Gimnáziumnak, és a Lego-nak!

[ képek... ]


Fair Play Kupa

2017. április 17.

A Fair Play Kupa középiskolás csapatai között szépen szerepeltek iskolánk tanulói. A lányoknál 8 csapat vett részt a két fordulóban, csapatunk a harmadik helyen végzett. A fiúknál 14 csapat indult, a mieink a második helyen végeztek a két forduló alapján, így a fiúk bejutottak a megyei döntőbe.

[ képek... ]
Megyei helyezés fizikából

2017. április 16.

A Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny megyei döntőjén Rozinka Ádám 9.a osztályos tanuló az 5. helyet szerezte meg. Felkészítő tanára Jeneiné Biervarth Andrea. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]
Megyei német verseny

2017. április 14.

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium immár 16. alkalommal rendezte meg a hagyományos megyei német nyelvi versenyt. Iskolánkat Gyebnár Zsófia, Ragány Fanni, Kovács Tamás 9.E, és Nagy Nikolett 9.Ny osztályos diákok képviselték. A jó hangulatú és színvonalas versenyen Gyebnár Zsófia és Nagy Nikolett IV., Ragány Fanni és Kovács Tamás VI. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Mató Zsuzsanna volt. Gratulálunk a versenyzőknek!

[ képek... ]


Kvótát szereztünk a RoboCup-ra

2017. április 7.

2017. április 7-én rendezték meg a Nyíregyházi Egyetemen a Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2017-es minősítő versenyét, melyen iskolánk két csapata indult. Az idei verseny több szempontból is különleges volt, mivel most először két helyszínen, külön időpontban tartották a megmérettetést. A menekítő liga versenyeit februárban Budapesten tartották meg, míg a foci, a színpad, a virtuális menekítő ligák versenyei most zajlottak Nyíregyházán. Összesen 35 csapat 130 versenyzője mérette meg magát a két alkalommal, mondta el Simonné Dr. Balogh Ágnes, a verseny fő szervezője, a RoboCup Junior magyarországi képviselője. A másik különlegesség az volt, hogy idén ünnepelte 10. évfordulóját a MIRK, s ebből az alkalomból emlékfát ültettek az egyetem kertjében, illetve a díjkiosztó után tortával ünnepeltek a résztvevők.
Végül egy izgalmakban bővelkedő nap után kiosztották a díjakat. A secondary soccer (foci, 15-19 évesek) ligában az MT-SOFT csapat vehette át a kupát és az ezzel járó minősítő oklevelet. A csapat tagjai: Molnár Máté (8.A), Kovács Marcell (9.B), Rozinka Ádám (9.A) és Biricz László (9.B). A csapat mentora és segítője Barati István 12.B osztályos tanuló volt. A secondary onstage ligában az RD-FIVE csapat - az elmúlt két évhez hasonlóan - is gazdagodott egy kupával és egy minősítéssel. A csapat tagjai: Ésik Gergő (12.D), Varga Zsolt (10.B), Hadar Máté (9.A), Zsuravszkij Tamás (9.A) és Buda Károly (9.B). A csapatok felkészítő tanára: Jurás László.
A minősítés megszerzésével mindkét csapat elnyerte a jogot a RoboCup Junior 2017-es versenyén való részvételre, melyet 2017. július 27-31. között rendeznek Nagoya-ban, Japánban. Ha minden körülmény szerencsésen alakul, akkor iskolánk két csapata is szerepelhet a világversenyen, ahol remélhetőleg sikerül jó eredményt elérni.
Ezúton szeretnénk megköszönni a kollégák türelmét a felkészülés idején, a segítő közreműködést az estébe nyúló gyakorlásoknál Pacsuta Tibornak, a nagyszerű színpadkép megalkotását Kiss Sándornak és a közreműködő tanároknak és diákoknak, valamint a feltételek biztosítását fenntartónknak, az iskola, a kollégium és az óvoda vezetőségének, valamint s szállításért és a fotókért Nemes Krisztiánnak. Köszönjük!

[ képek... ]Kiváló eredmények a tehetségkutatóban

2017. április 4.

A 13. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen mindkét döntőbe jutott diákunk kiváló eredményt ért el. Oktatóprogramok kategóriában Molnár Máté a 2. helyen végzett. Megépített digitális automata és vezérlése kategóriában Kovács Marcell 4. helyezett lett. Felkészítő tanár: Dajka Miklós.
Máté az elemi algoritmusok és rendezések témakörben készített egy ezzel foglalkozó oldalt, mely megtekinthető a http://www.elemalgrend.hu oldalon. A versenyen tartott előadása http://ibela.videotorium.hu/hu/recordings/16058 linken tekinthető meg (a 28. perctől).
Marci a GoldSprint rendszer fejlesztésével foglalkozott. Az ezzel kapcsolatos videó megtekinthető a Youtube oldalán. A versenyen tartott előadása http://ibela.videotorium.hu/hu/recordings/16055 linken látható (az 50. perctől) Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]Győzelem a Rákóczi-kupán

2017. április 3.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium labdarúgó csapata nyerte meg a Rákóczi kupát. A csapat tagjai: Szokolai Csaba, Orosz Patrik, Radvánszky Martin, Nagy Flórián, Lövei Ádám, Kolozsi Dániel, Szászi Gábor és Kósa Ádám. A tornagyőzelem mellett Radvánszky Martin még a torna gólkirály is lett. Felkészítő tanár: Feigel Attila. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]Pedagógusok keresztútja a Szent Lászlóban

2017. március 29.

„Szívünk, lelkünk most kitárjuk,
Utad, Jézus veled járjuk.”

Pénteken elcsendesedve, életünk megannyi örömére, és kihívására tekintve gyülekeztünk iskolánk kápolnájában, hogy lélekben is együtt induljunk Jézus keresztútján… Intézményünk udvarán az est meghittségében stációról stációra haladva imádkoztunk tanítványainkért, családjainkért, hogy méltó módon készülhessünk a Feltámadás ünnepére.

[ képek... ]Alkalmazói döntőben a 9.B-s csapat

2017. március 28.

A Kozma László XV. Országos Informatika Alkalmazói Tanulmányi Verseny 7-10. évfolyamán döntőbe jutott iskolánk egyik csapata, melynek tagjai: Kovács Marcell Balázs 9.B, Buda Károly 9.B és Hamza András 9.B. A másik csapatunk 1 ponttal lemaradt döntőről, így ők az országos 6. helyet szerezték meg. A csapat tagjai: Molnár Máté, Jedla Martin és Jármi Dávid. Mindannyian a 8.A osztályba járnak. A döntő 2017. április 22-én lesz Budapesten. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk és sikeres felkészülést kívánunk a döntőre!

[ képek... ]Országos döntőbe jutott tornászcsapatunk

2017. március 28.

A Torna Diákolimpia Országos Elődöntőn a Szent László Katolikus Gimnázium lány csapata 7.helyen végzett, míg a fiú csapata 6. helyezést ért el, így képviselhetik iskolánkat az Országos Döntőn! A lány csapat tagjai: Hódos Viktória, Kóródi Zsófia Krisztina, Szilágyi Petra, Szénás Barbara, Tóth Adrienn. A fiú csapat tagjai: Barkaszi Dániel, Filep Dénes, Ignéczi Ádám, Major Tamás, Nagy Dániel, Pilcsák Vencel. Felkészítő tanár: Szabó Sándor. Gratulálunk az elért eredményhez és további sok sikert kívánunk!

[ képek... ]Nemzetközi tehetségkutató döntőjében 2 diákunk

2017. március 21.

A 13. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjében van 2 diákunk is. Oktatóprogramok kategóriában Molnár Máté, aki az elemi algoritmusok és rendezések témakörben készített egy ezzel foglalkozó oldalt. Az oldal megtekinthető: www.elemalgrend.hu Megépített automata és vezérlése kategóriában: Kovács Marcell, aki GoldSprint rendszer fejlesztésével foglalkozott. Az ezzel kapcsolatos videó megtekinthető itt: Youtube Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk, és sok sikert kívánunk az döntőben!

[ képek... ]Köszönet a süteményért

2017. március 15.

Nagy örömet szereztetek süteményeitekkel mind a hajléktalan szálló lakóinak, mind pedig a sérült gyerekeknek Kisvárdán. A hajléktalanoknak 7 tálca sütit vittünk és azt üzenik, hogy már nagyon régen nem ettek házi süteményt. Köszönik a meglepetést. A sérült fiatalok, akiknek jelentős része igen hátrányos körülmények között él, 4 tálca sütit kaptak tőletek. Nagyon nagy örömmel fogadták és cserében a képen látható fiúcska elszavalta nekünk a Nemzeti dalt.

"Hálás szívvel köszönjük az a rengeteg sok süteményt, amit a diákok sütöttek jótékonysági céllal. A nagy mennyiségre való tekintettel három részre osztottuk. Egy részét elküldtük a Várday István úti Idősek Nappali ellátása idősei, másik részét a Hármas úton lévő II. számú Idősek Nappali ellátását igénybe vevők részére, harmadik részét pedig elosztottuk a Hajléktalan szálló lakói részére. Még egyszer nagyon köszönjük Neked a szervezést, a diákoknak és szüleiknek a felajánlást."

Dicsőné Vera Hajléktalanok Átmeneti Szállása szakmai egységvezető

[ képek... ]Ajtónyitogató történetek

2017. március 14.

Kedves Szent Lászlós Diákok! Olvassátok nyitott szívvel a nagyböjti időben az ajtónyitogató történeteket, melyek segítségével a lelketek ajtaja is könnyedén kitárulhat mások felé.

[ képek... ]
Tartalmas látogatás Mándokon

2017. március 9.

2017. március 6-án délután a középiskola diákjaival Mándokon voltunk a sérült gyerekeknél. Közösen tevékenykedtünk: gereblyéztünk, sétáltunk, beszélgettünk és amit legjobban szeretnek, táncoltunk velük. Ha van kedved, csatlakozz hozzánk, gyere velünk. A következő alkalom március végén, vagy április elején lesz.

[ képek... ]
Készen állsz a nyelvvizsgára?

2017. március 7.

Derítsd ki, készen állsz-e a nyelvvizsgára! Kipróbálhatod az 50 perces Euro INSTANT írásbelit és a TELJES szóbeli nyelvvizsgát angol és német nyelvből, B2 és C1 szinteken a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvodában, Kisvárdán. Emellett személyre szabott kiértékelést, javaslatokat, azonnali visszajelzést is kaphatsz, amivel hatékonyabbá teheted felkészülésedet az éles vizsgára. A vizsga ideje: 2017. március 25. 9.00 óra. A beosztásról e-mail-ben értesítjük a jelentkezőket. A jelentkezéshez kattintson ide!

[ képek... ]
Szent Lászlós tanulónk a Diákolimpiai keretben!

2017. március 1.

A Közép-Európai Informatikai Diákolimpia válogatóversenyének mezőnyébe meghívták iskolánk diákját, Kovács Marcell Balázs 9.b osztályos tanulót. A válogatóverseny első 2 napja március 28-29-én lesz. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor. Gratulálunk és sikeres felkészülést kívánunk!

[ képek... ]
Végeredmény programozásban

2017. március 1.

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny - Programozás kategóriájának országos döntőjében az 1. korcsoportban Molnár Máté (8.a) 13., Jedla Martin (8.a) 20. helyezett lett. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. A 2. korcsoportban Kovács Marcell Balázs (9.b) a 14. helyen végzett. Felkészítő tanár: Pacsuta Tibor. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]Országos döntőben 6 Szent Lászlós diák

2017. február 28.

A XX. Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny Országos döntőjében iskolánk minden korosztálya képviselteti magát alkalmazói kategóriában! Az 5-6. évfolyamban Jenei Marcell 5.b, a 7-8. osztályosoknál Jedla Martin 8.a és Molnár Máté 8.a, a 9-10. évfolyamon Szokolai Ágnes 10.e és Kovács Marcell Balázs 9.b, míg a 11+-os kategóriában Barati István 12.b osztályos tanuló képviseli iskolánkat a döntőben, amit Szegeden a Szegedi SzC Gábor Dénes Szakgimnáziumában rendeznek 2017. április 8-án. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk minden döntős versenyzőnek és a felkészítő tanárnak!

[ képek... ]


Továbbjutás fizikából

2017. február 25.

A Szent László Katolikus Gimnázium 9.a osztályos tanulója, Rozinka Ádám bejutott a 36. Mikola Sándor Országos Középiskolai tehetségkutató fizikaverseny 2. fordulójába. Felkészítő tanára Jeneiné Biervarth Andrea. Gratulálunk az elért eredményhez!

[ képek... ]
Országos 1. hely programozásban!

2017. február 19.

A Dusza Árpád Országos Programozói emlékversenyen tanulóink 1. helyezést értek el! A csapat tagjai: Jedla Martin 8.a, Molnár Máté 8.a, és Kovács Marcell Balázs 9.b. Az országos döntőt 2017. február 18-án tartották Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban. A versenyen egy komplex feladatot kellett megoldani a versenyző csapat által választott feladatmegosztással. Az elkészített programhoz rövid, összefoglaló fejlesztői dokumentációt kellett készíteni a verseny kezdetén megadott sablon alapján. Az elkészült munkákat a csapatok a döntő második részében 10-15 percben mutatták be. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a nagyon szép eredményhez!

[ képek... ]Versenyfelhívás Árpád-házi szentekről és királyokról

2017. február 6.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda névadója, Szent László király előtt tisztelegve humán műveltségi csapatversenyt hirdet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közép- és általános iskolái számára két korcsoportban. A verseny témája: Árpád-házi uralkodóink élete és kora, Árpád-házi szentjeink legendái. A verseny ideje: 2017. február 20. (hétfő), 14 óra. Helyszíne: Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, Kisvárda, Flórián tér 3. A versenyre négy fős csapatok jelentkezését várjuk 2017. február 10-ig általános iskolai és/vagy középiskolai kategóriában. Kattintson a részletekért:

Részletes pályázati felhívás
Segédlet a felkészüléshez


Két ezüst tornából

2017. február 3.

2017. február 1-jén került megrendezésre a Torna Diákolimpia Megyei Döntője, melyen a Szent László Katolikus Gimnázium fiú és lány csapata is az előkelő második helyezést érte el. Ezzel az eredménnyel továbbjutottak az országos elődöntőbe! A lány csapat tagjai: Szénás Barbara, Kóródi Zsófia, Szilágyi Petra, Rózsa Nikoletta, Tóth Adrienn, Hódos Viktória. A fiú csapat tagjai: Filep Dénes, Major Tamás, Pilcsák Vencel, Olajos László, Nagy István Dániel, Ignéczi Ádám. Felkészítő tanár: Szabó Sándor Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

[ képek... ]Rendhagyó foglalkozások nyolcadikosoknak

2017. január 29.

A Szent László Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium rendhagyó óráira látogattak el az elmúlt héten a fényeslitkei, a záhonyi és az ajaki általános iskola végzős tanulói. A bemutatók során a diákok megismerhették az itt folyó munkát, érdekes kísérleteket, modern eszközöket és lelkes pedagógusokat láthattak. Szeretettel hívjuk és várjuk más általános iskolák tanulóit is a digitális tanteremben tartandó órákra és a laborfoglalkozásokra!

[ képek... ]Hárman az országos döntőben

2017. január 19.

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny - Programozás kategóriában az országos döntőbe jutott három diákunk is! Az 1. korcsoportban Molnár Máté (8.A) és Jedla Martin (8.A), felkészítő tanáruk Dajka Miklós, míg a 2. korcsoportban Kovács Marcell Balázs (9.B), felkészítő tanára Pacsuta Tibor. Az országos döntő időpontja: 2017. február 25., helyszíne az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapest. Sikeres felkészülést kívánunk!

[ képek... ]Országos eredmény matematikából

2017. január 17.

A Szent László Katolikus Gimnázium idén először indított emelt óraszámú matematika osztálya jól kezdte szereplését az országos matematika versenyeken. "Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.” Négy tanulónk az országos Bolyai Matematika Csapatversenyen, emelt gimnáziumi kategóriában, a 9. évfolyamosok versenyében, az ország Dunától keletre eső régiójában, hatodik helyezést ért el. Gratulálunk a csapat tagjainak, és további szép sikereket kívánunk! A csapat tagjai: Hadar Máté, Rozinka Ádám, Vaskeba László, Zsuravszkíj Tamás. Felkészítő tanár: Szolnokné Szepessy Éva Dóra.

[ képek... ]Két csapatunk a 2. fordulóban

2017. január 17.

A Kozma László Országos Informatika Alkalmazói Tanulmányi versenyen mindkét csapatunk bejutott a második fordulóba! A Kovács Marcell, Buda Károly, Hamza András alkotta csapat 4. helyről, míg a Molnár Máté, Jedla Martin, Jármi Dávid alkotta csapat a 13. helyről várja a második fordulót. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Sok sikert kívánunk nekik!

[ képek... ]„Segítő diákok” 2016 pályázat győztesei között a kisvárdai Szent László Gimnázium ]

2017. január 17.

A katolikus iskolák az oktatáson kívül katolikus nevelési elvek átadását is fontosnak tartják. A nevelés egyik színtere és eszköze is, ha diákjaink megismerik mások nehézségeit, szenvedését, és megpróbálnak felelősséget vállalni ezekért az embertársainkért. Ha tudnak, a saját eszközeikkel segítenek is nekik. Ennek a karitatív munkának hosszú évek óta vannak hagyományai a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnáziumban és Szakgimnáziumban.

[ képek... ][ tovább... ]Továbbjutó az OKTV-n

2017. január 11.

Az OKTV informatika I. kategória második fordulójába jutott a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 12.B osztályos tanulója, Barati István. A legalább 180 pontot elérő diákok jutottak a következő fordulóba, Istvánnak 275 pontja lett! Gratulálunk neki és felkészítő tanárának, Dajka Miklósnak!

[ képek... ]Te is segíthetsz!

2017. január 10.

A Szent László Szakközépiskola tanárai és diákjai sok éve segítik a helyi Máltai csoport munkáját. A tartós élelmiszer, ruha és tisztítószer gyűjtés mellett, a helyi hajléktalan szállón kerítést festettek, udvart rendeztek a diákok. A közösségi szolgálat teljesítése során a fiatalok megismerhetik a segítő szakmát, a szociális munkát végző szakemberek feladatait. Tájékozódhatnak azokról az élethelyzetekről, amikor egy intézmény, vagy a másik ember segítségére szorulhatunk. Ismereteik bővülése, saját családjuk, környezetük működéséhez is eszközül szolgálhat.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjában kiemelkedő helyet foglal el a fiatalokkal való foglalkozás, az ún. „szociális érzékenyítés”. Ennek megvalósulása helyi szinten a csoport önkéntes segítő munkájában való részvétel. A közösségi szolgálatra való elméleti felkészítés során tájékoztatjuk a fiatalokat azokról a feladatokról és helyszínekről, ahol be tudnak kapcsolódni a szolgálatba.

Dicső Lászlóné MMSz helyi csoportvezető


A közösségi szolgálat helye az intézményi feladatellátásban

2017. január 10.

avagy, fiatalok részvétele a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló-Gondozó Otthon, Mándok intézmény életében.
A Mándokon 1973 óta működő intézmény fogyatékos gyermekek és fiatal felnőttek számára nyújt teljes körű ellátást két formában: ápoló-gondozó otthonban és lakóotthonban. Integrációs törekvéseink egyik iránya a fiatalok közösségi szolgálatának befogadása. Három éve példás és gyümölcsöző a kapcsolatunk a Kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatójával, tantestületével és a tanuló ifjúsággal. A fiatalok szemléletét osztályfőnöki órákon alakítjuk. Tapasztalatom szerint nyitottak a másság elfogadására. A közös munka eredményeként minden bizonnyal megtalálják sérült embertársaikkal a közös hangot.

A kapcsolattartás kölcsönös: a diákok is meglátogatják tanáruk kíséretében a fogyatékossággal élőket, így közvetlenül nyernek léleképítő élményeket. Akik pedig jövőjüket szociális közegbe tervezik, személyes beszélgetésekkel mélyebb bepillantást nyerhetnek ebbe a világba. S mit jelent ez az együttműködés az intézményünk számára? A sérült emberek élete színesebbé válik és a nyilvánosság figyelme az élet e sajátos területére vetődik. A diákok szabadidős programokban, kézműves foglalkozásokon, zenés rendezvényeken, vallásgyakorlatokon, kertészkedések során nyújtanak segítséget. Hiszem, hogy a pozitív irányú változások előmozdításában kulcsszerepe van a fiataloknak.

Szilágyi Gabriella
igazgató


Maradt egy szeretet csokim!

2017. január 9.

Ezzel a felhívással indult útjára a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda falain belül egy édességgyűjtő akció december 5-9. között. A diákok szeretettel hozták csokoládéikat, hogy segítsenek a rászoruló gyermekeken, felnőtteken. A hét során mintegy 50 kg édesség gyűlt össze. A csokoládék, cukorkák pedig nagyon jó helyre kerültek:
- 10 kg-ot ajándékoztunk a halmozottan sérült, testi és szellemi fogyatékkal élő gyermekeknek Mándokra, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló-Gondozó Otthon igazgatónője, Szilágyi Gabriella vett át Kerezsi Béla igazgató úrtól.
- 10 kg édességet kaptak mikulás csomag formájában a Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása intézménybe járó sérült fiatalok, amit iskolánk tanulói adtak át.
- 5 kg-ot vehettek át az Idősek Gondozó Otthonában élő nyugdíjasok Gyulaházán egyéb személyes ajándékokkal együtt.
- 5 kg édességet vittek diákjaink egy kis műsorral a kisvárdai hajléktalan szálló lakóinak.
- 20 kg-ot a Máltai Szeretet Szolgálat helyi képviselője, Dicső Lászlóné vehetett át iskolánk igazgatójától.
Ezúton is köszönjük a Szent László Katolikus Iskola tanulóinak az önzetlen felajánlásaikat.

Hegedűs Árpádné és Kerezsi Béláné pedagógusok

[ képek... ]Nemes Tihamér Országos Informatika Tanulmányi Verseny

2017. január 4.

Sikeresen szerepelnek tanulóink a Nemes Tihamér Országos Informatika Tanulmányi Verseny Alkalmazói kategóriában! A versenyen a második fordulóba jutottak:
I. Korcsoport
1. Molnár Máté 8.A
2. Jedla Martin 8.A
II. Korcsoport
1. Kovács Marcell Balázs 9.B
2. Szokolai Ágnes 10.E
Felkészítő tanár: Dajka Miklós. A második forduló ideje: 2017. február 4., szombat. Helye: Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnázium, Nyíregyháza. Gratulálunk a diákoknak, és a felkészítő tanárnak!

[ képek... ]Dusza Árpád Programozói Emlékverseny

2017. január 4.

A Dusza Árpád Programozói Emlékverseny országos döntőjébe jutott a 9-10. évfolyamos csapatunk. A csapat tagjai:
1. Molnár Máté 8.A
2. Jedla Martin 8.A
3. Kovács Marcell Balázs 9.B
Az országos döntő helyszíne: Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium. Ideje: 2017. február 18. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk és sikeres felkészülést kívánunk a döntőre!

[ képek... ]Siker az első fordulóban!

2016. december 14.

A Szent László Katolikus Gimnázium tanulói idén is rész vesznek a XX. Gábor Dénes Számítástechnika Emlékversenyen. Az első fordulóban egy online tesztet kellett a tanulóinknak kitölteni. Alkalmazói 9-10. kategóriában továbbjutott Kovács Marcell Balázs 9.B és Szokolai Ágnes 9.E osztályos tanuló. Alkalmazói 11-12. kategóriában: Barati István 12.B osztályos tanuló. A második forduló 2017. február 2-án lesz. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk és sikeres felkészülést kívánunk a második fordulóra.

[ képek... ]Robot Race 2.0 eredmények

2016. december 9.

2016. december 9-én rendezte meg második alkalommal a Nyugat-magyarországi Egyetem a Robot Race 2.0 versenyt, ahol most először részt vett iskolánk is, egyből három csapattal. A bemutatkozás jól sikerült, hiszen a 10-12. évfolyamos diákoknak meghirdetett versenyre 9.-es diákjaink közül is többen neveztek, és mindannyian szépen szerepeltek. Az összetett feladatok végén a 28 csapat között az alábbi eredményeket értük el:
5. hely: Smart Bot (Buda Károly 9.B, Kovács Marcell 9.B, Rozinka Ádám 9.A)
6. hely: RD-FIVE (Barati István 12.B, Ésik Gergő 12.D, Varga Zsolt 10.B)
14. hely: Double Threat (Hadar Máté 9.A, Zsuravszkij Tamás 9.A) Felkészítő tanárok: Pacsuta Tibor és Jurás László. Gratulálunk a csapatoknak és a felkészítőknek! A verseny ideje alatt a diákok és a felkészítő tanárok megismerkedhettek az egyetemen folyó munkával, a mechatronikai mérnökök képzésével, valamint az Industry 4.0 című előadás segítségével az ipar, az oktatás és a munkaerőpiac jelenlegi problémáival és a közeljövő kihívásaival.

[ képek... ]Maradt egy szeretet csokim!

2016. december 5.

Az ünnepek közeledtével egyre több lehetőség kínálkozik arra, hogy segítsünk rászoruló embertársainkon. Mi is egy ilyen kezdeményezésre hívjuk fel a középiskolás diákok figyelmét, amikor a fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek támogatására hívjuk az adakozókat. Ha úgy érzed, hogy segíteni szeretnél, nem kell mást tenned, mint egy szelet csokoládét eljuttatni az osztályfőnöködhöz december 5-9. között, s ezáltal boldogabbá teheted egy-egy embertársad ünnepét.

[ képek... ]ORSZÁGOS DÖNTŐBEN A SZENT LÁSZLÓ KATOLIKUS GIMNÁZIUM V-VI. KORCSOPORTOS LEÁNY KÉZILABDA CSAPATA

2016. november 25.

Az V-VI. korcsoportos diákolimpia leány kézilabda megyei elődöntő megnyerése után 2017. 11. 24-én a megyei döntőn vett részt a Szent László Katolikus Gimnázium leány kézilabdacsapata Mátészalkán. Az első mérkőzést a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium csapata ellen játszottuk. 29-18-ra győztek tanulóink. A döntőben a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium ellen vívtunk és főlényes különbséggel 12 gólos győzelmet arattak kézilabdás lányaink. A megyei bajnoki cím megszerzésével iskolánk kézilabdacsapata bejutott a februárban Nyíregyházán rendezendő kézilabda országos döntőbe. A csapat tagjai: Balogh Petra, Balogh Panna, Bíró Petra, Barati Laura, Cucco Sara, Gyebnár Zsófia, Haraszti Dzsenifer, Kóródi Zsófia, Kozics Bíborka , Molnár Anita, Nagy Nikolett, Rózsa Nikolett, Soltész Petra, Szabó Petra, Bakura Fruzsina, Szanku Lilla. Felkészítő: Szankuné Ésik Gabriella. Gratulálunk a szép eredményhez és jó készülést az országos döntőre!

[ képek... ]Nyílt napok a Szent Lászlóban

2016. november 23.

2016. november 16-18-án nyílt tanítási napokat tartott a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda a beiskolázás előtt álló nyolcadikosok számára. A három nap alatt hozzávetőlegesen 400 vendége volt az intézménynek: a város és a környező települések általános iskoláinak végzős diákjai, tanárai, sőt szülők is érdeklődtek. Minden reggel Kerezsi Béla, az iskola igazgatója tartott tájékoztatót az intézményről a szép számmal megjelenő vendégeknek. Ezt követően lehetőség nyílt közismereti és szakmai bemutató tanórák látogatására. Az órák közti szünetekben sem unatkoztak a vendégek, hiszen számos lehetőség közül választhattak: megismerkedhettek a 3D-s nyomtatással és a benne rejlő lehetőségekkel, a NAO és Lego robotokkal, az iskola csillagászati távcsövével és drónjával. A vállalkozó kedvű általános iskolásokról fényképeket készítettek a fotó-videó szakkör diákjai egy Szent László korabeli díszlet előtt. Az elkészült képeket a gyerekek e-mail címére továbbították. A nap folyamán megéhező vendégekről az intézmény konyhája gondoskodott meleg tea és szendvicsek formájában.
Összességében elmondható, hogy a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanárai, diákjai és az ide látogató vendégek is három mozgalmas, és sikeres napot tölthettek együtt. Bízunk benne, hogy a most megismert diákok közül minél többet köszönthetünk az iskolában a következő tanévben!

[ képek... ]Egyházmegyei természettudományos értekezlet a Szent Lászlóban

2016. november 23.

2016. november 16-án a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnáziumba érkeztek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye katolikus intézményeikben természettudományos tantárgyakat tanító pedagógusai. Dr. Tóth Zoltán (a Debreceni Egyetem tanára) a fogalmakkal kapcsolatos megértési problémákról tartott előadást. Revákné dr. Markóczi Ibolya(a Debreceni Egyetem tanára) természettudomány oktatásához használható projektmódszerekről adott tájékoztatást. A szünetben és az előadás végén az ismerkedés mellett a laborunkat, berendezéseinket és a 3D nyomtatókat is megtekintették az érdeklődők.

[ képek... ]Kiállítás az iskolai könyvtárban

2016. november 22.

November 10-én nyitotta meg Kerezsi Béla igazgató úr a Szent László Katolikus Gimnázium Könyvtárában Major Tamásné tanárnő kamara kiállítását. A megtekinthető tárgyak textil, papír, kő, üveg, újrahasznosított anyagok felhasználásával, Paverpol technika alkalmazásával készültek. Josefine de Roode holland művész fejlesztette ki azt az anyagot - ragasztó és keményítő-, amelyre ez a technika épül. Ez a speciális anyag levegőre száradó és szinte minden anyagra felhordható. A kiállított művek között kisplasztikák, domborművek, dekorációs tárgyak, ékszerek, képek találhatók. A tanárnő szerint csak a fantázia szabhat határt az alkotások sokféleségének, sokszínűségének.
A Paverpol üzenete: kreativitás és újrahasznosítás. A kiállított tárgyak között bőséggel találunk újrahasznosított anyagból készült alkotásokat. A nőalakok ábrázolásánál alkalmazott textil könnyedséget, libbenést, lebegést érzékeltet a nézővel. A gondolkodó ember önmegvalósítása igen sok síkon lehetséges. A tanárnő önkifejezése egy kreatív hobbiból indult, s ma már a fantáziájából kipattant alkotások tanítványai szépérzékét, kreativitását is fejlesztik. Diákjaink élénk érdeklődést mutatnak az új technikával készült alkotások iránt. A tanárnő novembertől szakkört indít, hogy megismertesse a Paverpol technikát az érdeklődőkkel. Reményeink szerint hamarosan láthatjuk az ifjú alkotók munkáit is egy következő kiállításon.

[ képek... ]Két dobogós hely a LEGO versenyen

2016. november 19.

2016. november 19-én harmadik alkalommal vett részt iskolánk robotika csapata a First Lego League Debrecenben megrendezett regionális versenyén. Az összetett feladatokból álló versenyben végül háromszor szólították a díjazottak között az RD-FIVE 7 tagját: A robot design kategóriában a robot ötletességével, felépítésével, valamint a programozás minőségével a 2. helyet szerezte meg a csapat. Az akadálypályán zajló robotversenyben a 3. helyen végeztünk, míg a csapatmunka és a prezentáció eredményét is tartalmazó összetett versenyben a 4. helyen zártunk. A csapat tagjai: Hadar Máté, Zsuravszkij Tamás, Rozinka Ádám (9.A), Buda Károly (9.B), Maczinkó Dávid, Nagy Gábor és Szikora István (7.A). Felkészítő tanárok: Jurás László és Pacsuta Tibor.
Gratulálunk a fiúknak és szeretnénk megköszönni a szakkör többi tagjának, valamint a tanár kollégáknak a felkészülés során nyújtott segítségüket, illetve hozzájárulásukat a felkészülési idő maximális kihasználáshoz! Köszönjük!

[ képek... ]Nyílt napok a Szent Lászlóban

2016. november 16.

2016. november 16-án elkezdődtek a Szent László Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda nyílt napjai. Az első napon hozzávetőleg 170 általános iskolai tanuló, a szüleik és tanáraik érkeztek hozzánk, és ismerkedtek az intézményben folyó munkával. A nagyon jó hangulatú napon a vendégeink az óralátogatásokon kívül kipróbálhatták a 3D nyomtatást és szkennelést, a NAO robotokat, és lelkesen álltak be egy-egy fényképre a Szent László korabeli díszlet elé.

[ képek... ]Szalagavató 2016

2016. november 2.

2016. október 29-én került sor a Szent László Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium szalagavatójára. A Római Katolikus Templomban a végzős tanulók, a pedagógusok, hitoktatók, a hozzátartozók és a meghívott vendégek jelenlétében a szalagok megszentelése történt, majd Kálmán József iskolalelkész intézett megindító szavakat a 128 végzős diákhoz. Az ünnepélyes szalagtűzésnek a Művészetek Háza adott otthont, melyen Kerezsi Béláné tanárnő, a 12.E osztály osztályfőnöke mondott ünnepi beszédet. A – már hagyományosnak nevezhető - szórakoztató műsor nyitányaként keringőt láthatott a közönség, melyben minden osztály képviseltette magát. Ezek után a jelenlévőket vidám, táncos-zenés műsorokkal szórakoztatták a végzős osztályok. Az esemény zárásaként az önfeledt szórakozásra az iskola ebédlőjében került sor.

[ képek... ]Második hely a pénzsztár versenyen

2016. október 31.

Iskolánk 12.E osztályos csapata megyei második helyezést ért el a Pénzsztár Országos Pénzügyi-Gazdasági Versenyen. A csapat tagjai: Dancs Barbara, Tamás Fruzsina, Biró Máté és Kerekes Rudolf. Felkészítő tanáruk: Gáncs Tamásné. Gratulálunk a nagyon szép teljesítményhez és további eredményes munkát kívánunk!

[ képek... ]A közösségi szolgálat helye az intézményi feladatellátásban

2016. október 25.

Avagy, fiatalok részvétele a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló - Gondozó Otthon, Mándok intézmény életében. A Mándokon 1973 óta működő intézmény fogyatékos gyermekek és fiatal felnőttek számára (legfeljebb 90 főnek) nyújt teljes körű ellátást két formában: ápoló-gondozó otthonban és lakóotthonban. Integrációs törekvéseink egyik iránya a fiatalok közösségi szolgálatának befogadása. Három éve példás és gyümölcsöző a kapcsolatunk a Kisvárdai Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatójával, tantestületével és a tanuló ifjúsággal. A fiatalok szemléletét osztályfőnöki órákon alakítjuk. Tapasztalatom szerint nyitottak a másság elfogadására. A közös munka eredményeként minden bizonnyal megtalálják sérült embertársaikkal a közös hangot.

[ képek... ][ tovább... ]Különdíj az évfordulón

2016. október 21.

A kisvárdai Várday István Városi Könyvtár, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és a Rétközi Múzeum által az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából megrendezett szavalóversenyen Mády Réka 9.E osztályos tanuló különdíjat kapott. Gratulálunk a szép szavalatához. Felkészítő tanára: Vassné Virga Ágnes.

[ képek... ]Imaest a tiszta szerelemért

2016. október 12.

2008 szeptemberében szerveztek először imaestet azoknak a fiataloknak, akik a tiszta szerelem mellett szeretnének elköteleződni vagy újra dönteni! Szűk körben indult, ma már országos méreteket ölt, sőt nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyar városok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Egyházmegyénk fiataljai a Szent Imre Katolikus Középiskolában gyűltek össze, hogy közösen imádkozzanak a tiszta szerelmet vállalókért. A Szent László Katolikus Középiskolából 45 fiatal csatlakozott az imaláncolathoz. A délutáni program Dr.Gloviczki Eszter: A szerelem biokémiája című előadásával kezdődött. Utána a részt vevő kb 350 fiatal együtt imádkozott az Oltáriszentség előtt. Nagyon szép pillanat volt! Az összejövetel után egy jelképes ajándékkal és felemelő jókedvvel indultunk haza!

Votykuné Aradi Angéla
hittanár

[ képek... ]3D nyomtatás és robotika

2016. október 10.

A GE Hungary Kft. kisvárdai gyárából érkeztek mérnökök 2016. október 5-én a Szent László Katolikus Gimnázium laborjába, ahol a 3D nyomtatás technológiájával és az iskolában működő robotika szakkörrel ismerkedtek meg részletesebben. Pacsuta Tibor tanár úr a 3D nyomtatás elméleti és gyakorlati hátteréről beszélt az első részben, majd a résztvevők közelebbről is megtekintették a nyomtatók működését. A szünetben kis vendéglátás közben beszélgettek a technológiában rejlő lehetőségekről. A szakmai nap második felében Jurás László tanár úr és Barati István 12.B osztályos diák mutatta be az iskolában használt robotokat, majd a vendégek kézbe is vehették az eszközöket. A visszajelzések alapján minden jelen lévő hasznosnak ítélte ezt a délutánt, s a beszélgetések során kiderült, hogy számos lehetőség van még további együttműködésre az iskola és a GE között.

[ képek... ]„GÓLYA-HÍR”

2016. október 5.

2016 szeptember 26-30. között került megrendezésre a Gólya-hét a Szent Lászlóban. A 9. évfolyam tanulói a hét minden napján valamilyen programon vettek részt. Hétfőn a matematika tantárgy ismeretéből mérték össze tudásukat a diákok, kedden természettudományos csapatverseny volt. Szerdán tehetséges szavalók mutatkoztak be, illetve a KKB szervezésében kerékpáros és KRESZ verseny is volt. Ezen a napon a Kisvárdai Rotary Club támogatásával egészségnapot is tartottunk. A vidám napokat csütörtökön játékos verseny és disco követte. A színes programsorozatot péntek reggel ünnepélyes fogadalomtétel zárta a kápolnában, amelyen a diákok mellett az új tanárok is részt vettek.

[ képek... ]Megkezdődött az új tanév

2016. szeptember 2.

Szeptember 1-jén 10 órakor került sor a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda ünnepélyes tanévnyitójára. A név mellett az iskola is megújult több szempontból is. Az elsősöktől a tizennegyedik évfolyamig több mint nyolcszáz diák sorakozott fel a megszépült központi téren. Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott püspöke köszöntötte az új tanévet, majd megáldotta a teret övező stációképeket. Kerezsi Béla igazgató hivatalosan is megnyitotta az új tanévet, amelyben rövidesen már az új tornacsarnokot is használatba vehetik a diákok.

[ képek... ]Közhírré tétetik!

2016. augusztus 21.

Véget értek a Tudorok napjai, amely során 37 lovagjelölt igyekezett megismerkedni a természettudományok rejtelmeivel. Fejtetettek szám- és gyufarejtvényeket, oldottak meg geometriai feladatokat, méréseket végeztek a város főterén, kísérleteket láthattak kémiából, biológiából, fizikából és még a Varázstorony rejtelmeibe is betekintést nyerhettek. Az éj leple alatt a csillagászat titkai is megnyíltak előttük.
A múltból érkezők a jövő technológiáival is megismerkedhettek. Betekinthettek a robotprogramozás, a 3D-s nyomtatás és egy foto-videó stúdió varázslatos világába. Mindenki elkészíthette saját alkotását 3D-s toll segítségével. Persze a móka, a játék, a kacagás sem hiányozhatott ezekből a napokból. Kedd délután a megszerzett tallérokat ajándékokra válthatták a tudorok. Miután sikeresen kiállták a próbákat a Szent László Lovagrend tagjaivá váltak.
Köszönjük Agárdi Sándor, Bodzás Anita, Darvai Attila, Feigel Attila, Foltin Tibor, Jenei Miklós, Jeneiné Biervarth Andrea, Jurás László, Kiss Sándor, Kristóf Melinda, Makláriné Almási Judit, Molnár László, Pacsuta Tibor, Palkó Ádám, Papp- Soós Andrea, Sipos János, Szabó Sándor és Szolnokné Szepessy Éva Dóra munkáját a tábor szervezésében és lebonyolításában.

[ képek... ]Tapasztalatszerzés nemzetközi mezőnyben

2016. július 12.

A közelmúltban ért véget Lipcsében a huszadik alkalommal megrendezett RoboCup 2016 világbajnkoság, melynek junior korosztályában iskolánk csapata is részvételi jogot szerzett. A négynapos megmérettetésen közel 40 ország 3500 versenyzője vett részt, s a magyarok szép eredményeket értek el a juniorok és a felnőttek között is. Az iskolánkat képviselő RD-FIVE csapat végül az OnStage Secondary kategóriában a 18. helyen végzett. A csapat tagjai: Barati István (11.B), Dévai Dániel (9.B), Ésik Gergő (11.D) és Varga Zsolt (9.B) tanulók voltak. Felkészítő tanáruk Jurás László. Az utolsó napon megrendezett SuperTeam versenyben a panamai és az ausztrál csapattal együtt kellett megoldani az akkor megismert feladatot, ami végül szépen sikerült a fiúknak.
A vereseny során nagyon sok ötlettel, tapasztalattal lettek gazdagabbak diákjaink. Bebizonyították, hogy a felmerülő problémákat képesek közösen, akár más nemzetek diákjaival együttműködve is megoldani. Az itt szerzett ismereteiket a későbbi versenyeken és tanulmányaik során is fel fogják tudni használni.

[ képek... ]Határon innen, határon túl

2016. június 20.

A kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola tanulói a 2015/2016-os tanévben bekapcsolódtak a határon túli magyar világ megismerésébe, hiszen három alkalomra nyerték el a 6 napos erdélyi kirándulás szállás- és utazási költségét. Diákjaink ebben az évben áprilistól júniusig járták Erdély földjét, hogy még jobban megismerjék múltunkat, mely összekapcsolja a magyarságot határon innen és túl.

[ képek... ][ tovább... ]Újabb országos sikert értek el diákjaink!

2016. május 30.

A XIX. Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékversenyen Molnár Máté 7.A osztályos tanuló a alkalmazói kategória 2. korcsoportban az I. helyen végzett, míg Barati István szintén az alkalmazói kategória 4. korcsoportjában a VI. helyet szerezte meg. A díjátadó 2016. május 30-án Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében volt. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez! Felkészítő tanár: Dajka Miklós.

[ képek... ]Sikeres fővárosi szereplés

2016. május 12.

Barati István 11.B osztályos tanuló a Fővárosi Informatika Alkalmazói Tanulmányi Verseny Középiskola II. kategóriájának döntőjében 3. helyezést ért el. Ugyanezen a versenyen Szokolai Ágnes 9.E osztályos tanuló a Gimnázium I. kategóriában a 7. helyet szerezte meg. Gratulálunk a diákoknak! Felkészítő tanár: Dajka Miklós

[ képek... ]Elballagtak a végzősök

2016. május 4.

„…Mert kell néha pár bolyhos emlék,
Szótöredék, villanó mondatfoszlány,
Hogy megtaláld elhagyott gyerekarcod
S magadból egy darabot újra visszahozzál.”

Király Imre: Őrizd meg című versének gondolatai – melyet Hasulyó Alexandra 12.D osztályos tanuló előadásában hallhattunk – méltóképpen fejezték ki a Szent László Katolikus Középiskola 113 végzős diákjának érzéseit, hiszen „Szentlacisként” utoljára vonulhattak végig az iskola folyosóján 2016. április 29-én. Talán fejben mindenki elkészítette a számvetést az itt eltöltött 4, illetve 5 évről, és ahogyan Kerezsi Béla igazgató szavait hallgatták, már tudatosulhatott az is, hogy a következő héttől a számadás ideje kezdődik.

[ képek... ][ tovább... ]


Német nyelvi verseny

2016. április 22.

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium által szervezett 15. megyei német nyelvi versenyen III. helyezést ért el Bányai Bianka és Kiss Viktória 9.E osztályos tanuló, felkészítő tanáruk: Papp Angéla. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak!

[ képek... ]Újabb lehetőség a világversenyre

2016. április 16.

Immár 10. alkalommal rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupát a Nyíregyházi Egyetemen, ami egyben a RoboCup Junior 2016 minősítő versenye is. Iskolánkat két csapat képviselte, s mindketten szép eredményt értek el. Az RD-Five a középiskolások között indult a színház (on stage) kategóriában, és a befektetett nagy munka meghozta gyümölcsét, elnyerték az indulás jogát a Lipcsében megrendezésre kerülő világversenyre. A csapat tagjai: Barati István (11.B), Ésik Gergő (11.D), Dévai Dániel (9.B) és Varga Zsolt (9.B). Az általános iskolásokat az MT-Soft csapat képviselte, akik a Menekítő B ligában indultak. A nehéz pályán végül a 2. helyen végeztek. A csapat tagjai: Molnár Máté (7.A) és Ragány Bence (Ajaki Általános Iskola). Gratulálunk az eredményekhez!

Jurás László felkészítő tanár

[ képek... ]


„Szent Lászlós” tornászok az ország legjobbjai között!

2016. április 14.

Sűrű volt a program az utóbbi hetekben versenyzőink számára, ugyanis két országos versenyre kellett készülniük! Az első a Katolikus Iskolák országos tornaversenye volt, melyre 2016. április 2-án Budapesten, a Nemzeti Tornacsarnokban került sor. A dobogóról lecsúszva az előkelő IV. helyen végzett iskolánk csapata. Egyéni összetett, illetve szerenkénti versenyt is hirdettek, melyeken tornászaink közül többen is bekerültek a legjobb 6 közé: Bessenyei Roland (12.B) szekrényugrásban 6. helyen, Farkas Richárd (12.B) korláton 6. helyen, illetve Olajos László Leon (9.E) talajon 4. helyen végzett.

[ képek... ][ tovább... ]


Szép sikereket értek el diákjaink a megyei informatika versenyeken

2016. április 10.

Megyei Alkalmazói verseny általános iskolai korcsoport: Hajnal Szabolcs (7.A) VIII. hely, felkészítő tanár: Nemes Krisztián. Jedla Martin (7.A) IX. hely, felkészítő tanár: Dajka Miklós.
Megyei Alkalmazói verseny I. korcsoport: Szokolai Ágnes (9.E) VI. hely, felkészítő tanár: Dajka Miklós.
Megyei Alkalmazói verseny II. korcsoport: Barati István (11.B) I. hely, felkészítő tanár: Dajka Miklós. Rácz Zoltán (12.B) VI. hely, felkészítő tanár: Makláriné Almási Judit.
Megyei Programozó Bajnokság: Barati István (11.B) V. hely, felkészítő tanár: Dajka Miklós.
Megyei Webfejlesztő Csapatverseny: Barati István, Ésik Csaba, Gáspár Dávid IV. hely, felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a versenyzőknek és tanáraiknak!

[ képek... ]


Az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozón jártunk

2016. április 8.

2016. április 2-án került megrendezésre az Egyházmegye Ifjúsági Találkozója Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban, ahol buzgó fiatalok találkozhattak, ismerkedhettek egymással. Iskolánkból 28 lelkes fiatallal indultunk útnak és töltöttünk el egy felejthetetlen napot. A szervezők változatos, mozgalmas programokkal vártak bennünket, s nemcsak szellemi, hanem lelki feltöltődésünkről is gondoskodtak. Csodálatos élménnyel gazdagodva, lelkileg megerősödve tértünk haza.

Votykuné Aradi Angéla hittanár

[ képek... ]


Négyen a megyei alkalmazói verseny döntőjében

2016. március 21.

Iskolánkból 4 diák is bejutott a Megyei Alkalmazói verseny döntőjébe! Az 1. korcsoportban Szokolai Ágnes (9.E) és Kovács Tamás (9.Ny), a 2. korcsoportban Barati István (11.B) és Rácz Zoltán (12.B) osztályos tanuló képviseli iskolánkat a döntőben. A verseny 2016. március 31-én 14:30-tól kerül megrendezésre a Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolában. Sok sikert kívánunk a döntőhöz! Felkészítő tanárok: Dajka Miklós és Makláriné Almási Judit.

[ képek... ]


Eredményes szereplés a nemzetközi tehetségkutató versenyen

2016. március 20.

A 2016. március 17-19. között Szekszárdon megtartott 12. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjében Barati István 11.B osztályos tanuló az oktatóprogramok kategóriában a 2. helyezést, míg Molnár Máté 7.A osztályos tanuló a játékprogramok kategóriában az 5. helyet szerezte meg. A nagyon magas szintű mezőnyben mindkét diákunk teljesítménye elismerésre méltó volt. Máté játékprogramját innen lehet letölteni és kipróbálni. Felkészítő tanárok: Dajka Miklós és Jurás László.

[ képek... ]


Zrínyis sikerek

2016. március 10.

2016. március 4-én tartották Vásárosnaményban a XXVII. Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei eredményhirdetését, ahol iskolánk tanulóit is díjazták. Bakura István (11.E, Kosztya Gézáné) megyei 1. hely, Jenei Marcell (4.b, Bartháné Kovács Edit) megyei 3. hely, Jenei Miklós (5.b, Szolnokné Szepessy Éva Dóra) megyei 11. hely, Kovács Ádám (6.a, Jenei Miklós) megyei 11. hely. Gratulálunk az elért eredményekhez a tanulóknak és a felkészítő tanároknak is.

[ képek... ]Intézményünkbe látogattak a mándoki 7. osztályosok

2016. március 7.

2016. február 29-én a biológia-kémia iránt érdeklődő mándoki általános iskolások látogattak el iskolánkba. A 40 fős 7. osztályos diáksereg a keverékek szétválasztásának módszereit próbálta ki, növényi és állati szövetek vizsgálatát végezték a modern mikroszkópok segítségével. Nagyon érdekesnek találták a robotok és a 3D nyomtatók bemutatását is. Reméljük, hogy az itt szerzett ismereteiket hasznosítani tudják tanulmányaik során.

[ képek... ]


Két programozónk munkája is országos döntőt ért!

2016. március 5.

A 11. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjébe jutott Barati István 11.B, és Molnár Máté 7.A osztályos tanulónk. István egy oktatóprogrammal nevezett, ami a Nao robotok szimulációs mozgását teszi lehetővé, Máté pedig egy saját fejlesztésű játékkal indult a versenyen, ahol nemcsak hazai, hanem vajdasági és erdélyi diákok is megmutathatják pályamunkáikat. A döntőt Szekszárdon, az I. Béla Gimnáziumban rendezik 2016. március 17-19. között. Istvánnak van még tennivalója ezen kívül is, mert bejutott a Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny döntőjébe is, amelyet április 8-án rendezneka Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskolájában. Gratulálunk nekik a szép eredményekhez, és sikeres felkészülést kívánunk! Felkészítő tanárok: Dajka Miklós, Jurás László.

[ képek... ]


Országos döntőben iskolánk diákjai

2016. március 2.

Barati István 11.B osztályos tanuló bejutott az OKTV döntőjébe informatika I. kategóriában. A döntő időpontja 2016. március 12. (szombat) 10 óra, helye az Eötvös Loránd Tudományegyetem.
István bejutott a Fővárosi Középiskolai Informatika Alkalmazói Verseny döntőjébe is, ahol Szokolai Ágnes 9.E osztályos tanulóval együtt képviselik iskolánkat. A verseny időpontja 2016. március 23. (szerda) 9.00 óra, helyszíne a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Sikeres felkészülést kívánunk! Felkészítő tanár: Dajka Miklós.

[ képek... ]


Példaértékű iskolánk kezdeményezése

2016. február 15.

A FreeDee Printing Solutions pályázatot írt ki hazai iskolák számára, melynek keretében MakerBot 3D-nyomtatókhoz juthatnak az intézmények. A pályázat kapcsán rendezett sajtótájékoztatóra meghívást kapott iskolánk is, mint az első középiskola, ahol a gyakorlatban is foglalkoznak a 3D-nyomtatással. Kerezsi Béla igazgató bemutatta az iskolában folyó munkát, és a 3D-nyomtatás felhasználási lehetőségeit az oktatásban. Jurás László informatikatanár röviden ismertette a robot szakkör munkáját, valamint a 3D-technológia robotikára gyakorolt hatásait.

Az eseményről részletesen beszámolt a nol.hu és a hwsw.hu oldal is.

[ képek... ]


3D nyomtatás az oktatásban

2016. január 29.

Szakmai nyílt nap a Szent László Katolikus Középiskolában

A Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda a 3D nyomtatás technológiája iránt érdeklődő vállalkozók, pedagógusok és diákok részére 2016. január 29-én 9.30 órai kezdettel szakmai napot tartott „3D nyomtatás az oktatásban” címmel. A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadás sorozatot 4 helyszínen több mint 200 tanuló és kísérőik részvételével rendezték meg. A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak. A nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből.

Az eseményről részletesen olvashatnak a FreeDee blogon is.

[ képek... ][ tovább... ]


Nyolcadikos vendégek a Szent Lászlóban

2016. január 15.

2016. január 14-én újabb „vendégsereg” érkezett laborunkba. Ötven nyolcadikos diák Záhonyból, és kilenc fő Dögéből kísérő tanáraikkal együtt három órát töltöttek nálunk. Fizikából Foltin Tibor tanár úr, kémiából Papp-Soós Andrea tanárnő, biológiából Agárdi Sándor tanár úr szórakoztatták a diákokat látványos kísérletek bemutatásával, de a tanulók is kaptak feladatokat, amelyeket örömmel és ügyesen oldottak meg.
A kísérletek közben a látogatók megismerkedhettek az iskola robot szakkörének munkájával Jurás László informatikatanár és Barati István 11.B osztályos tanuló vezetésével. A LEGO és a NAO robotok bemutatása után a gyerekek és kísérő tanáraik megnézték az új MakerBot 3D-nyomtatókat is működés közben, és röviden megismerhették a 3d nyomtatás technológiáját és az ezzel elvégezhető feladatokat is.
A diákok és tanáraik sok élménnyel gazdagodva mondtak köszönetet a bemutatókért iskolánk vezetésének, és tértek vissza iskolájukba.

[ képek... ]


Szalagavató a Szent László Katolikus Középiskolában

2016. január 12.

2016. január 9-én került sor a Szent László Katolikus Középiskola szalagavatójára. A Római Katolikus Templomban a végzős tanulók, a pedagógusok, hitoktatók, a hozzátartozók és a meghívott vendégek jelenlétében a szalagok megszentelése történt, majd Kálmán József iskolalelkész intézett megindító szavakat a 120 maturanduszhoz.

Az ünnepélyes szalagtűzésnek a Művészetek Háza adott otthont, melyen Jenei Miklós igazgató-helyettes, a 12.D osztály osztályfőnöke mondott ünnepi beszédet. A – már hagyományosnak nevezhető - szórakoztató műsor nyitányaként keringőt láthatott a közönség, melyben minden osztály képviseltette magát. Ezek után a jelenlévőket vidám, táncos-zenés műsorokkal szórakoztatták a végzős osztályok. Az esemény zárásaként az önfeledt szórakozásra az iskola ebédlőjében került sor.

[ képek... ]


Újabb sikerek informatikából

2016. január 11.

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny - Alkalmazás kategória regionális döntőjébe jutott Molnár Máté 7.A, és Szokolai Ágnes 9.E osztályos tanuló. A regionális döntő 2016. február 6-án lesz a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában, Nyíregyházán. Ugyancsak itt rendezik az OKTV Informatika I. kategóriás versenyének II. fordulóját, ahová Barati István 11.B osztályos diákunk jutott tovább! A diákoknak sikeres felkészülést kívánunk! Felkészítő tanáruk: Dajka Miklós.

[ képek... ]


Ezüstérmes a tornacsapat

2015. december 16.

A Torna Diákolimpia megyei döntőjén a Szent László Katolikus Középiskola fiú tornacsapata II. helyezést ért el. Csapattagok: Bessenyei Roland, Olajos László, Farkas Richárd, Balogh Márk, Lázár Marcell Zsolt, Nagy Dániel. Felkészítő tanár: Szabó Sándor

[ képek... ]


Karácsonyi varázslat

2015. december 16.

Karácsonyi varázslat címmel tart kémiai kísérleti bemutatót a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 2015. december 17-én 13 órai kezdettel a biológia-kémia előadóban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

[ képek... ]


Püspöki látogatás

2015. december 15.

„Örüljetek az Úrban szüntelenül!
Újra csak azt mondom, örüljetek.
Emberszerető jóságotokat ismerje meg mindenki!”
Fil 4,4

2015. december 13-án, advent harmadik vasárnapján bemutatkozó látogatást tett városunkban a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új püspöke, Palánki Ferenc atya. A 10 órakor kezdődő szentmisén, a gyertyagyújtás örömteli percei után püspök atya homíliájában kitért a szeretet mindenek feletti megtartó és közösség formáló erejére, ami által nem csupán gazdagodik lelki életünk, hanem példaadó módon egymás segítségére is lehetünk.

[ képek... ][ tovább... ]


Két továbbjutó az alkalmazói versenyen

2015. december 3.

A Gábor Dénes Országos Számítástechnika Emlékverseny Alkalmazói kategóriájában a 2. fordulóba jutott iskolánk két diákja is! A II. korcsoportban Molnár Máté 7.a osztályos tanuló, a IV. korcsoportban pedig Barati István 11.b osztályos tanuló oldotta meg sikeresen az első forduló feladatait, így ők képviselik a Szent Lászlót a 2. fordulóban, amihez sok sikert a kívánunk! Felkészítő tanáruk: Dajka Miklós.

[ képek... ]


A Sztár Lehet, Ki Kreatív! eredményei

2015. november 30.

2015. november 16-20. között – immáron második alkalommal – rendezte meg a Szent László Katolikus Középiskola a „Sztár Lehet, Ki Kreatív!” (SZLKK) elnevezésű vetélkedősorozatot az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak. A diákok természettudományos, angol nyelvi, német nyelvi, sport és Ki mit tud? kategóriákban mérhették össze tudásukat, tehetségüket. Az esemény zárására, valamint a helyezettek megjutalmazására 2015. november 20-án, az ünnepélyes gálán került sor. Az elért eredmények IDE KATTINTVA tekinthetőek meg. Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és a felkészítő pedagógusoknak!

[ képek... ]


Szülői értekezlet pénteken

2015. november 24.

A Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2015. november 27-én 16.30 órától SZÜLŐI ÉRTEKEZLETET tartanak. Az osztályok szülői értekezlete után 17.30-tól fogadóórás szülői értekezletre is sor kerül, ahol a szaktanároktól érdeklődhetnek a diákokról.


Meghívó Babály András atya előadására

2015. november 24.

A Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda szeretettel meghívja a szülőket és az iskola pedagógusait 2015. november 26-án 17 órai kezdettel az intézmény ebédlőjébe Babály András atya előadására és közös imádságra. Töltsünk el egy estét terített asztal mellett, legyünk együtt keresztények!

[ képek... ]


Nyílt tanítási napok és szülői értekezlet novemberben

2015. november 5.

A Szent László Katolikus Középiskola ebben a tanévben november 11-13. között tartja nyílt tanítási napjait, ahová szeretettel várjuk a továbbtanulás előtt álló diákokat. Minden nap reggel közös tájékoztatót hallhatnak az iskolában folyó munkáról, majd csoportosan látogathatják meg a kijelölt tanórákat. November 13-án 16.30 órától pedig pályaválasztási szülői értekezletre várjuk az érdeklődő szülőket az iskola ebédlőjébe.
A tervezett bemutató órák listája itt olvasható: BEMUTATÓ ÓRÁK


Sztár lehet, ki kreatív!

2015. november 5.

A Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda ismét megrendezi az elmúlt évben nagy sikert aratott szellemi-, kulturális- és sportvetélkedőket Sztár Lehet, Ki Kreatív (SZLKK) címmel 2015. november 16-20. között. A versenyző csapatok és felkészítő tanáraik értékes tárgyjutalmakat nyerhetnek. A díjak átadására 2015. november 20-án kerül sor egy gálaműsor keretében, ahol fellépnek az iskola diákjai mellett az aznap délelőtt megrendezett Ki mit tud? legjobb előadói is. A versenyre 2015. november 10-ig lehet regisztrálni az iskolai honlap főoldalán, vagy itt: REGISZTRÁCIÓ.

Versenykiírás

Angol segédlet

Német segédlet


Kollégiumi beköltözés

2015. augusztus 25.

A kollégiumi beköltözés időpontja: 2015. augusztus 31. (hétfő) 14 óra. Aki nem kapott névre szóló értesítőt, de szeretne kollégista lenni, az érdeklődhet a 45/405-210-es telefonszámon.

[ képek... ]


Túl az első világversenyen

2015. augusztus 10.

2015. július 17-23. között a kínai Hefeiben rendezték meg a RoboCup2015 versenyt, ahol 40 ország felnőtt és ifjúsági csapatai mérték össze tudásukat a robotika különböző kategóriáiban. Magyarországról a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda háromtagú csapata, az RD-FIVE vett részt a versenyen, akik a Junior Dance liga secondary kategóriájában indultak, ahol 17 csapattal mérkőztek a díjakért.

A csapat tagjai: Barati István 11.B, Farkas Richárd és Nagy Miklós 12.B osztályos tanulók, valamint Jurás László felkészítő tanár 2015. július 16-án reggel indultunk el a nagy útra. Két átszállás után (Párizs és Guanghzou) másnap délelőtt érkeztünk meg Hefei-be, ahol a verseny szervezői már várták a résztvevőket, így rövid várakozás után, egyórás buszozást követően érkeztünk meg szállásunkra, a Fengda International Hotelbe. Egy rövid pihenést követően elindultunk felfedezni a szálloda környékét. Már az első napon sok érdekességet láttunk, hiszen az ottani időjárás, az emberek, a nyelv, a közlekedés, a járművek mind-mind újdonságként hatottak ránk.

[ képek... ][ tovább... ]


Üdvözlet a RoboCup 2015-ről

2015. július 20.

2015. július 17-23. között a kínai Hefeiben rendezik a RoboCup2015 versenyt, ahol 40 ország felnőtt és ifjúsági csapata méri össze tudását. Magyarországot a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda három tagú csapata, az RD-FIVE képviseli, akik a Junior Dance liga secondary kategóriájában lépnek színpadra. Az előadáson kívül pontozzák a plakát minőségét, illetve a szuper team-ben végzett munkát is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a tajvani, a japán és a szlovák csapattal közösen kell létrehozni egy új, közös produkciót. Ennek bemutatása szerdán lesz, amit az eredményhirdetés követ, s már csak a 11.500 km-es hazaút vár Barati Istvánra, Farkas Richárdra, Nagy Miklósra és felkészítő tanárukra, Jurás Lászlóra.

[ képek... ]


Letették az új kézilabda-centrum alapkövét

2015. június 12.

2015. június 12-én pénteken rakták le iskolánk és a Kisvárdai Kézilabda Club együttműködésében épülő új tornacsarnok alapkövét. Az ünnepségen részt vett Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Dr. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke is. A költségek jelentősebb részét a Bige Holding cégcsoport által felajánlott társasági nyereségadós (TAO) támogatás adja, az egyházi önerő 150 millió forint.

A bruttó 600 milliós beruházás magában foglalja a 35×50 méteres küzdőtérrel tervezett csarnokot, körben egy rekortán futópályát, két műanyag kültéri kézi- és egy kosárlabdapályát, valamint a 23 eszközt magába foglaló kültéri kondipark létrehozását is.

[ képek... ]


Ismét látogatókat fogadott a természettudományi labor

2015. június 4.

A Nyírlövői Általános Iskola 7. osztályos diákjai tekinthettek be a kísérletezés rejtelmeibe Kosztya Gézáné tanárnő vezetésével 2015. június 3-án. Az érdekes kísérletek után az iskola Robot Szakkörének tevékenységébe is bekapcsolódtak a vendégek egy kis időre, ahol a Lego Mindstorms EV3 és a NAO robotokkal folyó munkát ismerhették meg közelebbről Jurás László informatikatanár és a szakkör tagjai segítségével.

[ képek... ]


Óriási siker a XIX. Alföldi Országos Számítástechnika Versenyen

2015. május 31.

Sikerült mindkét kategória első helyét megszerezni a Szent Lászlós diákoknak. Molnár Máté (6.a) a 7-8. évfolyamos kategóriában, míg Barati István (10.b) a 9-10. évfolyam kategóriájában szerezte meg az első helyet! Az országos döntőt 2015. május 30-án tartották Nyíregyházán a TIT Jurányi Lajos Egyesülete székházában, s ezen kategóriánként a 10 legjobb eredményt elért versenyző jutott be. Gratulálunk a fiúknak! Felkészítő tanáruk Dajka Miklós.

[ képek... ]


Nekrológ helyett

2015. május 9.

1938-2015

„Mindig elégedett ember voltam, mert azt csináltam, amit akartam, amiért tanultam, amire egy életen át készültem, s ez kötelezett arra, hogy ne menjek be készületlenül az óráimra. Én ebből presztízskérdést csináltam. Minden gyereket arra szerettem volna megtanítani, hogy egy könyvből hogyan kell tanulni, pontosan úgy, ahogyan Makay Laci bácsitól tanultam. A tanár első feladata az, hogy könnyítsen a gyerekek dolgán, és amit én tudok, azt megpróbáljam átadni nekik. Soha nem tudtam volna szebbet elképzelni, mint azt, hogy egy tanítványom negyedikes korára többet tud, mint én. Ez az igazi siker. Sok tanítványom lett történelem szakos, jogász vagy orvos, és még több tanár. 14 osztálynak voltam osztályfőnöke. Volt olyan év, hogy egyszerre két osztályt is vittem. S talán ez volt az oka annak, hogy az utolsó évben már készültem a nyugdíjazásra. Elfáradtam.„

„ Mert nincs napfelkelte kettő ugyanaz,
Mert minden csönd más,- minden könny,- vigasz,
Elfut a perc, az örök Idő várja,
Lelkünk, mint fehér kendő, leng utána,…”
/Reményik Sándor/

ISTEN VELED EMI!


Országos döntőben két diákunk

2015. május 9.

A XVIII. Alföldi Országos Számítástechnikai Versenyen két diákunk is bejutott az országos döntőbe. A 7-8. évfolyamos kategóriában Molnár Máté 6.A osztályos tanuló az 1. helyről, míg 9-10. évfolyamon Barati István 10.B osztályos tanuló a 4. helyről várja az országos döntőt, melyet Nyíregyházán rendeznek meg június 5-7. között. Sok sikert kívánunk a diákoknak! Felkészítő tanár: Dajka Miklós.


Ballagás 2015

2015. április 30.

„Erő legyek: jövő ködébe látó,
Erő legyek: nagy eszmékért csatázó,
Zengjem a ködös mindenségen át,
Egy új teremtés király-himnuszát!
S ha egyszer majd az idő műhelyéből
Jőnek tüzesebb világ-hajnalok,
Tudjam, hogy élek, dalolok, vagyok!
Szeretném, ha egyszer az lehetnék,
Ami igazán lenni akarok.”


Wass Albert szavaival - melyeket Józsi Petra 13.E osztályos tanuló tolmácsolásában hallhattunk - indultak utolsó iskolai útjukra 2015. április 30-án iskolánk végzős diákjai. Életutunk egyik fontos és szép állomása a ballagás. Számvetés és számadás. Isten és ember előtt lelkünkben átsuhannak az itt töltött évek emlékei - s minden megszépülve válik sorsunk részévé. Ugyanakkor - valószínűleg - már az érettségi vizsgák izgalma is ott motoszkált a ballagó diákok gondolataiban, amint Kerezsi Béla igazgató úr szavait hallgatták.

[ képek... ][ tovább... ]


Szent Gellért Ösztöndíj

2015. április 21.

A Pro Pedagogia Christiana Alapítvány Szent Gellért Ösztöndíját 2015-ben a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvodában két tanuló nyerte el: Bodnár Bence 9.B, és Tóth Brigitta 12.D osztályos diákunk. Mindkettőjüknek gratulálunk!

[ képek... ]


Megyei döntős elsősegélynyújtóink

2015. április 20.

Megyei döntőbe jutott a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda elsősegélynyújtó csapata. A csapat tagjai: Papp Fanni, Hardi Renáta, Balogh Bianka Renáta, Tóth Tamás és Antal Dávid. Gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanáruknak, Hegedűs Árpádné tanárnőnek!

[ képek... ]


Két érem és egy különdíj

2015. április 17.

2015. április 17-én rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK2015) versenyt, amely egyben a RoboCupJunior (RCJ) világverseny selejtezője is. A Nyíregyházi Főiskolán két helyszínen zajlottak a versenyszámok, ahol négy kategóriában mérhették össze felkészültségüket a csapatok. A Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda színeiben két csapat vett részt a megmérettetésen, s mindketten előkelő helyen végeztek.
A Menekítő 'A' Liga Primary - Haladó korosztályban az MT-Soft csapat (tagjai: Molnár Máté és Sima Tibor 6.a osztályos tanulók) a II. helyen végzett LEGO EV3 robotjukkal. A Dance Liga Secondary korosztályban az RD-Five csapat (tagjai: Barati István 10.b, Farkas Richárd és Nagy Miklós 11.b osztályos tanulók, és két Nao robot) az I. helyet szerezte meg, s ezzel a jogot, hogy ha minden körülmény megfelelően alakul, képviselhessék Magyarországot az idei világversenyen a kínai Hefei-ben július 17-23. között. Ezen kívül a csapat elnyerte a "Legjobb színpadi teljesítményért" járó különdíjat is. A diákok felkészítő tanára Jurás László.
Külön említést érdemel, hogy iskolánk 14. évfolyamos diákja, Neviczki Csaba bíróként részt vett a Foci Liga mérkőzéseinek lebonyolításában, valamint a liga díjainak átadásában. Gratulálunk a csapatoknak a sikeres szerepléshez!

[ képek... ]


Siker a megyei informatika versenyen!

2015. április 13.

Nagyon szép eredményeket értek el diákjaink a megyei informatika versenyen. A Webfejlesztők Csapatversenyében 3. helyezést ért el a Vedres István, Szikszai Máté, Balogh László alkotta csapat. A 9.B osztályos diákok felkészítő tanára Makláriné Almási Judit. Ugyanebben a kategóriában a 4. helyet szerezte meg Barati Istán, Ésik Csaba és Gáspár Dávid csapat, akik a 10.B osztály tanulói. Felkészítő tanáruk Dajka Miklós.
A Megyei Programozó Bajnokságban Molnár Máté 6.A osztályos tanuló az 5. helyen végzett, míg Barati István 10.B osztályos diákunk a 6. helyen zárt. Felkészítő tanáruk Dajka Miklós. A Megyei Alkalmazói Verseny I. kategóriájában Barati István az 1. helyen végzett, és ugyancsak az 1. helyet szerezte meg az általános iskolások között Molnár Máté. Felkészítő tanáruk Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményekhez!

[ képek... ]


Országos 8. hely informatikából

2015. április 4.

2015. március 14-én rendezték meg a Nemes Tihamér OITV Alkalmazás kategória országos döntőjét Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol diákunk, Barati István 10.B osztályos tanuló a 8. helyen végzett! István meghívást kapott az ünnepélyes díjátadóra is, amelynek időpontja: 2015. május 7. Felkészítő tanár: Dajka Miklós. Gratulálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Látogatók az új laborban

2015. március 31.

Kerezsi Béla igazgató úr mutatta be az új létesítményeket a lelki gyakorlatot segítő miskolci diákoknak. Kosztya Gézáné tanárnő a komorói általános iskolásoknak tartott rendhagyó kémia órát, ahol a tanulók is kísérletezhettek. Az új eszközöket Agárdi Sándor tanár úr mutatta be.

[ képek... ]


4 első hely és 2 országos döntős meghívás

2015. március 7.

Iskolánk tanulói szép eredményekkel tértek haza a Zrínyi és a Gordiusz Matematikaverseny megyei fordulójának eredményhirdetéséről. I. helyezést ért el: Jenei Marcell 3.a (Bartháné Kovács Edit), Bakura István 10.E (Kosztya Gézáné), Tóth Alida Bianka 12.E (Kerekes Tibor), Szanyi Gergő 12.B (Jenei Miklós) II. hely: Molnár Máté 6.a (Jeneiné Biervarth Andrea), Barati István 10.B (Jeneiné Biervarth Andrea) VIII. hely: Jármi Dávid 6.a (Jeneiné Biervarth Andrea) IX. hely: Kovács Ádám 5.a (Jenei Miklós)
Az egyéni versenyzők mellett a csapatokat is értékelték, ahol a 6. osztályosok, Molnár Máté, Jármi Dávid, Papp Lóránt András (Jeneiné Biervarth Andrea) összesített eredményeik alapján megyei I. helyezést értek el. Jenei Marcell és Molnár Máté az április 1-3. között Pécsett megrendezendő országos döntőre is meghívót kapott.
Gratulálunk a tanulóknak és a felkészítő tanároknak, az országos döntőre jó felkészülést és eredményes szereplést kívánunk!

[ képek... ]


Országos döntőbe jutott diákunk

2015. március 2.

Barati István 10.B osztályos tanuló sikerrel szerepelt a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny 2. fordulójában, így 275 ponttal, a 9. helyen bejutott az országos döntőbe! A döntő helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara lesz (Budapest, XI. ker. Pázmány Péter sétány 1/C). Eredményes szereplést kívánunk Istvánnak a döntőben! Felkészítő tanára Dajka Miklós.


Bemutatkozott a robot szakkör

2015. február 27.

2015. február 26-án délután zsúfolásig megtelt a Jedlik Ányos Természettudományi Laboratórium fizika előadója a Szent László Katolikus Középiskolában, ahol az iskola robot szakköre mutatta be tevékenységét. Jurás László informatikatanár röviden bemutatta a LEGO Mindstorm EV3 és a NAO robotok főbb jellemzőit, majd Molnár Máté 6.a osztályos, és Barati István 10.b osztályos tanulók a gyakorlatban is bemutatták, hogy milyen feladatokra használják a robotokat.

[ képek... ][ tovább... ]


Szakmai tanácskozás kémiatanároknak

2015. február 19.

Kisvárda és környéke általános iskoláinak és középiskoláinak kémia szakos tanárai találkoztak 2015. február 17-én délután a Szent László Katolikus Középiskolában. Kosztya Gézáné tanárnő és Kerezsi Béla igazgató úr köszöntötte a megjelenteket, majd Garai Miklós (Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza) és Sarka Lajos (Nyíregyházi Főiskola) irányításával beszélgettek a tantárgy jelenéről és jövőjéről.

[ képek... ]


Megyei döntőben az infósok

2015. február 13.

A 2014-2015-ös tanév Megyei Alkalmazói Versenyén 3 diákunk bejutott a megyei döntőbe. Az 1. kategóriában Barati István 10.B osztályos, a 3. kategóriában Szanyi Gergő és Szegő Dávid 12.B osztályos tanuló vehet részt a megyei döntőn 2015. március 6-án (péntek) 14 órai kezdettel. A versenynek a Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium ad otthont. A diákok felkészítő tanára: Dajka Miklós

[ képek... ]


Robot bemutató iskolánkban

2015. február 12.

2015. február 26-án 15 órai kezdettel szeretettel várjuk a robotika iránt érdeklődőket a Jedlik Ányos Természettudományi Laboratóriumba, ahol az iskola robot szakköre bemutatja a LEGO Mindstorm EV3 és a NAO robotokat. Ízelítőt láthatnak azokról a versenyekről, amelyeken eddig részt vett csapatunk, valamint betekintést nyerhetnek a tavaszi versenyekre való felkészülés lépéseibe is. A szakkör tagjai megmutatják a robotok programozásának lehetőségeit is.

[ képek... ]


Új eszközök a laborban

2015. február 12.

Új eszközökkel gazdagodott a Szent László Katolikus Középiskola Jedlik Ányos Természettudományi Laboratóriuma. Az elmúlt napokban érkeztek meg, s hamarosan beszerelésre is kerülnek azok a laboratóriumi eszközök, melyek az iskolai természettudományos oktatást segíthetik: egy Memmert hőlégsterilizátor, termosztát és egy steril fülke is beépítésre vár a korszerű laboratóriumban. Ezekkel az eszközökkel középiskolánkban is lehetővé válik a tudományos kutatás.

[ képek... ]


Középiskolás farsang

2015. február 10.

Az iskola régi hagyományait követve farsangi bált tartottunk február 6-án a Szent László Szakközépiskolában. A nagyböjtig tartó időszakban a felnőttek és a gyerekek is szívesen táncolnak, öltöznek maskarába; ápoljuk ezzel hagyományainkat, és jól is szórakozunk közben. 16 órától iskolánk zenekara, a Szex-tett adott koncertet, majd a tizedikes osztályfőnökök jelmezes bemutatója következett. A kilencedik és a tizedik évfolyam minden osztálya megmutatta, milyen ötletes a jelmezválasztása, mennyire ügyesek a diákjai. A legtöbben nem csak álarcot, „maskarát” viseltek, hanem táncoltak, énekeltek vagy valamilyen műsorszámmal is készültek. Nehéz dolga volt a zsűrinek! Az első helyezett tortát, a többiek édességet, apró ajándékokat nyertek (a 9.D, 10.A, 9.Ny osztályok; különdíjas a 9.B). A tombola után zenés-táncos mulatsággal zártuk az estét.

[ képek... ]


Szent Lászlós sikerek a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Versenyen

2015. január 17.

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny - Programozás kategória I. korcsoportban Molnár Máté 6.A osztályos tanuló a regionális döntő feladatait maximális pontszámra, azaz 150 pontra írta meg. Az első fordulóból 47 pontot visz, így a maximálisan szerezhető 200 pontból 197 ponttal, a 7. legjobb eredménnyel, bejutott az országos döntőbe!

A II. korcsoportban Barati István 10.B osztályos tanuló a megszerezhető 150 pontból 62 pontot ért el, amivel korcsoportjában a regionális döntő legjobb versenyzője volt! Ő az első fordulóból 37 pontot visz tovább, így 99 ponttal, az 59. helyen, bejutott az országos döntőbe!
Mindkét diák felkészítő tanára: Dajka Miklós.
Gratulálunk a versenyzőknek, és sok sikert az országos döntőhöz!

[ képek... ]


Humanoid robotok a Szent Lászlóban

2015. január 16.

A napokban megérkezett Franciaországból az a két darab NAO robot, amelyet az elmúlt év végén rendelt meg a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda. A jelentős beruházás célja, hogy a diákok közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a legmodernebb technológiákkal, s ezeket a vívmányokat az oktatás folyamán is ki tudják használni.

A robotok elsősorban az informatika, azon belül is a programozás oktatásában jelentenek előrelépést, hiszen több programozási nyelvet (szám szerint 8) is ismernek, és jelenlétükkel sokkal életszerűbb programozási feladatokat lehet megoldani. Természetesen nemcsak az informatikusoknak jelent élményt egy ilyen eszköz, hiszen látványos bemutatók tarthatók közreműködésükkel természettudományi, angol nyelvi, vagy akár testnevelés órákon is.

[ képek... ][ tovább... ]


Sikeres évkezdet a programozóknál

2014. december 07.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a 2014/2015-ös tanév őszi félévében ismét megrendezte a DEIK Regionális Programozó Csapatversenyt 2014. november 30-án. A versenyen 2 csapatunk indult az I. kategóriában. A 32 csapatból az alábbi helyezéseket értük el: Szanyi Gergő és Szegő Dávid a 18. helyen végzett, míg Barati István és Molnár Máté a 8. helyen zárta a versenyt.

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny - Programozás kategória regionális döntőjébe jutott két diákunk: I. kategóriában Molnár Máté, 6.A osztályos tanuló, a II. kategóriában pedig Barati István, 10.B osztályos diákunk. A versenyre Nyíregyházán a Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégiumban kerül sor 2015. január 10-én 10 órai kezdettel. A diákok felkészítő tanára Dajka Miklós informatikatanár.

[ képek... ]


Véget ért a versenysorozat

2014. november 27.

A Szent László Katolikus Középiskola a 2014. november 18. és 20. között megrendezésre került nyílt tanítási napok kísérő programjaként Sztár Lehet, Ki Kreatív címmel - hagyományteremtő szándékkal - hirdetett csapatversenyt a 7-8. osztályos általános iskolások számára természettudományok, angol nyelv, anyanyelv és sport kategóriákban, valamint Ki mit tud?-ot rendeztek vers és próza, ének és tánc kategóriákban.


VERSENYEREDMÉNYEK

[ képek... ][ tovább... ]


Felszentelték a Jedlik Ányos Természettudományos Labort

2014. november 19.

2014. november 17-én ünnepélyes keretek között felavatták a Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola új természettudományos laborját, amely Jedlik Ányos nevét vette fel. A meghívott vendégeket Kerezsi Béla igazgató köszöntötte, majd Linzenbold József esperes plébános atya felszentelte a labort. Ezt követően Kerekes Tibor tanár úr méltatta a névadó, Jedlik Ányos munkásságát, az iskola természettudományos tantárgyakat tanító tanárai és diákjaik pedig látványos kísérletekkel szórakoztatták a vendégeket.

[ képek... ]


Nyílt tanítási napok novemberben

2014. november 4.

A Szent László Katolikus Középiskola ebben a tanévben november 18-20. között tartja nyílt tanítási napjait, ahová szeretettel várjuk a továbbtanulás előtt álló diákokat. Minden nap reggel közös tájékoztatót hallhatnak az iskolában folyó munkáról, majd csoportosan látogathatják meg a kijelölt tanórákat. A tervezett bemutató órák listája itt olvasható: BEMUTATÓ ÓRÁK


Szalagavató a Szent László Katolikus Középiskolában

2014. október 22.

A szalagavató szép hagyomány, élmény és egy idő után már csak emlék. Reméljük, azok a maturandusok is így vélekednek, akik 2014. október 18-án kapták meg osztályfőnöküktől a végzősök jelképét. A szalagtűzés előtt Kálmán József atya a Római Katolikus Templomban ünnepi szentmise keretében megszentelte a szalagokat. Kocsi Izabella tolmácsolásában Túrmezei Erzsébet versét hallgatták meg a jelenlévők, majd a végzős diákok nevében Molnár Kitti köszönte meg a nevelők kitartó és lelkiismeretes munkáját. Végül szép hagyományként a végzős osztályok képviselői szalagot tűztek az intézmény minden tanárának, hitoktatójának.

[ képek... ][ tovább... ]


Gólya-„hír”

2014. október 18.

2014. október 6-10. között került megrendezésre iskolánkban a Gólyahét. A 9. osztályos tanulók a hét szinte valamennyi napján hol komoly, hol játékos vetélkedőkön vettek részt. Hétfőn szentmise keretében került sor az ünnepélyes fogadalomtételre. Kedden műveltségi vetélkedő színesítette a programot. Szerdán játékos sportverseny zajlott a tornateremben, csütörtökön pedig elsősegélynyújtó vetélkedőt rendeztünk. A színes programsorozatot péntek este játékos verseny és disco zárta.

[ képek... ][ tovább... ]


Sztár lehet, ki kreatív!

2014. október 15.

A Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda szellemi-, kulturális- és sportvetélkedőket szervez Sztár Lehet, Ki Kreatív (SZLKK) címmel 2014. november 18-20. között. A versenyző csapatok és felkészítő tanáraik értékes tárgyjutalmakat nyerhetnek. Ezen felül a sportversenyek legjobbjai ellátogathatnak a decemberben megrendezésre kerülő Női Kézilabda Európa Bajnokság valamelyik mérkőzésére, a többi kategória díjazottjai pedig közös színházlátogatáson vehetnek részt. A díjak átadására 2014. november 25-én kerül sor egy gálaműsor keretében, ahol fellépnek az iskola diákjai mellett az aznap délelőtt megrendezett Ki mit tud? legjobb előadói is. A versenyre 2014. november 10-ig lehet regisztrálni itt: Regisztráció

[ képek... ][ tovább... ]


Színjátszóink Debrecenben és Nyíregyházán

2014. szeptember 26.

A Templomok éjszakáján nagy sikerrel mutatkoztak be a Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola színjátszói a Legyetek jók, ha tudtok című darabbal. A közönség vastapssal jutalmazta a 65 középiskolás és általános iskolás diák előadását, akik néhány nap múlva Debrecenbe és Nyíregyházára is elvitték a mű üzenetét, és bizonyították, hogy nem csupán a hazai közönség érti és értékeli játékukat.

[ képek... ][ tovább... ]


Templomok éjszakája

2014. szeptember 25.

Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is. (Mt 6)

A nyitott Templomok éjszakája egy különleges lehetőség az egyházközség számára, hogy találkozásra hívja híveit és a városlakókat egyaránt. Szélesre tárja nem csupán a templom ajtaját, hanem bepillantást enged sokrétű tevékenységébe is. Idén rendkívül változatos program várta mindazokat, akik megtisztelték jelenlétükkel a programot! Délután a Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola tanulói adták elő tanulságos és megható előadásukat: Legyetek jók, ha tudtok… címmel.

[ képek... ][ tovább... ]


Gyászhír

2014. szeptember 23.

A Szent László Katolikus Középiskola mély megrendüléssel gyászolja volt tanítványát,
Balla Tímea Viktóriát, aki 2014. szeptember 23-án tragikus hirtelenséggel hunyt el.
Idén novemberben töltötte volna be 21. életévét, a 2012-2013-as tanévben
érettségizett iskolánkban.
Emlékezzünk arra, hogy útitársai voltunk a földön, és imádkozzunk lelki üdvéért!

Szabolcs megye ifjú „hősei”

2014. augusztus 25.

Idén nyáron is megrendezésre került immár VIII. alkalommal a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt programja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat. Ez a program lehetőséget nyújtott és nyújt a fiatal önkénteseknek, hogy elsősegély-nyújtási ismereteiket magasabb szintre emeljék, tapasztalatot gyűjtsenek és segítsenek az embereknek. Kisvárdáról a Szent László Katolikus Szakközépiskola valamint a Bessenyei György Gimnázium ifjú növendékei vehettek részt ebben a táborban. Nagy megtiszteltetés volt ez mindannyiunknak, hiszen remek 10 napot tölthettünk el a Balatonon, mint az Észak-Alföldi régió csapata.

[ képek... ][ tovább... ]


Fontos időpontok az új tanév elején

2014. augusztus 19.

Néhány nap múlva véget ér a szünidő, és megkezdődik az új tanév. Augusztus 25-én 9 órától kerül sor az alakuló értekezletre, amelyet követően különböző pótló, javító- és osztályozó vizsgákra kerül sor. A diákok számára fontos időpont augusztus 27., amikor is az egyenruhákat vehetik át 9-13 óra között a kollégiumi tanáriban (a könyvtárral szemben). A matrózblúz 4500 Ft/db, a szoknya 4000 Ft/db. Az időpontok közül kiemelkedik 2014. augusztus 31. 16 óra, ugyanis ekor kerül sor a tanévnyitó ünnepségre az új általános iskolában. Az év eleji eseménynaptár részletesen megtekinthető illetve letölthető ide kattintva.


I. hely a XVIII. Alföldi Országos Számítástechnikai Versenyen

2014. június 7.

Úgy tűnik, eredményes volt a felkészülés, hiszen Barati István (9.E) a XVIII. Alföldi Országos Számítástechnikai Verseny döntőjében mindenkit megelőzve az I. helyet szerezte meg. A döntőt Nyíregyházán rendezte meg a TIT Jurányi Lajos Egyesülete június 7-én, ahol a versenyzőknek összetett számítástechnikai, illetve felhasználói feladatokat kellett megoldaniuk. István felkészítő tanára Dajka Miklós informatikatanár. Gratuálunk a szép eredményhez!

[ képek... ]


Gyászhír

2014. június 6.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöke a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Papp János nyíregyházi plébános, szabolcsi főesperes, címzetes apát életének 62., áldozópapságának 37. évében, 2014. június 4-én, szentségekkel megerősítve, a nyíregyházi Jósa András Kórházban hazatért Teremtőjéhez. Temetésére 2014. június 12-én, csütörtökön kerül sor...

[ tovább... ]


Célba találtak a robotok

2014. május 31.

Május 31-én rendezte meg a 2014. évi Robotolimpiát a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, ahol iskolánkat két csapat képviselte. A sok tapasztalat mellett néhány érmet is sikerült begyűjteni a versenyzőknek: az MT-SOFT csapat (Molnár Máté 5.A, Neviczki Csaba 13.Gi, felkészítő: Dajka Miklós) célba dobás kategóriában I. helyezést, míg akadályfutásban III. helyezést szerzett. Az összetettben éppen lecsúsztak a dobogóról, 4. helyen végeztek. A Terminator Factory csapata (Barati István 9.E, Kotulák László 13.Gi, felkészítő: Jurás László) a célba dobás kategóriában ezüstérmet szerzett, összetettben pedig a 6. helyen zártak. A jó hangulatú versenyen olyan tapasztalatokat szereztek a diákok, amelyek további eredmények elérésére ösztönzik őket. Mindannyiuknak gratulálunk!

[ képek... ]


Akire büszkék lehetünk

2014. május 31.

Iskolánk érettségiző diákjáról, a 12.D osztályos Gonda Viktóriáról bátran állíthatjuk ezt, hiszen az elmúlt hónapok során három alkalommal is eredményesen szerepelt országos twirling versenyeken. Áprilisban Kisvárdán lett 2. helyezett, legutóbb pedig május 17-én Maglódon jutalmazta teljesítményét a szakmai zsűri 2. díjjal. Gratulálunk Vikinek és felkészítőjének, Szilágyi Zoltánnénak.

[ képek... ]


Állásajánlatok iskolánkban

2014. május 30.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda az alábbi állásokra hirdet pályázatot a 2014/15-ös tanévre:
- magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár (fél állás)
- biológia szakos középiskolai tanár (fél állás)
- angol szakos középiskolai tanár
- közgazdász szakos középiskolai tanár
- ügyvitel szakos középiskolai tanár
- testnevelés szakos tanár (2 fő)
- matematika szakos középiskolai tanár
A pályázatokról további részleteket találnak a tovább... gombra kattintva.

[ tovább... ]


Országos számítástechnikai döntőben iskolánk diákja

2014. május 15.

Iskolánk tanulója, Barati István (9.E), az elődöntőben elért 3. helyével bejutott a XVIII. Alföldi Országos Számítástechnikai Verseny döntőjébe. A döntőt Nyíregyházán rendezi a TIT Jurányi Lajos Egyesülete 2014. június 7-én, ahol a versenyzőknek összetett számítástechnikai, illetve felhasználói feladatokat kell megoldaniuk. István felkészítő tanára Dajka Miklós. Gratuálunk a döntőbe jutáshoz, és sikeres felkészülést kívánunk!

[ képek... ]


Érmek az Ambrózy Géza Megyei Matematikaversenyről

2014. május 14.

2014. május 14-én került sor Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda kápolnájában az Ambrózy Géza Megyei Matematikaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Iskolánk tanulói közül Barati István 9.E osztályos tanuló a 2. helyen végzett, felkészítő tanára Kosztya Gézáné. Molnár Máté 5. osztályos tanuló a 3. helyet szerezte meg, felészítője Jeneiné Biervarth Andrea. Dicséretben részesült továbbá Jármi Dávid, Papp Lóránt 5. osztályos tanulók (Jeneiné Biervarth Andrea), és Tóth Alida Bianka 11.E osztályos tanuló (Kerekes Tibor). Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak!

[ képek... ]


Ballagás 2014.

2014. május 1.

„A szárny megnőtt, üresen áll a fészek,
Csak álom volt a régi jó világ,
És mint a fecske alkonyati szélnek,
Ma szárnyat bontott egy sereg diák.”


Wass Albert búcsúszavaival indultak utolsó iskolai útjukra 2014. április 30-án iskolánk végzős diákjai. A ballagási ünnepség fontos állomás minden ember életében: számvetés az itt töltött 4, illetve 5 évről, emlékek sokasága száguldozik a fejekben, érzések, hangulatok cikáznak a lelkekben és a szívekben. Ugyanakkor - valószínűleg - már az érettségi vizsgák izgalma is ott motoszkált a 162 ballagó diák gondolataiban, amint Kerezsi Béla igazgató úr szavait hallgatták.

[ képek... ][ tovább... ]


Szín-kópék a színpadon

2014. április 30.

Egy évvel ezelőtt emlékeztünk meg a Szent László Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda alapításának 95., egyházi fenntartásba vételének 21., és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának 20. évfordulójára.
Minden jeles évforduló nemcsak emlékezés, hanem az értékek számbavétele is. Ezeket az értékeket bővítették az elmúlt napokban intézményünk diákjai, tanárai. Ebben a tanévben alakult meg iskolánk Szín-kópék Diákszínpada. Tagjai között találunk olyan tehetségeket, akik már évek óta szereplői egy-egy Kisvárdán bemutatott színdarabnak, de többségük most először lépett fel a világot jelentő deszkákra. Korosztályuk is igen változatos, az óvodástól kezdve az általános iskolásokon keresztül megtaláljuk itt a középiskolásokat is.

[ képek... ][ tovább... ]


Sikeres szereplés a Kazinczy-versenyen

2014. április 27.

2014. április 25-27. között 49. alkalommal rendezték meg a Kazinczy Ferenc nyelvújítóról elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny Kárpát-medencei döntőjét Győrben. Iskolánk tehetséges diákja, Szikszai Eszter (13. E) a megyei fordulóban elért 2. helyezésével kivívta a részvétel jogát e rangos versenyen. A hétvége folyamán mintegy 150 diák mérette meg magát, s a szakközépiskolai kategóriában Eszter az Anyanyelvápolók Szövetségének díját nyerte el. Gratulálunk a szép eredményhez neki és felkészítő tanárának, Jurásné Papp Mónikának!

[ képek... ]


Magyar Ifjúsági Robot Kupa eredmények

2014. április 26.

2014. április 26-án a Nyíregyházi Főiskolán rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupa idei versenyét, amelyen a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda két csapattal képviseltette magát. A menekítő liga (Rescue A) általános iskolás kategóriájában az MT-Soft csapat (Molnár Máté, Pápai Tamás 5.a osztályos tanulók) a 2. helyen végzett, míg középiskolás kategóriában a Terminator Factory csapat (Barati István 10.e, Kotulák László, Kovács Gábor, Neviczki Csaba 13.gi – gazdasági informatikus osztályok tanulói) az első helyet szerezte meg. A csapatokat Dajka Miklós és Jurás László informatikatanárok készítették fel a versenyre. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek!

[ képek... ][ tovább... ]


Szép eredmények matematikából

2014. április 24.

A közelmúltban több matematikai versenyen is sikerrel szerepeltek diákjaink. Az Alapműveleti Matematikaversenyen a 4.a osztályos Kovács Ádám (felkészítő tanára: Krakkné Varga Csilla) 6., az 5.a osztályos Jedla Martin 3., míg osztálytársa Molnár Máté 6. helyezett lett (felkészítő tanáruk: Jeneiné Biervarth Andrea).

A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen tanulóink közül:
Szanyi Gergő (11. B) megyei 1. (Jenei Miklós)
Barati István (9. E) megyei 2. (Kosztya Gézáné)
Tóth Alida Bianka (11. E) megyei 3. (Kerekes Tibor)
Kézi Ferenc (12. E) megyei 4. (Jenei Miklós)
Hardi Renáta (11. D) megyei 5. (Tóthné Bíró Andrea)
Molnár Máté (5. a) megyei 6. (Jeneiné Biervarth Andrea) helyezést ért el.

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanároknak is!


Elsősegélynyújtó verseny iskolánkban

2014. április 20.

2014-ben a mi iskolánkat érte az a megtiszteltetés, hogy március 29-én a területi elsősegélynyújtó verseny itt került megrendezésre. Iskolánkból két csapat indult, egy az ifjúsági kategóriában, egy pedig a felnőtt mezőnyben.
Szombat reggel a suliban gyülekezve nagy izgalommal vártuk a verseny kezdetét. Magunkhoz vettük az elsősegélyládáinkat és csapatonként elindultunk a tornaterembe sorakozni. Az ünnepélyes megnyitó után megkezdődött a megmérettetés tizenhat állomáshelyen.

[ tovább... ]


13. hely az országos szakmai tanulmányi versenyen

2014. április 17.

Bacskai Tibor 13. E osztályos tanuló az országos szakmai tanulmányi versenyen elméleti gazdaságtanból 13. helyezést ért el. Felkészítő tanára Gáncs Tamásné.
Mindkettőjüknek szívből gratulálunk!


KIT 2014

2014. április 16.

2014. április 11-én KIT találkozót rendezett a debreceni Svetits Gimnázium, amelyre az egyházmegye területéről érkeztek iskolák. Nem csak római katolikus intézmények, hanem református, evangélikus és görög katolikus iskolák is részt vettek. A rendezvény színvonalát határon túli iskolák is emelték. Több műveltségi területen rendeztek vetélkedőket: hittan, idegen nyelv, történelem, irodalom, sport, természettudományok, rajz, fotó stb. A Szent László Katolikus Szakközépiskola tanulói több oklevéllel gyarapodtak a nap során.

[ képek... ][ tovább... ]


Szép eredmény informatikából

2014. április 9.

Amint arról korábban beszámoltunk, Barati István 10.E osztályos tanuló bejutott a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny Alkalmazás kategória országos döntőjébe, ahol végül a 23. helyen zárta a versenyt. Felkészítő tanára Dajka Miklós. Gratulálunk a nagyon szép eredményhez!

6. Megyei Diákparlament

2014. április 3.

2014. március 24-én került megrendezésre Nyíregyházán a Megyei Önkormányzat Hivatalában, a Bessenyei Teremben a 6. Megyei Diákparlament, ahol a megye általános és középiskolái képviseltették magukat. A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola Kollégium és Óvoda diákönkormányzatának küldöttei, Hardi Renáta és Kovács Mirella, valamint Hegedűs Árpádné, a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus vettek részt a tanácskozáson.

[ képek... ][ tovább... ]


IDEIGLENES FELVÉTELI JEGYZÉK 2014.

2014. március 12.

A 2014-2015. tanévre felvételiző nyolcadik osztályos tanulók felvételi pontjai: a hozott pontokból (max. 100 pont) és a felvételi vizsgán szerezett pontokból (max. 100 pont) tevődnek össze. Minden tanuló több listán is szerepelhet, mivel a felvételi rangsorok tartalmazzák a szakmacsoportra jelentkező összes tanulót. A végleges döntésről a tanulók áprilisban kapnak tájékoztatást.

  Ideiglenes felvételi rangsorok:
 1. Közgazdaság szakmacsoport (46 fő)
 2. Ügyvitel szakmacsoport (46 fő)
 3. Informatika szakmacsoport (46 fő)
 4. Nyelvi előkészítő gimnáziumi osztály (34 fő)

Országos döntős szereplés informatikából

2014. március 11.

Barati István 10. E osztályos tanulónk bejutott a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny alkalmazói kategóriájában az országos döntőbe. Felkészítő tanára Dajka Miklós. Az országos döntő helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara lesz 2014. március 22-én.
Eredményes szereplést kívánunk Istvánnak az országos döntőben.


Elkészült a Hívunk-várunk... 2. száma

2014. február 26.

Néhány napon belül mindenki kézbe veheti a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda bemutatkozó kiadványának második számát Hívunk-várunk... címmel. Az első számhoz hasonlóan újabb információkat olvashatnak az iskola működéséről és a közeljövő terveiről. Az eseménynaptár segít eligazodni a fontosabb dátumok között, s érdemes a rejtvényfejtést is folytatni az értékes nyereményekért. Az újság letölthető a képre kattintva.

[ tovább... ]


Vidám farsang a középiskolában

2014. február 10.

Az iskola régi hagyományit követve farsangi bált tartottunk február 7-én a Szent László Szakközépiskolában. A nagyböjtig tartó időszakban a felnőttek és a gyerekek is szívesen táncolnak, öltöznek maskarába. Ápoljuk ezzel hagyományainkat, és jól is szórakozunk közben.
Az ünnepség elején a farsangi szokásokkal ismerkedtünk, majd a tizedikes osztályfőnökök jelmezes bemutatója következett. A kilencedik és a tizedik évfolyam minden osztálya megmutatta milyen ötletes a jelmezválasztása, mennyire ügyesek a diákjai. A legtöbben nem csak álarcot, „maskarát” viseltek, hanem táncoltak, énekeltek vagy valamilyen műsorszámmal is készültek. Nehéz dolga volt a zsűrinek. Az első helyezett tortát, a többiek édességet, apró ajándékokat nyertek (a 9.ny, 9.c, 10.a osztályok). A tombola után a diákoknak lehetőségük volt arra, hogy táncoljanak. Mindannyian jól szórakoztunk ezen az estén.

[ képek... ]


Jótékonysági bál

2014. január 31.

Még a hófúvás és a zord idő sem vette el a kedvét azoknak a bálozóknak, akik az elmúlt hétvégén, 2014. január 25-én egy családias, vidám hangulatú estét töltöttek el a kisvárdai Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda jótékonysági rendezvényén. Az intézmény szülői munkaközössége és nevelőtestülete által szervezett bálon a megjelenteket megtisztelte jelenlétével Linzenbold József esperes plébános, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke, Leleszi Tibor, városunk polgármestere, valamint az intézmények képviselői.

[ képek... ][ tovább... ]


Diákolimpia megyei úszóverseny Nyírbátorban

2014. január 28.

2014. január 25-én nyolc középiskolás diákunk vett részt a Nyírbátorban rendezett megyei úszóversenyen, ahonnan érmekkel tértek haza. A 4 x 50 méteres gyorsúszásban a leány és a fiú váltó egyaránt ezüstérmet szerzett. A lányok: Kovács Anett 10.b, Végső Gréta 11.a, Tóth Klaudia 11.d, Tóth Evelin 10.d. A fiúk: Nagy Miklós 10.b, Somogyi Attila 9.ny, Bíró Máté 9.a, Kiss Alex 9.a.
Az egyéni versenyekben is jeleskedtek tanulóink. 100 m háton Kovács Anett, 100 m gyorsúszásban pedig Nagy Miklós 3. helyezést ért el. Minden versenyzőnek gratulálunk!

[ képek... ]


Elvinni a szeretet fényét...

2013. december 18.

„Talán úgy kellene élnünk – hiszen ki tudja, meddig élhetünk? – hogy széppé tegyük a magunk, és lehetőleg a mások életét is mindaddig, amíg ez lehetséges.”

Lőrincz L. László


Szenteste és a karácsony az az ünnep, amelyben Jézus Krisztus születésére emlékezünk, azonban a karácsony fogalma összefonódott a szeretet ünnepe, a boldogság és a meghittség kifejezésekkel is. Ahogy fellobban az első gyertyaláng az adventi koszorún, az emberek többségében megfogalmazódik a vágy a csendre, nyugalomra, azokra az értékekre, amelyekben a rohanó hétköznapokon sokszor nem jut időnk. Az ünnepi készülődésben igyekszünk figyelni embertársainkra, családtagjainkra, barátainkra. Vannak azonban olyanok is, akik bizonyos okok miatt nem ünnepelhetnek szeretteik körében, a karácsonyt kénytelenek családjuktól távol, speciális otthonokban tölteni. A Szent László Katolikus Szakközépiskola diákjai mindig megemlékeznek róluk is, igyekeznek számukra is szebbé tenni az ünnepvárást.

[ képek... ][ tovább... ]


Megjelent az iskola bemutatkozó kiadványa

2013. december 17.

A napokban kerül a városban élők postaládáiba a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda bemutatkozó kiadványa Hívunk-várunk... címmel. A rendszeresen megjelenő lap célja, hogy közelebb vigye az intézményben folyó munkát a városban és a környező településeken élőkhöz, illetve segítséget nyújtson az óvoda- illetve iskolaválasztás előtt álló szülőknek a döntésben. Az újság letölthető a képre kattintva.

[ tovább... ]


Mikulás járt a 9.d-ben

2013. december 12.

A 9.d osztály is várta a Mikulást. Már hetekkel ezelőtt kihúztuk a neveket, hogy ki kinek készít ajándékot. Mindenki lázasan készülődött erre a pillanatra. Kis csapatunk viccesen fogadta a Mikulást, hiszen az egyik "legbolondabb" osztálytársunk öltözött be. Az ajándékokba kis cetliket tettünk. Mindenki különleges dolgokat írt a másikról, nagyon sokan magukra ismertek. A Mikulás olvasta fel ezeket az írásokat, majd átadta az ajándékokat is. A nap zárásaként két osztálytársunk zenés produkcióval lepte meg az osztályt, amit mindenki nagy örömmel fogadott. E csodás nap után mindenki boldogan tért haza. (Kócsó Adrián)

[ képek... ]


Mi is kaptunk egy kis szeretetet

2013. december 9.

2013. december 9-én a mándoki lakóotthon egyik csoportja ellátogatott mikulás alkalmából a mi iskolánkba. Zenés műsorukkal szórakoztatták a Szent László számos diákját és pedagógusát. Néhányan mikulás táncot adtak elő jelmezekbe öltözve, míg mások verseket mondtak. Eközben a produkcióból kimaradt gyerekek csendes szurkolással biztatták társaikat. Nagyon nagy megtiszteltetés volt látni őket boldogan szerepelni és rájönni arra, hogy sokkal több szeretet van bennük, mint némely egészséges emberben.

[ képek... ][ tovább... ]


A szeretet jegyében

2013. december 6.

„Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában,
nemcsak te és én,
hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják,
hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.„
(Márai Sándor)

A Szent László Katolikus Szakközépiskola több mint 40 diákja és néhány, ma már egyetemista volt diákja december 2-től 6-ig négy helyszínen, a Máltai Szeretetszolgálat égisze alatt tartós élelmiszert gyűjtött. A gyűjtési akció sikerét bizonyítja, hogy minden eddiginél több adomány gyűlt össze ez alatt az idő alatt. Az adományok sok-sok rászoruló család ünnepét édesítik meg.
Országos élelmiszergyűjtést szervezett a Magyar Vöröskereszt is a TESCO áruházakban 2013. december 5–7. között. A Vöröskereszt önkéntesei 10 és 18 óra között várták a felajánlásokat. Az adományok rászoruló családok ezreit tehetik boldogabbá karácsony este. Iskolánkból 18 tanuló segítette a gyűjtést.Katolikus bál

2013. november 30.

A kisvárdai római katolikus egyházközség az egyházi év utolsó szombatján tartotta évzáró bálját a Szent László Katolikus Szakközépiskola ebédlőjében, ahol a hívek számára lehetőség nyílt terített asztal mellett együtt eltölteni egy kellemes estét.
A rendezvényt az Arcadelt kamarakórus előadása nyitotta, ezt követően megnézhettünk egy zenés összefoglalót az elmúlt egyházi év hangulatos eseményeiről, amelyet Linzenbold József atya állított össze.

[ képek... ][ tovább... ]


Szent Lászlós sikerek a pénzügyi-gazdasági versenyen

2013. november 17.

2013. november 7-én diákjaink szép eredményt értek el azon a megyei versenyen, amelynek célja a középiskolás diákok általános pénzügyi-gazdasági műveltségének, tájékozottságának felmérése és ismereteinek további bővítése volt. A verseny célja, hogy a fiatalok „felismerjék saját felelősségüket az értékteremtő munka, a javakkal való ésszerű gazdálkodás, a pénz világában és a fogyasztás területén.

[ képek... ][ tovább... ]


Bemutató órák a nyílt napokon

2013. november 8.

2013. november 12-14. között nyílt tanítási napokat tartunk iskolánkban. A mellékelt táblázatban megtekinthetik az érdeklődők, hogy az egyes napokon melyik tantárgyból mikor vehetnek részt bemutató órán.

Mindenkit szeretettel vár a Szent László Katolikus Szakközépiskola!

[ tovább... ]


"Isten tenyerén"

2013. október 30.

A Hit éve alkalmából a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye „Isten tenyerén” címmel rajzpályázatot hirdetett. Intézményünk legkisebbjei mellett a középiskolás korosztályt is megérintette a gondolat, és több szép pályaművel igyekeztek bemutatni személyes kapcsolatukat Istennel. Macsu János és Hasulyó Attila munkáját oklevéllel, míg Czomba Boglárka 12.d osztályos tanulónk alkotását I. díjjal jutalmazta a szakmai zsűri. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak, Rozinka László tanár úrnak is.

[ képek... ]


Felvételire készülve

2013. október 29.

Tájékoztatjuk a továbbtanulás előtt álló nyolcadikos diákokat és szüleiket, hogy iskolánkban 2013. november 12-14. között nyílt tanítási napokat szervezünk. November 15-én, pénteken 16.30 órától pedig pályaválasztási szülői értekezletet tartunk. A felvételivel kapcsolatban további információkat találhatnak a tovább gombra kattintva.

[ tovább... ]


1956 hőseire emlékeztünk

2013. október 24.

„Maradj hűséges a földhöz/ Maradj büszke, egyenes és bátor,/ Maradj tiszta romlatlan lélek/ És ne fordulj el, ne fordulj el Szülőhazádtól!” - hangzottak el a költő szavai 2013. október 22-én azon az ünnepi megemlékezésen, ahol a Szent László Katolikus Szakközépiskola diákjai versekben, dalokban és képekben idézték meg 1956. október 23. eseményeit. 57 év telt el azóta, de csak 1989 óta emlékezhetünk szabadon az elesettekre, bebörtönzöttekre, kivégzettekre, mindazokra, akik készek voltak életüket áldozni a magyar szabadságért. A színvonalas műsor diákjaink mellett Baloghné Votyku Klára, Juhász Béláné és Kovácsné Tvergyák Hajnalka tanárnők munkáját is dicséri. Köszönet érte.

[ képek... ]


Kalandos Budapest

2013. október 23.

2013. október 10-én kora reggel a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda négy osztálya Budapestre indult kirándulni. Nevezetesen a 10.B, 10.D, valamint a 11.B és mi, a 11.D-sek. A hosszú út után mindannyian a nemrégiben felújított Erkel Színházba tartottunk, ahol csodálatos előadásban volt részünk a Háry János operakaland keretében.

[ képek... ][ tovább... ]


Szalagavató iskolánkban

2013. október 22.

A hagyományok és ünnepek minden közösség életében kiemelt szerepet kapnak. A Szent László Katolikus Szakközépiskola végzősei 2013. október 19-én érkeztek el életük egy ilyen fontos állomásához, hiszen ezen a napon került fel mellkasukra az érettséget jelképező szalag. A „szalagtűző ceremónia” előtt a maturandusok ünnepi szentmisén vettek részt a Római Katolikus Templomban, ahol Kálmán József atya megszentelte a szalagokat, amelyek viselése nem csupán kiváltság, de felelősség is. Mindannyian különleges és megismételhetetlen teremtményei vagyunk Istennek – figyelmeztette a diákokat –, s azzal a talentummal, amelyet tőle kaptak, a legjobb tudásuk szerint, felelősséggel kell „sáfárkodniuk” ezután is.

[ képek... ][ tovább... ]


A NYOLCADIKOS TEHETSÉGGONDOZÓ FOGLALKOZÁSOK IDŐPONTJAI

2013. október 21.

A nyolcadik osztályos diákok számára szervezett tehetséggondozó foglalkozások 14.30 órától 16.10-ig tartanak az alábbi időpontokban:

 • 2013. október 11.
 • 2013. október 18.
 • 2013. november 08.
 • 2013. november 15.
 • 2013. november 22.
 • 2013. november 29.
 • 2013. december 06.
 • 2014. január 10.


Színházban voltunk

2013. október 15.

A „KÖSZ” (Közösségi Önkéntes Szolgálat) néhány résztvevőjével és mentoráltjaikkal a Móricz Zsigmond Színházba látogattunk. Tamási Áron: Énekesmadár című, székely népi játékát néztük meg. A darab egy mese a szerelemről, a jó és a rossz harcáról. Lírai és érzelemgazdag a Csík zenekar által feldolgozott népdalok sorozata. Tamási gyönyörű, ízes nyelve csak fokozta a hangulatot. Népmesei motívum a jó győzelme - az énekesmadár felrepül, az alant lévők elpusztulnak. Saját lelkiismeretük taszítja őket a kárhozatba.
Idős és fiatal egyaránt szép útravalót kapott a két felvonásos darabból: Becsüljük meg az énekesmadár kicsiny tojását, a benne rejlő gondolatot,érzést,tisztaságot. A közös élmény még közelebb hozta a két korosztályt. Reményeink szerint folytatódnak közös programjaink.

„Ameddig lesz hű szerelem,
Így lesz ezután es:
Legyőzi a jó a rosszot
S a tiszta szív a gonoszot
Mindig ezután es.”

[ képek... ]


Eseménynaptár

2013. október 9.

A 2013/2014-es tanév eseménynaptárát havonkénti bontásban megtekintheti a tovább gombra kattintva.

[ tovább... ]


„Hiszek, Uram, segíts az én hitetlenségemen!“ /Mk 9,14-29/

2013. október 8.

Ezzel a gondolattal indultunk lelkigyakorlatra a miskolci jezsuita gimnázium falai közé, mert ahogy a latin nyelv mondja: „Qualis rex, talis grex.” Vagyis: „Amilyen a király, olyan a nyáj.” Hogy betölthessük hivatásunkat, hogy Istennek tetszően neveljük a ránk bízottakat, ahhoz nekünk is erősödnünk kellett! Mondom ezt múlt időben, de abban a reményben, hogy a lelkigyakorlatnak a hatása nem „múlt”, hanem „jelen idő”.

[ képek... ][ tovább... ]


Gólyahét

2013. október 5.

A Gólyahét megrendezése több éves hagyománya iskolánknak. Ilyenkor minden a kilencedikesek körül forog (aminek nem mindig örülnek annyira). Így volt ez 2013. szeptember 16-20. között is.

[ képek... ][ tovább... ]


Fogadalomtétel

2013. október 4.

„Minden kezdet nehéz”! Különösen akkor, ha új környezetben, új közösségben, új emberek között kell megélnünk. De azt is tudjuk, hogy minden kezdetben ott van az új lehetőség, a kaland, a kihívás és reményeink szerint Isten áldása.

[ képek... ][ tovább... ]Látogatók száma: 338 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4